Published On: mar, Iul 6th, 2010

Pedelistului Silviu Radu i s-a pus pata pe cantoane

Share This
Tags

* in doar cateva ore, cat a vizitat Insula Mare a Brailei, Radu a devenit specialist in apararea digurilor * din nefericire, teoriile lansate de el au starnit hohote de ras printre adevaratii specialisti

“S-a ajuns la Primaria Marasu in jurul orelor 19.00, de unde am plecat cu o masina de la ISU ca sa vedem ce este pe teren. Conducerea ANIF nu s-a ingrijit de diguri. Conform legii, digurile trebuiesc inierbate si intretinute, in nici un caz lasate sa creasca de doi metri. Balariile daca cresc fac radacini in dig, se usuca si pot aparea brese. Conducerea ANIF nu s-a ingrijit de lucrul acesta. Sunt foarte nemultumit de sefii de cantoane, care nu isi fac treaba.Digurile nu sunt intretinute, sunt pline de balarii, care daca cresc radacinile fac brese in dig. Sefii de cantoane sunt niste mici imparati care isi cresc zeci de vaci si porci. Ei sunt pusi acolo sa monitorizeze si sa intretina digul, dar ei nu au nici un stres”, a declarat Silviu Radu la conferinta de presa saptamanala a filialei brailene a Partidului Democrat Liberal.
Declaratia lui Silviu Radu a starnit hohote de ras printre specialisti. Acesti au declarat ca inierbarea se face pentru a crea o mai mare rezistenta a digurilor si ca, in cazul in care apa creste foarte mult apa, iarba nu se mai coseste tocmai pentru ca valurile o culca pe dig si in acest fel, nu il mai spala. Ei au spus ca intentionat iarba nu a mai fost cosita, atunci cand s-a anuntat cresterea mare a cotelor apelor Dunarii, pentru a proteja digurile, bazandu-se pe experienta capatata in 2006 in judetul Ialomita, cand digurile cu iarba mare au fost mult mai putin afectate decat cele cu iarba cosita scurt.
“Veti vedea si pe digurile din IMB ca exista zone cu iarba cosita, ceea ce inseamna ca acea operatiune a fost executata inainte de cresterea cotelor apelor Dunarii. Partile de dig cu iarba necosita au fost lasate asa pentru a atenua loviturile pe care valurile le dau digului si pentru a impiedica fenomenul de suctiune la retragerea apei dupa ce valul loveste digul. De altfel exista si o formula de calcul prin care calculeaza inaltimea de rostogolire a valului pe taluz numita Relatia Djunkovski: hv=3,2k x 2hv x tga, unde k este coeficientul de rugozitate asupra taluzului; hv este inaltimea valurilor si tga este inclinarea taluzului digului. Nu este chiar pentru oricine o astfel de analiza si comentariile domnului Silviu Radu arata ca habar nu are despre ce vorbeste”, a declarat pentru Infobraila un specialist in aparearea digurilor.
Cat despre referirea lui Silviu Radu la Dan Ionel, ca director al ANIF, sau membru PDL, acesta nu mai este nici director si nici membru PDL, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Comentarii

comentariu

About the Author