Published On: mar, Aug 10th, 2010

Guvernul ar putea acorda subventii pentru incalzire, la iarna

Share This
Tags

* in acest caz, la Braila, pretul pe care-l plateste populatia pentru o gicacalorie ar putea scadea putin sub nivelul deja stabilit, de 262 lei/Gcal

Daca ieri va informam ca brailenii vor fi obligati sa plateasca agentul termic, in iarna care vine, cu 70% mai mult fata de iarna trecuta, astazi venim si cu o veste buna: Guvernul ia in calcul posibilitatea de a acorda, totusi, niste subventii, astfel incat sa mai scada povara populatiei. Desi deocamdata nu este nimic oficial,  iar pana de curand, guvernantii luau in calcul renuntarea completa la subventia pentru incalzire de la bugetul de stat, mai nou, Executivul are ca tema  identificarea posibilitatilor de a acorda o astfel de subventie, iar pana pe 19 august, trebuie sa prezinte clar si masura in care se poate face acest lucru. Informatii pe aceasta tema ne-a furnizat ieri viceprimarul Stanel Necula: “Cu siguranta ca se va acorda o subventie. La momentul asta, cadrul legislativ ne spune ca Ordonanta 36 este in vigoare, cea care vizeaza subventia acordata din partea Guvernului, din partea statului, deci ea trebuie sa produca efecte, daca nu gresesc, pana in 2015. Informatiile recente pe care le am si pe care le-am identificat si in presa centrala sunt ca la nivel de Guvern s-a primit o tema ca pana pe 19 august aceasta Ordonanta 36 sa fie modificata in asa fel, incat sa stim in mod clar care este disponibilitatea Guvernului ca in iarna 2010-2011 sa acopere o parte din pretul de facturare a gigacaloriei catre populatie. Deci practic, intr-o proportie de 90% – sper sa nu ma hazardez – sansele reale de a mai acoperi ceva din aceste costuri de catre Guvern exista”.

Pe de alta parte, viceprimarul considera ca este de dorit si o selectare mai severa a celor care primesc ajutoare sociale, pentru ca simpla declaratie pe proprie raspundere nu i se pare un criteriu suficient. Necula ne-a precizat ca in anii trecuti s-au depistat persoane care furnizasera date false cu privire la veniturile lor, ca sa se incadreze in limita maxima admisa. In plus, acesta a recunoscut ca aceia care se aflau in neregula au fost depistati doar pentru ca vecinii i-au reclamat la Primarie: “A fost practic un raspuns al nostru la niste reclamatii facute de vecini, de coproprietari si verificand in profunzime tot condominiului, am identificat niste persoane care se incadrau, dar au fost si reclamatii nefondate. Cu siguranta este benefica o selectare mai severa a celor care beneficiaza de astfel de ajutoare. Nu mi se pare normal sa primesti un ajutor social care practic este constituit din niste fonduri preluate de la ceilalti, sa ai totusi niste venituri nedeclarate, eu stiu, lucrezi in strainatate, ai 1500 euro salariu, ai BMW in poarta si primesti ajutor social. Nu e moral, daca ma intrebati. Modul in care se verifica situatia sociala a unei familii trebuie abordat mai in profunzime, nu atat pe documente si pe declaratii pe proprie raspundere. In opinia mea, da, e binevenita o schimbare de legislatie, pe fondul lipsei banilor si pe modul de a directiona acesti bani pe probleme reale, mi se pare corect ca analiza sa fie cat mai atent facuta”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-