Published On: Soare, Iul 4th, 2010

Saptamana patimilor, pentru managerii spitalelor brailene

Share This
Tags

* pana pe 9 iulie, CJ si CLM vor prelua managementul a patru spitale brailene * in urma acestor transferuri, cel mai probabil, trei din cei patru manageri de spitale vor fi schimbati * este vorba despre directorii Spitalului Judetean, Spitalului de Pneumoftiziologie si Spitalului « Sf. Pantelimon»

Saptamana 5 – 11 iulie este una plina de emotii si suspans, pentru managerii, dar si pentru angajatii celor patru mari spitale brailene: Spitalului Judetean, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si Spitalul « Sf. Pantelimon». Motivul? Pana pe 9 iulie, Consiliul Judetean si Consiliul Local Municipal vor prelua in subordine unitatile spitalicesti care, pana de curand, erau coordonate direct de Ministerul Sanatatii. Descentralizarea aduce dupa sine o serie de avantaje, dar si dezavantajul ca actualii managerii, ajunsi in functii sau mentinuti in functii pe criterii politice de PDL, ajung acum la mana administratiei publice locale, in care un cuvant greu de spus il are PSD. Cel putin intr-o prima perioada, pana la organizarea concursului pentru postul de manager al fiecarui spital, primarul municipiului si respectiv, presedintele Consiliului Judetean pot inlocui actualii manageri fara a cere aprobarea plenului CLM si respectiv, al CJ. Este vorba despre o perioada de interimat de trei luni, care se poate prelungi cu alte cateva luni.

Marti, 6 iulie, la ora 14, la Sala Mare a Palatului Administrativ este programata sedinta extraordinara a Consiliului Judetean care are ca subiect aprobarea proiectelor de hotarare ce vizeaza preluarea managementului asistentei medicale si aprobarea continutului protocolului de predare-preluare pentru Spitalul Judetean de Urgenta Braila, Spitalul de Pneumoftiziologie  Braila si Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Braila. De asemenea, alesii locali vor desemna, prin vot, reprezentantii CJ in Consiliile de Administratie ale celor trei unitati spitalicesti.

Din momentul preluarii celor trei spitale, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, are dreptul legal de a numi managerii interimari ai acestora. Potrivit informatiilor neoficiale, primul vizat pentru instalarea unui nou manager, in persoana Rodicai Sin, este Spitalul Judetean.

Rapiditatea unei decizii in acest sens poate fi motivata prin faptul ca mandatul fostului manager, dr. Stefan Mihailescu, deja a expirat, iar de la 1 iulie, directorul medical, dr. Cristian Pricop, este imputernicit sa-i tina locul, pana la numirea unui nou manager interimar.

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, a lasat insa sa se inteleaga ca cel putin unul din ceilalti doi directori ai spitalelor intrate in subordinea sa va fi inlocuit. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul indica faptul ca acesta ar fi Stefan Sampetru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie. Sampetru, dublu licentiat, jurist si inginer, a fost membru PD si mai apoi, PNL. El a fost pretendent la sefia Spitalului de Pneumologie prima oara in noiembrie 2006, insa nu a castigat concursul organizat pentru acest post. Sampetru a participat in martie 2007 la concursul organizat pentru functia de subprefect al judetului Iasi, insa tot fara succes, astfel incat a ramas doar director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila. In septembrie 2007, Sampetru a vizat functia de prefect al judetului Braila , insa nici de aceasta data n-a avut noroc.

In ceea ce o priveste pe managerul Maternitatii, dr. Mioara Salcudean, ea nu este inregimentata politic si este medic anestezist. Potrivit informatiilor pe care le detinem, aceasta nu va fi inlocuita din functie, in conditiile in care a colaborat foarte bine cu presedintele CJ, in cadrul unor investitii de amploare pentru modernizarea unor sectii ale spitalului. Mai exact, este vorba un proiect al CJ, de circa 300.000 de euro, prin care aproximativ jumatate din spatiile pentru pacienti au fost reabilitate si s-au modernizat si instalatiile care deservesc cladirea. De altfel, toate programele de reabilitare a Maternitatii au fost supravegheate si realizate in perioada mandatului de conducere al dr. Salcudean.

Viitorul directorului Spitalului « Sf. Pantelimon », Violeta Vasile, nu este la fel de sigur. Chiar daca primarul Aurel Simionescu a fost retinut in declaratii, pe tema oportunitatii inlocuirii din functie a acesteia, surse din interior vorbesc despre iminenta sa schimbare, la scurt timp dupa preluarea spitalului de catre Consiliul Local Municipal. Cel care urmeaza sa-i ia locul, potrivit acestor surse, este fostul manager, Florentin Craciun.

Activitatea acestuia in fruntea spitalului, pana cand a fost inlocuit, in luna mai 2010, cu Violeta Vasile, este apreciata mai ales din punct de vedere economic, in conditiile in care unitatea nu a acumulat datorii, cum s-a intamplat cu cea mai mare parte a spitalelor din tara. In plus, in ultimii ani, s-au realizat lucrari de amploare la spitalul « Sf. Pantelimon », respectiv modernizarea pavilionului central, precum şi a celui administrativ, finantate printr-un Program Phare, cu un buget total de 660.000 euro. La pavilionul central a fost consolidata constructia si s-au amenajat saloane pentru barbati si femei, cu toate spaţiile necesare: grupuri sanitare pe fiecare nivel, spatii pentru activitatea zilnica, cabinete medicale, laboratoare de analize medicale de radiologie si de imagistica, vestiare pentru personal. La pavilionul administrativ, s-a facut consolidarea constructiei si amenajarea de compartimente functionale, cu spatiile anexe necesare, respectiv grupuri sanitare si spatii pentru activitatea zilnica a personalului.

Surse din spital sustin ca Violeta Vasile deja si-a luat o serie de lucruri din biroul directorial, inca de vineri.

Deocamdata, nu s-a anuntat data la care va avea loc sedinta extraordinara a CLM, pentru preluarea oficiala a Spitalului « Sf. Pantelimon », insa aceasta nu poate fi mai tarziu de 9 iulie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-