Published On: vin, Iul 2nd, 2010

Vom avea mai putina lumina pe strazi si mai mult gunoi in cartiere

Share This
Tags

* sunt doar doua dintre efectele pe care le vor simti pe pielea lor brailenii, ca urmare a reducerilor de buget in administratia publica * functionarii publici din Primaria Braila scapa neconcediati, pentru ca primarul cauta alternative mai putin dramatice

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, trage cu dintii de postul fiecarui subordonat al sau si refuza categoric sa apeleze la disponibilizari de personal, atat timp cat exista o alternativa legala la astfel de decizii transante. Simionescu este hotarat sa aplice orice artificiu legal posibil, numai sa nu ajunga sa trimita in strada vreunul dintre oamenii cu care lucreaza. Nici dupa adoptarea unor noi normative de personal in administratia publica locala, mult mai restrictive, care ar presupune disponibilizarea catorva persoane, edilul nu se da batut si este hotarat sa faca redistribuiri de personal si sa trimita si cateva persoane la pensie, numai sa nu fie nevoit sa dea preavizul vreunui functionar public.

Simionescu a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca, odata cu schimbarile aparute recent in normativele de personal, ar trebui sa disponibilizeze circa 20 de persoane, insa si asa, are mai putini angajati decat prevede vechea organigrama, iar cu o mana de oameni nu se poate asigura functionarea, in parametri cat de cat rezonabili, a administratiei publice: “Daca discutam en-gros, da, ar trebui sa fie vorba despre disponibilizari; daca discutam  pe formule pe care noi le avem, eu doresc sa nu avem o astfel de disponibilizari. Sincer, noi doream sa angajam pe posturile celor care sunt acum in concediu de maternitate, post maternitate, celor care au iesit la pensie. Le-am blocat, eram in jur de 15 astfel de posturi, mai sunt inca 5 sau 6 persoane care indeplinesc conditiile de pensionare si care stateau asa, intre ape si vor pleca si dumnealor pana in octombrie. Atunci, problema va fi la circa 15-20 de oameni, pentru care sa gasim o formula de asezare in organigrama, astfel incat sa intram in cifra pe care o avem, ca si standard. Eu sper ca dupa aceste sase luni lucrurile sa ajunga intr-o forma ceva mai buna, pentru ca suntem in situatia in care vom avea mai putini salariati,  cu 25% mai putin la salariu. In conditiile in care unii erau la 7-8 milioane lei vechi , pana la 10 milioane salariu, reducerea aceasta ii afecteaza foarte mult. In plus, reducerea  salariilor vine cumulata cu reducerea unor sporuri care erau la inceputul acestui an, astfel incat, pentru unii, reducerea veniturilor este undeva la 50%. Fiecare are o serie intreaga de obligatii, de datorii si atunci, este dificil de estimat pana cand vom putea sa mentinem oamenii in activitatea pe care o desfasuram”.

Primarul a precizat ca a cerut subordonatilor sa-i prezinte o propunere de reduceri de costuri pe toate capitolele de buget, nu doar pe partea de personal. Aceste propuneri urmeaza sa fie prezentate Consiliului Local Municipal, ce va trebui sa aprobe rectificarea negativa a bugetului pe anul in curs. Simionescu a explicat ca, in conditiile reducerii cu 25% a bugetului alocat pe fiecare capitol in parte, va fi nevoit sa taie cheltuielile in sectoare importante, precum iluminatul public si  salubritatea: “Va trebui sa reducem ceea ce inseamna cheltuielile cu salubrizarea si cu iluminatul public si alte astfel de cheltuieli. Va trebui sa vedem cum gestionam situatia in perioada urmatoare, pentru ca nu putem sa lasam orasul in intuneric sau in gunoaie. Vor fi niste capitole la care vom taia mai mult si altele, la care va fi greu sa facem o reducere de 20%. Dar trebuie  sa facem reduceri din toate capitolele, pentru ca asa ne cere legea. O sa vedem cum le asezam, in asa fel, incat, per total,  sa intram in cifra respectiva, pentru ca, altfel, intram in discutii cu Trezoreria, cu eliberarea banilor de care avem nevoie”.

Simionescu a declarat ca, pentru a reduce mai putin sumele alocate pentru iluminat public si salubrizare, va fi nevoit sa taie mai mult din cheltuielile pentru investitii si infrastructura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-