Published On: mie, Aug 4th, 2010

Evaziune de 15 milioane RON la comercializarea cerealelor, in judetul Braila

Share This
Tags

* este rezultatul inspectiilor fiscale realizate la firmele de profil, de catre DGFP, in primul semestru al acestui an * Braila se afla in topul national al judetelor cu activitate pe piata cerealelor

Inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Braila au recuperat la buget sume substantiale, in urma activitatilor de control desfasurate in primul semestru al acestui an. Un exemplu semnificativ in acest sens il reprezinta obligatiile de plata suplimentare stabilite de inspectori numai in domeniul tranzactiilor cu cereale, in care judet Braila se afla intr-un top national. Mai concret, potrivit lui Catalin Picus, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Braila, “ca si rezultate, numarul total  de verificari la contribuabili a fost in primul semestru al anului de 1051; din acestea, in domeniul cerealelor, s-a stabilit o obligatie suplimentara substantiala de 15.000 mii lei, dat fiind specificul judetului, care este intre primele cinci din tara, la capitolul productia si comercializarea cerealelor”.

Picus a precizat, in cadrul sedintei Comisiei de dialog social, ca la nivelul judetului Braila, domeniile cele mai suspecte de evaziune fiscala sunt constructiile, comertul cu cereale, producerea si comercializarea alcoolului si produselor energetice, deseurile reciclabile, transporturile si tranzactiile cu material lemnos. De asemenea, “s-au facut inspectii la agentii cu datorii foarte mari la bugetul consolidat al statului, care isi transfera patrimoniul, sub diverse forme, catre alte persoane juridice, intre care exista legaturi de cauzalitate; acest fenomen s-a manifestat de-a lungul timpului si in mod constant, cu o accentuare deosebita in ultima perioada, in ultimii doi-trei ani”.

Picus a vorbit despre “identificarea agentilor economici care functioneaza pe piata cerealelor – un domeniu ridicat de risc, specific judetului Braila – si care dupa perioade scurte de activitate, dispar acumuland si datorii catre bugetul general consolidat”, dar si despre firme care au inregistrat constant suma negative de TVA  si nu au solicitat rambursarea acesteia: “In acest context, agentii economici care lucreaza in zona gri a economiei procedeaza de regula la activitati cu valori foarte foarte mari, dupa care la anumite perioade, dispar efectiv, sub diverse forme. Fie ca-si muta sediul social, fie ca intra in insolventa, iar dupa aceea se stie foarte bine ca intra sub control judiciar si practic inspectia fiscala nu mai are instrumentele necesare pentru a finaliza verificarile la aceasta categorie de agenti economici”.

Diretcorul executiv adjunct al DGFP Braila a mentionat si identificarea unui noi domeniu de risc in activitatea fiscala, tranzactiile imobiliare realizate de catre persoane fizice: “se cunoaste foarte bine actiunea inceputa de ANAF la nivelul intregii tari, de a verifica aceste persoane fizice care au realizat tranzactii imobilizare, daca se incadreaza ca fiind purtatoare de TVA. Din ce cunosc, sunt actiuni in instanta la aproape 90% dintre toate persoanele fizice care au fost verificate. Noi, la Braila, nu avem cazuri foarte multe, vreo cinci cazuri, dar aici e vorba in special de dezvoltatori imobiliari persoane fizice si sunt cateva sute de mii de lei”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-