Published On: mie, Aug 4th, 2010

“Daca intr-o zi nu vor mai exista bani negri in piata, nu va mai exista nici munca la negru”

Share This
Tags

* este opinia sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Braila , Victor Voiculet * acesta a precizat ca fata de prima jumatate a anului trecut, s-a triplat numarul firmelor din judet care folosesc munca la negru

Criza economica ce se manifesta la nivel national si international are efecte dramatice in plan social si la Braila . Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Victor Voiculet, a declarat astazi ca fata de prima jumatate a anului trecut, s-a triplat numarul firmelor depistate ca folosesc munca la negru, cat si numarul persoanelor care lucreaza fara forme legale. Voiculet a explicat , in cadrul Comisiei de Dialog Social, ca munca nedeclarata se manifesta sub doua aspecte: “intelegerea dintre angajat si angajator, de pe urma careia angajatul presteaza munca in absenta unui contract individual de munca – si sa stiti ca aici apar cele mai multe cazuri, acolo unde oamenii sunt cu prestatie sociala si vor sa-si mareasca veniturile. Deci au o pensie, au un ajutor social de somaj si vor sa-si mai completeze veniturile, facand un fel de concurenta neloiala celor care vor sa munceasca pe un ban cinstit. O alta cauza este sustragerea angajatorului de la obligatia de a inregistra contracte individuale de munca incheiate cu angajatii la Inspectoratul Teritorial de Munca. Aici este o alta situatie: incheie contractul de munca si nu-l mai inregistreaza, iar la un moment dat, cand se supara pe angajat, il rupe si dispare din evidente. De asemenea, am depistat cazuri de neintocmire a formelor legale de angajare, pentru perioada de proba – angajatii nu stiu si cei care nu stiu, e bine sa afle, ca pentru orice perioada de proba, se incheie un contract individual de munca valabil. Mai discutam despre utilizarea de catre persoane fizice de personal casnic, pentru efectuarea unor servicii si lucrari in gospodariile individuale, fara incheierea unei forme de angajare, precum si folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliere si sezoniere. Munca fara forme legale are repercursiuni atat asupra lucratorului, cat si asupra angajatorului, persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala, in general de asigurari de sanatate, iar angajatorul este lipsit de modalitatea de a-l responsabiliza pe lucrator, pentru eventualele pagube produse de acesta. De multe ori vin si sesizeaza pe urma  ITM-ul, unul, ca a fugit cu bormasina si celalalt, ca nu i s-a incheiat un contract individual de munca”.

Voiculet a mai precizat ca in urma controalelor efectuate de inspectorii de munca , in semestrul I, la 1012 agenti economici, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala 425.500 lei. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, cand s-au facut 987 controale, in perioada corespunzatoare a acestui an, numarul acestora a fost de 1077, dar numarul de angajatori sanctionati pentru munca fara forme legale a crescut de la 21, la 62. Numarul persoanelor depistate anul trecut ca lucrand la negru a fost de  46, iar anul acesta, 151. Daca in primele 6 luni ale anul trecut s-au aplicat  23 de sanctiuni, in perioada corespunzatoare din 2010, s-au aplicat 65, iar valoarea amenzilor date pentru astfel de nereguli a crescut de la  69.000 lei, la 425 .500 lei. La jumatatea anului trecut, valoarea totala a sanctiunilor aplicate de ITM angajatorilor braileni a fost de 397.400 lei, pe cand la finele lunii iulie 2010, valoarea totala era de 682.400.

Seful ITM a mai declarat ca angajatii sai au incercat sa se axeze in special pe partea de indrumare, insa cand a fost vorba despre munca nedeclarata, ei au fost intransigenti si au aplicat amenzi ori de cate ori au depistat astfel de nereguli. Voiculet a precizat ca a colaborat in activitatea sa cu Directia Finantelor Publice, Politia Braila, Casa Judeteana de Pensii, Oficiul Registrului Comertului si Inspectoratul de Jandarmi, cu aceasta ultima institutie avand o “colaborare exceptionala”.

Victor Voiculet a anuntat, astazi, ca orice brailean care are stiinta despre persoane sau firme ce folosesc munca la negru pot sesiza acest lucru direct pe site-ul ITM: “Cu toate ca nu am avut acceptul, la un moment dat, pe site-ul ITM Braila am postat undeva un link, “sesizeaza munca fara fome legale” si oricine are cunostinta de asa ceva, poate intra pe acest site si isi poate da datele si poate sesiza un asemenea aspect. Ce vreau sa va mai spun este ca am incercat sa identific generatorul muncii la negru, atat cat am putut eu si el imbraca doua elemente: un element subiectiv si unul obiectiv. Unul subiectiv, de care toata lumea se prevaleaza, vorbim de fiscalitate, cu toate ca a ramas aceeasi in domeniul muncii si de legislatia chipurile inflexibila si al doilea element, care mi se pare material si cel mai important, banii negri din piata. De acea, cred ca este foarte important sa tragem cu totii concluzia ca daca intr-o zi  nu vor mai exista bani negri in piata, nu va mai exista nici munca la negru”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-