Published On: vin, Iul 16th, 2010

Spitalul Judetean Braila plateste zilnic 40 de milioane lei vechi penalitati, pentru datoriile la stat

Share This
Tags

* verificarile facute dupa preluarea spitalului de catre CJ au pus in evidenta restante de circa 52 de miliarde lei vechi la fisc, pentru care se platesc penalitati usturatoare * totalul restantelor depistate pana acum se ridica la 150 miliarde lei vechi * in plus, din cauza datoriilor la furnizori, s-a pus poprire pe conturile unitatii

 

La numai cateva zile dupa preluarea Spitalului Judetean de Urgenta Braila in subordinea Consiliului Judetean, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, spune ca a descoperit in acte “un haos cum nu si-a inchipuit intr-o institutie care traieste pe bani publici”. El vorbeste de datorii de circa 150 miliarde lei bani vechi “descoperite pana acum”. Dintre acestea, circa 52 de miliarde lei vechi sunt datorii la fisc, de pe urma carora unitatea plateste zilnic 40 de milioane lei vechi penalitati. In plus, bomboana pe coliva, spitalul are proprire pe conturi, dupa ce furnizorii neplatiti au decis sa ia masuri dure.

“Prioritatea numarul 1 pentru cei care sunt acolo sunt salariile. Daca asta este menirea unui spital, ca primul lucru , pe primul plan, sa puna salariile, inseamna ca ne meritam soarta! Am echilibrat prima luna din punct de vedere financiar, ne-au mai ramas si vreo 2 miliarde, in conditiile in care nu am platit nici un furnizor sau am platit foarte putini furnizori, cateva miliarde doar, cei care  erau scadenti. Mai sunt executari de pe vremea “raposatului” Mihailescu, pe care n-au avut nici o jena sa le puna intr-un fiset si sa-l inchida si sa uite de el. Si oamenii au venit, ne-au poprit conturile, pe buna dreptate, ei sunt furnizori si acum, intreband Ministerul Sanatatii – mari scule si astia, acolo -, intrebandu-i “ce facem cu executarile asta?”, “Pai platiti, sa plateasca spitalul” , “Pai, zic, spitalul din ce sa plateasca?”. Si eu ma intreb, daca nu ai medicamente, nu operezi, n-ai ata chirurgicala, care este rolul, de ce trebuie sa iei  salariul, daca nu prestezi efectiv munca intr-un spital?”, a declarat presedintele CJ.

El a mai precizat ca, intr-o prima etapa, este preocupat sa aprovizioneze spitalul cu medicamente si materiale sanitare de baza, asfel incat sa se poata desfasura o activitate la limita decentei, din acest punct de vedere. Stancu a avertizat insa ca va supraveghea personal modul cum se face aprovizionarea si va face stocurile, ca sa nu lase loc de invarteli: “Deocamdata, se aloca lunar 10 miliarde lei pentru medicamente. Materialele sanitare intr-un spital, cinci miliarde lunar, asta este propunerea lor. Eu in prima luna am fost de acord, pe principiul ca daca n-ai nimic, trebuie sa incarci magazia. La sfarsitul lunii ma duc si fac stocul personal, ma uit, ca nu trebuie sa le numar eu. Dupa trei-patru luni, se regularizeaza consumul. Va dau un singur exemplu: oxigenul intr-o luna a costat 378 de milioane lei vechi si intr-o luna 202 milioane si i-am intrebat: ati dublat cumva bolnavii si nu am aflat eu? Nu au o explicatie si nici nu pot sa aiba o explicatie, ca toti cei din conducere sunt noi, n-ai de unde sa stii. Si va mai spun un lucru: 52 de miliarde lei datorii la fisc, in fiecare zi se platesc aproximativ 40 de milioane penalitati. Am incercat sa fac o reesalonare,  dar trebuie sa astept 1 ianuarie sa o fac. Si atunci trebuie sa gasesc o solutie. Nu stiu care, nu o am astazi. Iau in calcul si posibilitatea interventiei judetului in Spitalul Judetean, pe linie financiara. Am de ales intre doua lucruri: fac investitii la Cardiologie, Cardiochirurgie, Cardiologie investigationala, Medicala, doua pavilioane noi pe care trebuie sa le fac, sau bag banii intr-o gaura, iar dupa ce i-am bagat, oricum nu se cunoaste nimic”.

Presedintele CJ are in vedere si alte chestiuni, ce nu tin neaparat de partea medicala. Spre exemplu, el are de gand sa faca ordine in parcarea spitalului, unde este o mare algomeratie: “Exista o nemultumire, deranjez pe foarte multa lume din spitalul ala, mai ales pe cei din partea superioara, pentru ca acolo se vor introduce masuri care sunt legate de disciplina. Daca se intampla ceva si vrei sa intri pe usa dinspre Boli Infectioase, sunt numai masini acolo. Nu poate sa intre o masina de pompieri, e o nenorocire, parca a plouat cu masini acolo. Si va trebui sa facem ordine, incepem cu asfaltatul, pentru a avea un acces civilizat pe partea laterala. Dupa aceea bineinteles ca vom interzice accesul autoturismelor personale in incinta spitalului, mai putin cele ale medicilor. Restul, sa le parcheze afara, sa fie sanatosi! Pe de alta parte, vom externaliza cu siguranta femeile de serviciu  – deci nu infiermierele – si partea administrativa, cei care sunt  pe meseriile respective, la reparatii.  Se va lucra pe comanda, iti da comanda, imi faci ce vreau. Prin masurile care vor fi luate eu sper sa fac o economie intre 25-25 de miliarde lei vechi lunar. Din 50 de miliarde, poate n-o sa avem 25 de miliarde salarii, dar 30 o sa avem.  20 de miliarde imi sunt suficiente ca in 10 luni sa acopar datoriile spitalului catre terti si mai raman ceva bani”.

Stancu se declara indignat sa auda ca, dupa ce a lasat Spitalul Judetean intr-o situatie financiara extrem de grava, fostul manager, Stefan Mihailescu, este vizat pentru sefia Directiei de Sanatate Publica din partea UNPR: “Ma astept la lucruri din ce in ce mai rele pentru spitale, mai ales ca acesti noi independenti au gasit… e gaselnita gaselnitelor,  sa-l puna pe Mihailescu la Directia de Sanatate Publica.  Va dati si dvs seama cam pana unde poate sa mearga prostia oamenilor! Dupa ce a distrus Spitalul Judetean din toate punctele de vedere, si relatia umana si dotarea spitalului…”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-