Published On: Soare, Aug 8th, 2010

Concursul International de Canto “Hariclea Darclee”, la final

Share This
Tags

* Marele Premiu, in valoare de 15.000 dolari, a fost acordat ex equo sopranei  Edith Borsos din Romania si baritonului spaniol Alvaro Lozano Gutierrez * toti concurentii au primit cate o moneda de argint, cu efigia Haricleei Darclee, lansata special de Banca Nationala a Romanei

Regal muzical, aseara, la teatrul din Braila, la Gala Laureatilor Concursului International de Canto “Hariclea Darclee”. Aflata in acest an la a VII-a editie, manifestarea a fost dedicata implinirii a 150 de ani de la nasterea celebrei soprane Hariclea Darclee si a 15 ani de la lansarea Festivalului si Concursului international de canto ce-i poarta numele. Juriul, al carui presedinte de onoare a fost soprana Mariana Nicolesco, a avut de ales cei mai buni artisti din 187 de candidati ce au venit din 27 de tari, de pe cinci continente – o participare record, care a supus organizatorii unui adevarat tur de forta, din toate punctele de vedere .

“Darclee, asa cum am mai spus-o deseori in aceste zile, a fost prima soprana a lumii, timp de 3 decenii, intre 1888 si 1918. Nu mai putin de 13 opere au fost compuse pentru vocea ei, printre care Tosca şi Manon Lescaut de Puccini, La Wally de Catalani sau Iris de Mascagni”, a declarat Mariana Nicolesco, in cuvantul de deschidere.

Intr-o sala plina pana la refuz, in care spectatorii au aplaudat frenetic, cei mai buni dintre concurenti si-au primit diplomele. Marele Premiu, in valoare de 15.000 a fost obtinut ex equo de doi concurenti: soprana  Edith Borsos din Romania si baritonul spaniol Alvaro  Lozano Gutierrez. Premiul I, in valoare de 10.000 dolari, a fost adjudecat de baritonul rus Alexsey Lavrov, mezzosoprana Sanja Djurdjevic din Serbia si tenorul roman Cristian Mogosan.

La editie jubiliara, Radu Varia, in calitate de reprezentant personal al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a oferit  tuturor participantilor cate o moneda de argint, lansata special de Banca Nationala. “Cu prilejul celebrarii  a 150 de ani de la nasterea Haricleei Darclee, guvernatorul Mugur Isarescu a luat initiativa lansarii unei superbe monede din argint cu efigia marii soprane”, a spus Varia

Amintim ca la aceasta editie a Concursului International de Canto, care a debutat pe 27 iulie, s-au inscris 187 de concurenti, dintre care 81 din Romania, 28 din Republica Moldova – 28, iar restul, din tari precum: Italia, Spania, Germania, Austria, Franţa, Canada, Brazilia, Statele Unite, Coreea de Sud, Australia, China, Polonia, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Finlanda, Grecia, Islanda, Israel, Letonia, Norvegia, Serbia, Turcia şi Ungaria. Brailenii au putut urmari, pe parcursul concursului, 94 de soprane, 19 mezzosoprane, 24 de tenori, 2 contratenori, 26 de baritoni, 5 bas-baritoni si 15 basi.

In cei 15 ani de existenta, manifestarea a reunit la Braila peste 1700 de tinere voci, din lumea intreaga.

Anul viitor, soprana Mariana Nicolesco va organiza la Braila cursurile de maiestrie artistica  Master Classes, ce au loc, in mod traditional, din doi in doi ani, alternativ cu Concursul International de Canto.

Comentarii

comentariu

About the Author

-