Published On: mar, Iul 6th, 2010

“Nu ne evacueaza nimeni din satele noastre, decat morti!”

Share This
Tags

* este ceea ce spun sute de sateni din localitatile tulcene amenintate de apele Dunarii, in cazul unor inundatii controlate la Cotu Pisicii * oamenii ameninta ca vor face scut uman pe dig, daca vor veni pirotehnistii, sa dinamiteze malul * primarii comunelor vizate sunt solidari cu satenii si anunta ca ei vor fi ultimii evacuati din localitatile pe care le pastoresc

Revolta si disperare, in cele 10 comune tulcene, amenintate sa ajunga sub ape, in cazul unei deversari controlate la Cotu Pisicii, pentru salvarea Galatiului. Dupa prima zi de soc, cand au aflat decizia Comitetului national pentru situatii de urgenta tinut la Galati, astazi, oamenii au decis sa lupte pana la capat pentru a-si pastra localitatile si gospodariile ferite de furia apelor. Sute de sateni au iesit azi in strada la I.C. Bratianu si Grindu, au scandat “Nu plecam!” si au cerut primarilor sa nu permita sa vietile lor sa fie date peste cap de decizii luate peste capul lor, care-i sacrifica dintr-un condei, pentru protejarea altor judete. Crescatorii de animale au anuntat ca nu-si retrag efectivele, peste 60.000 de capete, din zonele vizate de posibile inundatii, iar autoritatile n-au decat sa le inece pe toate, daca sparg digul. Mai mult, oamenii s-au aratat hotarati sa faca scut uman la dig, in zona Cotu Pisicii, pentru a-i impiedica pe pirotehnisti sa aprinda fitilul.

Circa 100 de persoane au protestat astazi zgomotos la I.C. Bratianu si au anuntat ca nu sunt dispusi sa se sacrifice pe altarul intereselor Galatiului. Primarul localitatii, aflat la fata locului, s-a declarat solidar cu consatenii sai, cu atat mai mult cu cat, spune el, digul este unul dintre cele mai rezistente din regiune, “mai bun decat cel din Insula Mare”, iar apa mai are peste un metru, pana sa ajunga sa inunde.

“Galatiul trebuia sa-si  faca dig de aparare! Si daca vin aici pirotehnistii, oamenii nu vor sa fie evacuati. Nu plecam, domnule, toata lumea a spus ca vine pe dig, dar nu evacueaza comuna! Eu nu pot sa plec, eu sunt ultimul care paraseste barca, asa spune domnul comandant Basescu. Nu pot sa plec inaintea oamenilor! Nu sunt corecte aceste decizii, care s-au luat la Galati . In aceste  hotarari, 40% e natura, e problema reala, 40% sunt hotararile lui Capra si o mana de  oameni de la “Damen” Galati si 20%, e prostia guvernantilor, care iau hotarari!”, ne-a declarat astazi Viorel Chirita, primarul  comunei I.C. Bratianu (PSD). “Ce-o sa faca, sa aduca armata, sa ne oblige sa plecam? Nu plecam nici cu forta, sa ne impuste, daca tot vor sa scape de noi! Nu ne evacueaza nimeni din satele noastre, decat morti! ”, ne-a declarat un barbat din localitate.

La cativa kilometri distanta, pe dig, primarul de Grindu,  Neculai Neagu (PDL), era astazi hotarat sa-si apere comuna cu orice pret: “Oamenii au spus clar ca vor ramane aici, cu animale cu tot. Daca bunul Dumnezeu vrea sa rupa digul, vom suporta, dar nu sa rupa cineva si sa ingenuncheze pe altii, din alt judet! Vom face paza zi si noapte la dig, vom un face un scut uman in zona unde vor sa rupa digul. Sa vedem cine vine si cine da ordin sa dinamiteze, peste noi!”

Cateva sute de oameni se adunasera, astazi, in jurul orei 16, pe digul de la Grindu, furiosi ca guvernantii decid de la Galati sa le dea peste cap existenta linistita unor oameni din Tulcea. “Sa vina Boc aici! I-e frica, fiindca i-a dat cu oua in ochi la Galati , cand a venit sa dea alte ordine? Sa vina aici, acum!  A trecut cu salupa pe Dunare, dar n-a oprit aici de ce, ii este frica? Sa ne spuna in fata ca vrea sa ne inunde casele si terenurile agricole, daca are curaj!”, striga astazi, plin de obida, un satean.

“Ne-a mai nenorocit o data Galatiul, cu ani in urma, acum  iar vrea sa ne distruga? Pentru ambitia lor, sa transforme zona asta in teren de vanatoare pentru ei, dau drumul la apa?! O sa vin cu copiii aici, pe dig, unde vor sa puna dinamita, sa ne omoare de tot, sa ne inecam cu totii, daca nu le pasa de soarta noastra! Suntem mai putin importanti decat Galatiul?”, intreba, furioasa, o femeie din sat.

Oamenii spun ca, daca se va ajunge la evacuari, circa 7.000 de persoane isi vor pierde definitiv locuintele, dar circa 20.000 vor fi afectate, intr-un fel sau altul. In plus, ei reclama faptul ca, daca se va ajunge la deversari controlate, fermierii din zona nu vor primi nici un fel de despagubiri pentru culturile distruse.

Potrivit satenilor, daca se va ajunge sa se sparga digul la Cotu Pisicii, vorfi afectate localitatile Smardan, Macin, Grindu, Jijila, Vacareni, Garvan, Lucarnita, Isaccea, Rachelu, IC Bratianu, dintre care unele vor fi sterse de pe suprafata pamantului.

Comentarii

comentariu

About the Author