Published On: vin, Aug 20th, 2010

“Am ajuns nu la fundul sacului, ci mai rau si vom asista la adevarate drame!”

Share This
Tags

*este opinia consilierului municipal PSD Eugen Bosneag, care considera ca functionarii publici au ajuns la un nivel de salarizare injositor * el se asteapta ca unii sa migreze catre sectorul privat, iar altii, sa recurga la gesturi disperate

Consilierul municipal Sorin Bosneag se astepta ca, pe fondul reducerilor salariale masive din domeniul bugetar, sa se ajunga la o migrare masiva a fortei de munca din administratie, catre privat. Bosneag spune ca, deocamdata, cat sectorul privat este si el in criza, functionarii publici, platiti de mizerie, inca mai raman pe post, insa imediat ce se va inregistra o cat de mica relansare economica, ei isi vor gasi de lucru la patron. In opinia consilierului municipal, reducerile salariale substantiale operate acum de stat, care nu sunt de 25%, cum se spune, ci de 40-50%, sunt tot din vina guvernantilor, care nu au luat masuri din timp, de la primele semne de criza: “In 2008, cand se anuntau aceste fenomene de criza, au fost niste semnale si dupa aceea s-a ajuns sa se realizeze ca va fi o criza globala. In timp ce  firmele private au inceput din 2008 restructurarile, statul roman a considerat ca nu trebuie sa faca treaba asta si s-a trezit acum ca a ajuns nu la fundul sacului – din punctul meu de vedere, situatia este mult mai grava decat se prezinta si se va duce si mai mult in jos. Ganditi-va: acum e vara, inca nu au inceput cheltuielile mari, vine toamna, se micsoreaza ziua, creste consumul de curent electric, vine frigul, o sa creasca caldura, o sa creasca gazele, incep copiii scoala, incep problemele. Acum, pe ce baza s-a luat decizia asta, nu pot sa va spun, nu am inteles de ce s-a mers cu metoda asta, cand o simpla aplicare a unui impozit pe transe, pentru o perioada – asa cum au spus ei ca reducerea cu 25% este pe 6 luni, dar va spun eu ca nici la anul n-o sa mai ajunga careva la salariul pe care l-a avut in iunie sau in mai. Si va rog sa aveti in vedere ca vorbesc de salarii sub medie. Pentru a ca da peste medie salariu la bugetari nu sunt de acord, din mai multe motive. Nu se poate, asta este o aberatie economica, in toata lumea asta n-o sa gasiti un bugetar sa aiba salariu mai mare decat la firmele private”.

Pe de alta parte, Bosneag considera ca nu este corect nici sa-i platesti pe functionarii publici si pe bugetari, in general, cu salarii de mizerie: “Acum s-a ajuns in situatia ca un economist, un baiat bun, muncitor, care isi face treaba, care n-a avut reclamatii, sa ia in mana 580 de lei. Faceti socoteala, ala e casatorit, are si el copii, ce face el cu 580 de lei? Pentru ca noi privim simplu: “bine ca le-a redus la bugetari!”. Nu e adevarat, sunt unii carora trebuia sa li se reduca, sa li se desfiinteze posturile, dar marea majoritate a bugetarilor sunt cei tineri, care la functia pe care o au, au mai suportat o reducere a salariilor, acum le-a taiat iar 25% si spuneti-mi cum poate sa traiasca o familie cu 11 milioane lei vechi. Mi se pare anormala treaba”.

Efectul? Migratia fortei de munca din sectorul bugetar, in cel privat. Asta, in cazul fericit, spune Bosneag, pentru ca in cazurile nefericite, vom asista la adevarate drame familiale: “O sa asistam la un fenomen extraordinar, pe masura ce sectorul privat isi va reveni, o sa vedeti mutatiile, pentru ca eu, daca imi revin la firma, cel putin 2-3 insi care lucreaza in Primarie i-as angaja, pentru ca ii stiu, sunt niste copii foarte buni. Deja au inceput sa plece. Ce-i mai tragic, din punctul meu de vedere, este ca pleaca afara. Si stiti si dvs, nu trebuie sa ne mai ascundem dupa degete, daca pleaca afara, nu se mai intorc, indiferent ce zice nu stiu cine, marele destept. Mai este un lucru pe care, din punctul meu de vedere, nu-l analizeaza nimeni: pe o perioada de criza, poate ca si oamenii ar intelege si ar zice “ domnule o perioada, ne chinuim, dar macar am o stabilitate!”; dar la noi nici stabilitatea nu este. De-aia raman aceia afara, nu pentru ca acolo se imbogatesc, nu, Doamne fereste! Instabilitatea este cea care ne da peste cap, pentru ca daca pana acum functionarii publici poate isi vedeau numai de serviciul lor, acum au o grija in plus si creste birocratia de doua ori mai mult, ca sa nu greseasca, pentru ca daca gresesc, sunt primii pe lista de disponibilizari sau sunt dati afara. Bineinteles ca oricum se fac greseli, dar lucreaza si crispati si tracasati si cetateanul simte treaba asta”.

Chiar daca nu o spune direct, consilierul Bosneag lasa sa se inteleaga ca nu exclude posibilitatea ca unii dintre cei afectati de aceste reduceri salariale sa ajunga la gesturi disperate: “Nu poti sa-i ceri calmitate unui functionar care stie ca peste doua zile s-ar putea sa nu mai fie!  Iar daca se va continua cu aceste masuri si vor creste toate utilitatile, automat s-ar putea sa  asistam si la drame, eu asa o vad; poate vad apocaliptic, dar situatia mie nu mi se pare a fi normala, la ora actuala”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-