Published On: joi, Iul 1st, 2010

Sinistratii din Lacu Sarat sunt nemultumiti de conditiile in care sunt adapostiti

Share This
Tags

*desi multi dintre ei locuiau in conditii mizere in caminele din strada Ancorei, acum, cand au statutul de sinistrati, locatarii caminelor sociale considera ca au dreptul sa li se ofere gratuit cazare, masa, consultatii medicale, medicamente si eventual, chiar si haine

 

La cateva zile de la evacuarea din locuintele lor sarace aflate in caminele de pe malul Dunarii, cei circa 100 de sinistrati braileni au deja o lista lunga de nemultumiri legate de conditiile de trai din tabara Lacu Sarat. Spre exemplu, ei se plang ca noaptea le e frig, pentru ca li s-a dat numai cate o patura, ca ii mananca tantarii, ca au copii bolnavi si nu au cu ce sa-i trateze. Municipalitatea a trimis in tabara, special pentru ei, un medic care si-a incropit un cabinet medical intr-o casuta, insa unii dintre sinistrati n-au ajuns la el, fie pentru ca nu stiau, fie pentru ca au considerat ca se pot trata singuri. Cei care au fost consultati,sunt nemultumiti ca acesta le-a dat doar retete, nu si medicamente. Ei se plang ca sufera de boli care-i chinuie si nu primesc medicamente gratuite in tabara, desi aceste maladii nu au nici o legatura cu vremea ploioasa din ultimele zile sau cu evacuarea propriu-zisa.

Doctorul Mihai Sima ne-a declarat ca, in general starea de sanatate a sinistratilor este buna si nu a gasit decat cativa copilasi bolnavi, iar o gravida pe care o apucasera durerile a fost transportata la spital. Medicul a admis ca la cabinetul medical improvizat nu are si medicamentele pe care le-ar dori sinistratii si a vorbit despre starea de igiena a unora dintre ei, care lasa de dorit si poate duce la imbolnaviri, mai ales in randul copiilor.

Oamenii mai spun ca au primit albii si sapun, pentru a se putea spala si detergent pentru rufe, printr-o donatie a Crucii Rosii, dar nu le este suficient. “Ne-a dat cate o cutie de detergent, la mai multe familii. Nu ne ajunge, avem nevoie de mai mult. Pana luam noi salariul sau pensia, nu avem un ban, sa ne cumparam ce ne trebuie. Traim numai din ce ne dau ei! Unii dintre noi au plecat cu ce aveau pe ei, cand ne-au evacuat si sunt copii care nu au incaltari in picioare! Sa ne dea si noua niste haine, incaltaminte pentru copii…”, ne-a spus unul dintre sinistrati.

Amintim ca, la momentul evacuarii, locatarii celor doua camine au asteptat in strada circa trei ore autobuzele care urmau sa-i transporte in tabara, timp suficient pentru a-si incalta, macar,  copiii.

Nici mancarea care le este adusa zilnic nu le place sinistratilor. Ei ne-au povestit, spre exemplu, ca mancarea de ieri a fost stricata si au aruncat-o si au cerut sa nu li se mai prepare hrana cu o zi inainte, fiindca “se acreste”. Pe de alta parte, sinistratii se plang ca li s-a adus un singur frigider si un singur aragaz, astfel incat, daca vor sa-si faca singuri de mancare, ar dura foarte mult. Ei au facut apel public la “oamenii cu suflet” sa le aduca de mancare, fiindca nu sunt multumiti de hrana care li se ofera, dar nici nu au bani, ca sa-si cumpere ei de-ale gurii.

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a declarat astazi ca celor circa 30 de familii li se asigura conditii decente de trai, pentru perioada cat vor sta acolo si sunt ajutati, in masura posibilitatilor, atat de catre municipalitate, cat si de Crucea Rosie. Astazi, Simionescu s-a deplasat in tabara si a gustat personal din mancarea servita la pranz sinistratilor. Dupa mai multe ore,  la intalnirea cu premierul Emil Boc, primarul nu dadea semne ca ar fi afectat de produsele consumate in tabara, dovada ca acestea sunt in regula.

Comentarii

comentariu

About the Author

-