Published On: mar, Iul 13th, 2010

Surprize placute pentru profesorii braileni

Share This
Tags

* inspectorul scolar general Viorel Botea, sustine ca a gasit solutia pentru ca salariile dascalilor sa scada cu numai 10-15%, in loc de 25%

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Viorel Botea, nu este foarte ingrijorat de repercursiunile pe care reducerea salariilor profesorilor le va avea asupra calitatii procesului educativ, incepand din luna septembrie. El apreciaza ca si in anul scolar viitor, cadrele didactice isi vor face datoria la fel de constiincios, pentru ca salariile nu le vor fi reduse chiar cu un sfert, ci cu un procent mult mai mic. Botea a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca a gasit formula legala pentru ca dascalii sa ramana cu bani mai multi decat se asteptau, insa a precizat ca va prezenta detaliile abia la finele lunii august, ca sa fie o surpriza placuta, la inceput de an scolar: “Pot sa va spun asta la 31 august, dupa ce voi rezolva altfel aceasta problema. Deci am o surpriza pentru colegii mei, o surpriza placuta, pe care deocamdata nu vreau sa o spun, pana nu discut aceasta situatie cu directorii de scoli. Surpriza pe care am facut-o colegilor mei in ianuarie a fost aceea ca toate judetele au disponibilizat si au facut reduceri de personal masive, iar eu, impreuna cu colegii mei, nu am dat afara niciun om. Dar una este sa spui ca “voi face asta” si peste doua saptamani spui “stiti ca nu a mers, ca am gresit, ca nu se poate, ca nu stiu ce” si alta e sa faci lucrul si apoi sa il spui. Adica in speta, daca voi reusi ca acest procentaj de 25% sa-l fac doar 15 sau 10%, asta e surpriza pe care o am, o atenuare a reducerii salariale. Metoda legala exista, insa nu imi cereti sa spun ceva mai mult acum”.

Botea a admis ca in principiu, orice reducere salariala, fie ea cu 25%, sau cu 15%, este dureroasa, insa considera ca dascalii din Braila sunt constienti ca este o perioada grea, in care toata lumea are de suferit. Mai mult, inspectorul scolar general chiar crede ca de la 1 ianuarie, salariile vor reveni la nivelul de pana acum: “Evident ca nici eu nu pot sa primesc aceasta reducere cu bucurie, dar atata timp cat in  momentul de fata exista o situatie economica foarte dificila si din semnalul pe care colegii l-au dat la actiunile greviste, am inteles ca noi toti vom face in continuare ca treaba sa mearga asa cum trebuie. Chiar daca au loc aceste reduceri. Mai ales ca, din ce imi amintesc eu – si imi amintesc foarte bine – domnul ministru a spus clar ca incepand cu 1 ianuarie lucrurile se vor schimba”.

Presedintele sindicatului invatamantului brailean “Spiru Haret”, Valeriu Partene, a confirmat astazi pentru Infobraila ca, impreuna cu conducerea Inspectoratului Scolar, se cauta solutii pentru a atenua socul pierderillor salariale ale cadrelor didactice, iar directorii de scoli au misiunea de a identifica variantele de lucru. Partene nu a dorit nici el sa dea amanunte, cu privire la aceste solutii  despre care amintea inspectorul scolar general.

Surse din cadrul ISJ ne-au informat ca, de fapt, este vorba despre renuntarea completa la profesorii suplinitori si la acoperirea orelor ramase astfel de catre profesorii titulari, acolo unde este cazul, sau de profesori pensionari platiti cu ora. In acest fel, dascalii vor munci cateva ore in plus pe saptamana, dar in final, veniturile lor se vor reduce cu mai putin de 25%. Potrivit acelorasi surse, insa, solutia nu se poate aplica decat intr-o parte a scolilor, cele mai mari, unde raman ore care pot fi impartite intre profesorii titulari. In scolile mici, unde orele sunt bob numarat, ca sa se poata acoperi catedrele, aceasta nu ar fi posibila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-