Published On: Soare, Iul 18th, 2010

Stancu ia la puricat contractele pentru spalatoria si bucataria Spitalului Judetean

Share This
Tags

* omul de afaceri Stefan Fusea, care a beneficiat de conditii extrem de avantajoase pentru prestarea acestor servicii, s-ar putea sa afle ca are de incasat de la spital mult mai putin decat credea

Contractele omului de afaceri Stefan Fusea cu Spitalul Judetean, pentru serviciile de spalatorie si bucatarie, sunt pe cale sa fie modificate serios, daca nu cumva sa fie reziliate. Odata cu preluarea unitatii in administrarea Consiliului Judetean, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, are acces la documentele atat de controversate, despre care avea semnale inca de anul trecut ca prevad preturi mult peste cele ale pietei. Stancu a declarat in mai multe randuri ca, din informatiile pe care le are, fostul manager al Spitalului Judetean, Stefan Mihailescu, i-ar fi oferit lui Fusea contracte extrem de avantajoase, ingnorand faptul ca, dupa cinci ani de la externalizare, toate utilajele de la spalatorie si bucatarie devin proprietatea spitalului, deci preturile ar trebui sa scada substantial.

Presedintele CJ a cerut noii conduceri a unitatii spitalicesti sa verifice aceste contracte si sa-i prezinte o situatie completa, insa, pana atunci, la o prima verificare, Stancu a constatat ca preturile pe care le platea spitalul erau aproape la dublu, fata de ceea ce considera el ca ar fi fost normal. In acest context, seful CJ se gandeste ca recupereze banii perceputi suplimentar, din sumele pe care spitalul de datoreaza firmei lui Fusea: “Cautam in primul rand sa vedem cum este incheiat contractul din punct de vedere al pretului, ca in loc de 5,5, eu stiu ca am calculat 2,8. De la 5,5 la 2,8, este distanta mare. Daca mai calculezi si retroactiv, de cand s-a incheiat contractul, s-ar putea sa diminuam consistent datoria pe care o are spitalul catre domnul respectiv, pentru ca, din punctul meu de vedere, dupa cinci ani, spitalul este proprietarul spalatoriei si a blocului alimentar, ca si investitie. Si atunci, daca eu sunt proprietarul lor, pot sa prelungesc contractul cu tine, daca vreau sa am externalizare, dar discut pretul. Pentru ca tu nu mai poti introduce in pret amortizarea utilajelor respective. Spitalul va inchiria utilajele celui care face prestarea de serviciu. El ia bani nunai pentru prestarea de serviciu”

Nici contractul pe partea de bucatarie pe care spitalul il are cu Stefan Fusea nu va scapa neverificat. Mai mult, in acest domeniu, Stancu analizeaza si psoibilitatea de a se reveni la situatia de dinainte de externalizare, in contextul in care, acum, spitalul a intrat in posesia utilajelor moderne de la blocul alimentar. Presedintele CJ da asigurari insa ca in cazul in care spitalul isi va asigura singur serviciul amintit, nu va mai fura nimeni si nu va mai pleca nimeni cu sacoasa de copane acasa, cum se intampla in trecut. Mai mult, Stacu vrea sa asigure nu doar mancarea obisnuita de spital, ci si conditii de restaurant, pentru pacientii care sunt dispusi sa plateasca pentru delicatesele la care poftesc:  “Vom analiza si ce insemna odata bucataria spitalulul, dar in alte conditii, nu cu furtul de copane. Daca ma lamureste cineva ca ma costa mai putini bani, o facem si pe-asta, daca nu, ramane externalizat serviciul. Am dat deja dispozitie sa facem trei trepte de meniu: prima este cea pe care o deconteaza Casa de Asigurari de Sanatate, a doua este legata de o mancare din asta mai consistenta, in jur de 10 lei, iar a treia poate sa fie la cerere si poate sa coste oricat. Daca mie imi plac icre negre, fac comanda pentru a doua zi, “da, domnule, va costa atat masa de pranz”, am semnat, platesc”.

Si pe partea de cazare, conditiile se vor diversifica, pentru toate buzunarele: “Vom face foarte multe rezerve in spitale, vor fi foarte multe rezerve pentru plata si coplata, deci o sa ai un singur pat, doua paturi si trei paturi maxim. Ceea ce am  facut la Boli infectioase este un prim pas si o sa facem si in spital. O sa avem patru sali  de operatie pana in toamna, ultradotate. Am in minte o chestie, sa fac o prima investitie de un million de euro in doua luni maxim, sa vad cum ma echilibrez financiar, 500.000 euro sa le bag in doua sali de operatie, iar 500.000 de euro sa bagam in aparatura, in special pe oftalmologie, pe ORL, unde au aparatele alea foarte vechi si ceva in zona de chirurgie la Pediatrie. O sa mutam in doi ani de zile toate sectiile in Corpul A, vom face pavilioane  noi, pentru ca acum, corpul B consuma mai mult de 65% din utilitati si trebuie sa reducem cheltuielile”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-