Published On: mar, Iul 27th, 2010

Sarbatoare mare, astazi, la manastirea din statiunea Lacu Sarat

Share This
Tags

* cateva sute de credinciosi s-au strans la hramul Manastirii “Sf. Pantelimon”

Cateva sute de persoane s-au adunat astazi dimineata in statiunea Lacu Sarat, pentru a participa la sarbatorirea hramul Manastirii “Sf. Pantelimon”, fondata in luna iulie 1996. Chiar daca au fost mult mai putini decat in anii trecuti, credinciosii, stransi pe aleile din jurul lacarului de cult, au urmarit cu smerenie Sfanta Liturghie Arhiereasca, oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Inaltpreasfinţitul arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos. Oamenii s-au rugat pentru sanatatea lor si a celor dragi, dar si pentru rezistenta necesara, pentru a face fata greutatilor materiale caracteristice acestei perioada de criza. La finalul slujbei, ca de fiecare data, enoriasilor le-au fost impartite farfurii cu mancare de post.

Un echipaj de ambulanta a fost tot timpul in apropierea manastirii, pentru a asigura asistenta medicala necesara la nevoie, insa, din fericire, poate si pentru ca vremea a fost racoroasa, nu s-au inregistrat lesinuri sau persoane cu probleme serioase de sanatate. Cateva zeci de jandarmi, politisti si politisti comunitari au fost mobilizati in statiune pe perioada manifestarilor, pentru a asigura climatul de liniste si ordine publica propice unei sarbatori religioase.

Amintim ca Sfantul Pantelimon a trait in vremea impăratului Diocletian si a fost considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor. El s-a nascut in cetatea Nicomidiei, dintr-o familie instarita, din tata pagan si mama crestina. A primit invatatura crestina de la mama sa, insa dupa moartea ei, devine ucenicul unui mare doctor al vremii, Eufrosin, care l-a invatat mestesugul tamaduirii bolilor. De la parintele Ermolae a primit invatatura Evangheliei si numele crestinesc Pantelimon, talcuit “intru tot milostiv”. Din acea zi, Sf. Pantelimon a primit de la Dumnezeu darul tamaduirii si a vindecat suferinzii fara plata, peste tot unde mergea. Marele Pantelimon facea minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le dadea celor bolnavi. Dupa moartea parintilor, a eliberat toti robii, iar averea familiei a impartit-o saracilor. Deoarece nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, a fost numit “doctor fara de arginti”. Imparatul Maximilian, auzind despre aceste vindecari prin credinta in Hristos, l-a intemnitat. Vazand ca sfantul Pantelimon nu se lepada de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul. In timpul torturilor, ca prin minune, Pantelimon se vindeca de fiecare data. Indemnati chiar de sfant sa indeplineasca porunca primita, calaii s-au apropiat, au sarutat trupul sfantului, apoi unul dintre ei a luat sabia si a executat ordinul. Cand i-a fost taiat capul, nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Fericitul Pantelimon s-a umplut tot de roade. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, in anul 303. Moastele sale au fost cinstite de la bun inceput de crestini, iar in timpul prigoanelor au fost pastrate ca odoare de mare pret.

Comentarii

comentariu

About the Author

-