Published On: Soare, Iul 25th, 2010

Persoanele cu handicap, la control!

Share This
Tags

* inspectorii ITM Braila au verificat la domiciliu peste 200 de persoane cu handicap din Braila, Insuratei si Viziru * in 41 de cazuri, s-a solicitat reevaluarea dosarelor, din cauza unor neconcordante intre actele medicale, datele cuprinse in ancheta sociala si starea de fapt a persoanelor respective

In perioada 10 iunie – 9 iulie 2010, specialistii Inspectoratului Teritorial de  Munca Braila au desfasurat la nivelul judetului o campanie de control privind incadrarea in grade de handicap si acordarea certificatelor aferente. In urma verificarilor, s-a constatat ca evidenta  informatizata a persoanelor cu handicap existenta la secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi / Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanei Adulte cu Handicap nu este actualizata.

 Mai exact, in urma controalelor efectuate pe teren, s-a constatat ca exista informatii neactualizate privind categoria sociala (persoane care sunt in baza de date ca fiind salariate, desi in realitate, acestea nu mai au niciun venit) , sau chiar decesul unor persoane cu handicap care in baza de date figureaza ca fiind in viata. In cazul acestora din urma, nu s-au facut niciun fel de plati.

La nivelul judetului Braila au fost selectate un numar de 6.857 dosare si au fost verificate din punct vedere administrativ 621 de dosare ale persoanelor cu handicap, circa 10% din totalul persoanelor cu handicap selectionate in aceasta campanie. S-a avut un vedere verificarea dosarelor din toate orasele si comunele din judetul Braila.  Tinand cont de tipul de handicap, au fost verificate persoane cu handicap: * fizic – 107 persoane *somatic – 38 persoane *auditiv – 12 persoane * vizual – 94 persoane * mintal – 319 persoane * psihic – 19 persoane * asociat – 24 persoane * HIV/SIDA – 7 persoane * boli rare – 1 persoana. In urma verificarii dosarelor, s-a constatat „existenta unor situatii aparent de neconcordanta intre actele medicale ce au stat la baza eliberarii certificatului si starea de fapt a persoanei in cauza”, motiv pentru care s-a propus reevaluarea unor persoane incadrate in grad de handicap.

Au fost facute si verificari la domiciliu, fiind vizate un numar de 209 persoane cu handicap din Braila, Insuratei si Viziru, dintre care 84 incadrate in gradul grav si 125 in gradul accentuat. Echipa de inspectie a constatat si de aceasta data „neconcordante intre actele medicale, datele cuprinse in ancheta sociala si starea de fapt a persoanei cu handicap verificate (administrativ sau pe teren)”, motiv pentru care a recomandat reevaluarea unui numar de 41 de persoane cu handicap.

Comentarii

comentariu

About the Author

-