Published On: mie, Aug 4th, 2010

Amenzi de peste 160.000 RON, pentru transport ilegal de cereale si produse de panificatie

Share This
Tags

* este valoarea sanctiunilor aplicate in prima jumatate a anului de comisarii Garzii Financiare Braila * acestia au confiscat 3 mijloace de transport, pentru ca nu existau avize de insotire a marfii

Firmele brailene specializate pe comertul cu cereale, produse de morarit si panificatie au fost nu doar in atentia Directiei Finantelor Publice, ci si a Garzii Financiare, in prima jumatate a acestui an. Dat fiind ca sunt incadrate la risc mare de evaziune, aceste societati comerciale au fost controlate la sange, mai ales cele mari, care ruleaza sume importante. Marcel Constantin, comisar-sef al Garzii Financiare Braila, a declarat astazi, in cadrul sedintei Comisiei de dialog social, ca verificarile s-au facut in sosea, sau chiar in camp: “S-a lucrat pe un plan de actiune comun cu Politia si Directia Agricola, pe actiunea “Silozul”, care se desfasoara la sosea, in camp, asupra mijloacelor de transport care transporta cerealele din camp si le duc fie la depozitele lor stabilite si inregistrate la Directia Agricola, fie la diversi beneficiari. Sub acest aspect s-au constat o serie de deficiente: fie ca nu aveau avizul de insotire a marfii, fie ca nu aveau calitatea de proprietar, certificatul de producator, cu suprafata inregistrata la Primarie si productia pe care au obtinut-o. Conform Ordonantei 12/2009, incepand cu 1 iulie 2009, mijloacele de transport  care nu au documente de insotire asupra lor se confisca. In atare situatie, in anul acesta am confiscat 3 mijloace de transport, in valoare estimativa de peste 1,3 miliarde lei vechi, 33 tone de cereale si sume de peste 400 milioane lei vechi. Au fost aplicate amenzi in suma de 165.500 RON pentru diverse nereguli, au fost verificate 46 de mijloace de transport si au fost promovate dosare penale la un numar de sase operatori economici, cu valoarea de peste 62 miliarde lei. In general, ca deficienta prioritara este lipsa acestor acte. Legea permite insa ca documentele sa fie aduse ulterior, in instanta. Avem numeroase cazuri, ne aflam in instanta cu acesti agenti economici, legea permite sa aduca aceste documente, prin urmare incercam ca acolo, la fata locului, sa ne facem cu simt de raspundere datoria, sa nu punem pe drumuri orice agent economic. Sunt cantitati mari unde ne oprim, nu ne oprim la fiecare agent economic, cu o caruta de, stiu eu, de 4 tone de grau sau un tractor cu remorca”.

Constantin a precizat ca subordonatii sai incearca sa faca si munca de prevenire si indrumare a agentilor economici, in conditiile in care in ultima perioada au aparut o multitudine de acte normative noi in domeniul agricol, unele s-au schimbat, la altele s-a revenit “si prin urmare si agentii economici uneori sunt bulversati, nu stiu cum sa mai actioneze”.

Comisarii nu au uitat insa comertul cu produse petroliere, tutun, alcool, cafea, bijuterii si alte produse de lux. Potrivit lui sefului Garzii Financiare, subordonatii sai “au actionat in general in zile de sambata si duminica, zile nelucratoare, noaptea, la magazinele cu activitate non-stop, unde au fost depistate bauturi alcoolice fie netimbrate, fie  timbrate necorespunzator, in sticle de 2 litri cu banderola de 0,5 litri sau pe PET-uri de 5 litri cu banderola de 2 litri. Au fost confiscati vreo 2700 de litri, in valoare de peste 154 milioane lei vechi. La capitolul tigari, in judetul Braila nu avem fabrica de tigarete, dar marea majoritate a acestor operatori economici se aprovizioneaza  de la Galati, din piata, cel putin in anul acesta am confiscat 78 de mii de pachete de tigari din Republica Moldova. S-a constatat ca aceste tigari ajung pe diferite cai pana si prin comunele din judetul Braila. La fel si bauturile, sunt distribuitori care risca acest lucru, incercam sa-i prindem, cu ajutorul sesizarilor cetatenilor mai ales, a celor de la comune si actionam operativ si inopinat, ii prindem asupra faptului.  Pe aceasta cale a fost suspendata activitatea la 36 de operatori economici, pe o perioada de 1-3 luni. Au fost aplicate amenzi contraventionale in suma de 221 mii lei si sume si bunuri confiscate pe aceasta cale in suma de 661 mii lei”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-