Published On: lun, Aug 30th, 2010

40% din spatiile de invatamant au autorizatie sanitara, dar, de fapt, peste 80% din scoli sunt autorizate sanitar

Share This
Tags

* asta spune inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea * el explica paradoxul prin faptul ca unele scoli au autorizatie, dar directorii lor nu au anuntat Directia de Sanatate Publica de acest lucru si de aceea, nu figureaza in statistici

Inspectorul scolar general Viorel Botea sustine ca nu exista nicio contradictie intre procentul scolilor autorizate sanitar prezentat de el, respectiv 82% si cel anuntat astazi oficial de directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica, Valerica Avram, respectiv 40% din locatii. Botea  a declarat ca, de fapt, diferenta de 40% sunt locatii autorizate sanitar, dar despre care DSP nu stie, fiindca directorii nu au venit sa anunte ca detin acest aviz din anii trecuti: “Intr-adevar, procentul este corect, procentul nostru privind scolile neautorizate este de 18% si va spun si de ce: am facut un calcul pe baza celor spuse de domnul director Avram si intr-adevar, scolile nu s-au dus sa isi reinnoiasca aceste autorizatii sanitare pe care le-au avut de acum un an. De exemplu, stiu cu siguranta ca in mediul urban, toate scolile au autorizatie igienico-sanitara. In mediul rural, intrebare la domnii primari: s-au facut diverse toalete, dar aveti apa potabila in toate comunele? Adica eu sunt de acord cu absolut tot, daca in toate comunele exista apa potabila, atunci este perfect si daca nu exista  apa potabila, iar acea scoala are grup sanitar si nu are apa potabila, nu trebuie sa dam autorizatie sanitara?! Domnul director Avram a facut o declaratie corecta, in contextul legislatiei de anul trecut. Colegii nu au venit sa dea declaratie pe propria raspundere ca aceste scoli au autorizatie sanitara, asta este problema si diferenta”.

Explicatiile inspectorului general, privind faptul ca toate unitatile din mediul urban au autorizatie sanitara, doar ca unii nu s-au dus sa anunte, ceea ce a scazut substantial procentele, este discutabila, in conditiile in care, din acest mediu, sunt doar 37 spatii care figureaza pe lista DSP fara avizul amintit, in timp ce in mediul rural sunt 200 de locatii neautorizate sanitar dintre care, cel mai probabil, mare parte nici nu-l pot obtine.

Botea a mai precizat ca de la minister i s-a cerut ca, in acest an scolar, sa se ajunga la maximum 5% scoli fara autorizatie sanitara, lucru pe care nu il va putea respecta, in judetul Braila: “Ministerul ne-a cerut sa mergem undeva intr-un procent de 5% cu scolile neautorizate sanitar, eu am discutat cu oamenii mei si incercam ca acest 18%, procent pe care il inregistram acum, sa-l facem macar 11%”.

Pe de alta parte, inspectorul scolar general considera ca este necesar ca investitiile sa fie canalizate catre obiective deja incepute, care trebuie finalizate si sa nu se mai imprastie banii haotic, pentru zeci sau sute de obiective care nu se mai pot termina niciodata: “S-au inceput 134 de edificii in anii anteriori si n-am terminat nimic; incep cinci, le termin si la revedere, adica este inadmisibil sa cerem bani de scoli pe care le-am inceput sau de gradinite si noi sa nu putem sa folosim  acele institutii sub nicio forma”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-