Published On: mie, Iul 28th, 2010

Proiect european, pentru reintegrarea detinutilor in societate

Share This
Tags

* este vorba depre un proiect finantat din fonduri europene, in care este implicat si Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti * programul vizeaza, printre altele, “cresterea competentelor sociale si a stimei de sine” a detinutilor * in plus, personalul din penitenciarele implicate va participa si la realizarea unor schimburi de experienta Belgia, Franta, Spania, Italia si Danemarca

In aceasta luna a demarat, la nivel national, proiectul „Economia Sociala – O noua provocare in insertia pe piata muncii a detinutilor”, sustinut de Centrul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana (CRED), cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul vizeaza “crearea de noi instrumente de insertie profesionala a persoanelor aflate in detentie, prin intermediul structurilor economiei sociale”. Acesta se desfasoara in 3 regiuni de dezvoltare – Bucuresti-Ilfov, Sud-Est si Sud-Muntenia – pe o perioada de 3 ani si vizeaza, ca principal grup tinta, 356 de detinuti. Valoarea sa totala este de circa 14 milioane lei si este implementat in parteneriat cu Penitenciarul de Femei Targsor, Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti, Penitenciarul Braila, S.C. MONOPRIX SRL – Brăila, European Think Tank Pour la Solidarité – Belgia.

“Prin intermediul proiectului, partenerii isi propun să stimuleze parteneriatul public- privat, in vederea initierii de mecanisme ale economiei sociale ce vor fi materializate prin crearea in cadrul celor 3 penitenciare partenere a 6 ateliere productive, respectiv – brutarie, bucatarie, sera legume eco, atelier tamplarie PVC, frizerie, zidarie. In aceste ateliere, un numar de 356 de detinuti vor putea obtine calificari CNFPA in meseriile – brutar, bucatar, legumicultor, frizer, zidarie, tamplar PVC. De asemenea, prin intermediul sesiunilor de dezvoltare personala, precum si a sesiunilor de consilere vocationala pentru obtinerea unui loc de munca derulate in penitenciare si in comunitate, se va realiza cresterea competentelor sociale si a stimei de sine a celor 356 de detinuti vizati, in vederea facilitarii insertiei pe piata muncii. Proiectul stimuleaza, de asemenea, parteneriatul public-privat si colaborarea intre firme, ONG-uri si institutiile penitenciare, fiind creat in acest sens un Centru de Economie Sociala pentru insertia pe piata muncii a persoanelor aflate in detentie. Centrul de Economie Sociala va realiza o ampla activitate de cercetare la nivel national si international, cu privire la mecanismele si modelele de buna practica ale economiei sociale, precum si o analiza comparativa din punct de vedere legislative, ce va sta la baza imbunatatii mecanismelor economiei sociale, dar si a legislatiei in domeniu in Romania . Acest centru va realiza de asemenea, o harta a oportunitatilor de angajare pentru detinuti, la nivelul celor 3 regiuni implicate in proiect. Proiectul se adreseaza in aceeasi masura si personalului activ in domeniu din cadrul ONG-urilor si penitenciarelor, pentru care se vor realiza sesiuni de formare in domeniul economiei sociale, astfel incat sa creasca competentele si calificarea personalului ce intervine in sustinerea procesului de insertie sociala a detinutilor. Personalul implicat in proiect va participa si la realizarea unor schimburi de experienta in Europa, respectiv in: Belgia, Franta, Spania, Italia si Danemarca, in vederea preluarii modelor de buna practica care vor putea duce la cresterea numarului detinutilor ce vor fi activ integrati in comunitate si pe piata muncii, prin desfasurarea unor activitati apreciate si recompensate de societate”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de purtatorul de cuvant al Penitenciarului de la Tichilesti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-