Published On: joi, Iul 1st, 2010

Se sparg gastile la APIA Braila

Share This
Tags

Infobraila a intrat in posesia Ordonantei de Urgenta privind reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precum si a unor institutii publice aflate in subordinea acestuia. Potrivit Anexei nr. 2, APIA va concedia 504 persoane, aproximativ 10 la suta din totalul angajatilor acestei institutii. Evident, nici APIA Braila nu va fi ocolita de restructurari, insa numarul persoanelor concediate este tinut secret de conducerea institutiei brailene. Intrebata despre modul in care vor fi facute concedierile si despre numarul persoanelor care nu vor mai primi salarii de zeci de milioane de lei vechi, directorul executiv Daniela Militaru a refuzat sa faca vreun comentariu si ne-a indrumat catre sefii ei de la Bucuresti.
In ciuda refuzului conduceri brailene al APIA de a oferi detalii, suntem in masura sa va prezentam modul in care concedierilor vor avea loc, cat si persoanele care vor fi vizate. Practic, articolul 5, alineatul 5, al ordonantei arata cum se vor face concedierile si care vor fi criteriile dupa care se vor produce acestea. Pentru o mai buna intelegere, va reproducem continutul articolului cu pricina: “La aplicarea masurii de incetare a raporturilor de munca sau, dupa caz, de serviciu se vor avea in vedere urmatoarele criterii minimale: a) daca sunt indeplinite conditiile de pensionare, prevazute de lege; b) calificativul obtinut la ultima evaluare a performantelor profesionale individuale, realizata in conditiile legii; c) existenta unor sanctiuni disciplinare, aplicate in conditiile legii; d) daca masura ar afecta 2 soti care lucreaza in aceeasi unitate, desfacerea contractului de munca sau, dupa caz, a raportului de serviciu al sotului care are venitul cel mai mic; e) masura sa afecteze in ultimul rand familiile monoparentale care au in ingrijire copii, intretinatori de familie, precum si salariati barbati sau femei care au cel mult 5 ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare; f) alte criterii stabilite de legi speciale, daca este cazul.”
In baza acestui text din ordonanta, la Braila lucrurile sunt incurcate in privinta concedierilor, pentru ca, sustin surse interne din cadrul APIA, toti angajatii au obtinut calificative maxime si niciunul nu a primit sanctiuni disciplinare. In aceste conditii, un prim punct aplicat se va referi la familiile care lucreaza la APIA Braila, in aceasta situatie aflandu-se Dana si Ovidiu Sofrone; Bitica si Nicusor Hagiuc; Petruta si Mihai Sava; Marioara si Neculai Burghiu si Maria si Ionel Jurubita. Observam de aici ca punctul din ordonanta care specifica modul clar in care se face concedierea unei familiii de la APIA arata ca primul ministru este la curent cu faptul ca in institutiile statului s-au creat adevarate “triburi” legate nu numai pe baze de rudenie, dar si prin culoare politica al partidului care i-a sustinut sa devina angajati cu salarii de sute milioane de lei anual.
Ordonanta data de Guvernul PDL o pune intr-o situatie delicata tocmai pe cea care a tras cu dintii sa revina in functia de director al APIA, Maria Jurubita, care se vede pusa in situatia de a parasi institutia, daca interpretarea noastra este corecta. Maria si Ionel Jurubita au acum acelasi salariu, si poate ca ar fi tras la sorti plecarea unuia dintre ei de la “cascavalul” de aproximativ 45 de milioane de lei vechi pe luna, daca Ionel Jurubita nu ar fi fost protejat de punctul “f” al articolului 5, care spune ca persoanle care au cel mult 5 ani pana la pensie nu pot fi concediate. In acest fel, Jurubita devine o pierdere colaterala a sefului ei de partid, Emil Boc.

Comentarii

comentariu

About the Author