Published On: lun, Aug 23rd, 2010

Descentralizarea inseamna aruncarea pisicii moarte in curtea autoritatilor locale

Share This
Tags

* este opinia consilierului municipal PSD Sorin Bosneag * acesta este de acord ca descentralizarea in sanatate si invatamant are avantajele ei, dar considera ca momentul ales, cel de criza, este fatal pentru autoritatile locale

Consilierul municipal PSD Sorin Bosneag este de parere ca Guvernul a dat o mare lovitura cu transferul spitalelor in administrarea autoritatilor locale, pentru ca, automat, a aruncat si obligatia asumarii responsabilitatii unei asistente sanitare aflate aproape de colaps, pe umerii primariilor si consiliilor judetene. Bosneag crede ca descentralizarea va continua in ritm rapid, pentru ca guvernantii sunt interesati sa-si ia mana de pe cat mai multe domenii, intr-o perioada in care fondurile sunt din ce in ce mai putine, iar problemele care apar, din ce in ce mai multe:  “Cea mai mare lovitura pe care au dat-o a fost descentralizarea. Au aruncat pisica la administratiile locale. Ma refer la spitale, dar s-ar putea sa mai urmeze scolile, care oricum erau, s-ar putea si la scoli  sa se intample ceva, sa vina mai putini bani pentru salarii; deci au aruncat pisica si acum, daca cineva vine si reclama, spun ca nu are treaba Ministerul Sanatatii. Nu ati vazut cu tragedia de la Maternitatea Giulesti, ca-si aruncau pisica, cine sa schimbe directorii?”.

Bosneag admite ca exista si avantaje in aceasta descentralizare, insa crede ca momentul in care se face aduce dupa sine si mari dezavantaje, iar autoritatile va trebui sa raspunda pentru chestiuni de care nu sunt vinovate, care sunt vechi de decenii si nu pot fi rezolvate rapid, mai ales cand nu sunt bani:”E vorba de administrare si de  responsabilizare a autoritatilor locale. Doi la mana, aceasta descentralizare pe scoli si pe spitale este parte componenta a unui program strategic – eu stiu, ca noi am fost judet pilot cu consiliile de administratie, in care erau si consilieri si reprezentantii parintilor si ai elevilor, etc – pentru ca au zis asa: ce ne trebuie noua, in comunitatea noastra? Ne trebuie economisti. Atunci dezvolt Liceul economic mai mult si poate pe ala de meserii il las cu elevi mai putini. Daca ne trebuie acum tamplar, alte meserii, atunci mai reducem la Economic si marim clasele la Liceul de arte si meserii. Deci in ideea asta, sa ai necesarul de forta de munca in comunitate, dar sa raspunzi si dorintelor  pe care le au elevii, pentru ca o sa radeti, dar sunt elevi care vor sa invete limba rusa. Noi nu mai avem profesori de rusa, nu mai avem ore de rusa. Pe mine personal nu ma intereseaza, dar poate feciorul meu, care vrea sa faca afaceri cu rusii, vrea sa invete rusa. Culmea este ca stiu parinti care vor sa invete copiii lor limba rusa. Bun, ca o sa rezolve cu pregatire in particular. Asta este strategia, comunitatea sa se implice, prin responsabilizare, dar si prin asigurarea necesarului de clase pe profilurile cautate.

La fel pe partea de sanatate, comunitatea isi stie nevoile, stie ce trebuie facut, altfel este colaborarea intre administratia locala si conducerea unitatilor sanitare, alta era administrarea de la Bucuresti”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-