Published On: vin, Iul 30th, 2010

Pe bugetul actual, angajatii Spitalului de Psihiatrie nu-si mai pot mai lua salariile, incepand din octombrie

Share This
Tags

* potrivit bugetului, pentru ultimele trei luni ale anului, in total, s-a aprobat o suma care reprezinta alocatia pentru o singura luna normala * daca banii s-ar duce numai pentru salarii, fara a se lua niciun medicament, angajatii ar lua maximum 30% din sumele cuvenite * singura solutie este o rectificare bugetara facuta de Guvern, pentru ca Primaria nu poate da bani pentru salarii sau medicamente

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este ingrijorat de situatia financiara ce se intrevede pentru ultimul trimestru al anului in curs, in cazul spitalului “Sfantul Pantelimon”, recent intrat in administrarea Consiliului Local. Simionescu a declarat astazi ca alocatia bugetara pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie insumeaza circa 10 miliarde lei vechi, mai putin decat suma repartizata pentru o singura luna, in primele trei trimestre. Edilul-sef a explicat ca, in principiu, s-a facut aceasta repartizare a fondurilor, pentru ca era de asteptat ca in  luna iulie sa se opereze o rectificare  bugetara si sa se suplimenteze sumele pentru ultimele trei luni, insa acum, in conditiile unei crize din ce in ce mai grave, este greu de sperat ca vor mai veni bani. Simionescu a mai spus ca daca pana de curand, se discuta cu ingrijorare despre datoriile istorice ale spitalelor si modul in care acestea vor fi achitate, acum, cand s-a vazut exact ce s-a preluat, se constata ca problemele financiare de-abia au inceput:  “Toata discutia  au fost ca ce datorii au spitalele si cum le stingem, dar ce facem de acum incolo, presupunand ca Guvernul – desi eu ma indoiesc – se va achita de ceea ce a scris in Ordonanta, respectiv sa plateasca datoriile, ce se va intampla din momentul in care noi le-am preluat? Si vreau sa va spun ca de exemplu, in trimestrul IV, sumele care sunt alocate prin buget pentru spitale, sunt niste sume ce pe trei luni, acopera o luna, sperandu-se intr-o rectificare cumva, undeva. Si intrebarea mea a fost ce se intampla daca aceasta rectificare nu vine, sau daca este una in minus, sau daca rectificarea aceasta acopera un sfert din ceea ce avem de realizat? Sunt niste cheltuieli pe care administratia locala in niciun caz nu le poate acoperi, pentru ca este vorba de cheltuieli cu salariile si cu medicamentele, care fac parte strict din actul medical, care se deconteaza de la Casa de Sanatate. Deci speranta aceasta in rectificare si in bani care ne vin de la Fondul Monetar International, care ar putea sa se duca si in aceasta directie este o dorinta a noastra, care poate rezolva momentul acesta. Sa spunem ca se va intampla asa ceva, dar problema este ca banii acestia trebuie adunati de Casa de Asigurari de Sanatate si in ianuarie si in februarie si in martie. Ce facem in continuare, incotro ne indreptam, daca sumele pe care le colectam de la contribuabili, pentru asigurarile de sanatate, raman in continuare sub nivelul solicitarilor, al cerintelor, al actului medical pe care il adresam cetatenilor? Nimeni nu stie, toata lumea ridica din umeri”.

Edilul-sef a explicat ca din cele 10 miliarde lei vechi, alocatia pe ultimele trei luni, trebuie platite salarii in valoare totala de circa 24 miliarde lei, fara sa se mai puna la socoteala medicamentele, utilitatile sau alte cheltuieli: “Ei pe luna au aproximativ 12,5 -13 miliarde lei vechi, din acestea circa 8 miliarde reprezinta salariile, cu toate cheltuielile de personal, circa 2,5 miliarde reprezinta medicamentele. Pe ultimele trei luni ale anului au fost alocate in total circa 10 miliarde. Nici vorba sa se poata plati salariile. Dar ele sunt pe trei luni, nu am certitudinea ca cineva poate sa ia din decembrie toti banii si din noiembrie toti banii, sa-i duca in octombrie, decat daca va exista aceasta rectificare, dar iarasi spun, rectificarea tine de banii de la Fondul Monetar, care bani vom vedea cum si cu ce restrictii vin. Si nici nu se spune: “domnule, in luna octombrie o sa avem o rectificare!”.

Intrebat daca exista vreo posibilitate sa se mai faca ceva economii de-acum, pana in luna octombrie, pentru a se pune deoparte ceva bani pentru salarii, edilul-sef a raspuns: “E greu sa spun ca se pot face economii, atat vreme cat in septembrie, suma alocata in buget este undeva la 5 miliarde , 4,5 miliarde, care nu ajung nici pentru nevoile minime. Din ce sa fac economii, ca sa pot…daca aveam 10 miliarde, ziceam ca mai facem economie din ceva si-mi mai raman alea 8 miliarde, deci cand am cu 0,5 mai mult, atunci pot face economie, dar cand am jumatate…. Nici cash-ul nu se acopera si ce sa spun despre noiembrie, ca sunt 2 miliarde, ce sa spun despre decembrie, ca sunt vreo 3 miliarde. Deja  sunt lucruri la care ridici din umeri, din acest punct de vedere. Si repet, nu se poate interveni in niciun fel, pentru ca ele reprezinta cheltuieli din actul medical. Bun, sa speram ca vor veni banii, va veni acea rectificare si lucrurile se vor acoperi, dar ce fac in ianuarie, februarie, martie, in continuare, daca sumele pe care noi le adunam sunt identice, ca sa spun asa?”.

Singura veste buna pentru angajati este ca la Spitalul “Sfantul Pantelimon” nu se va disponibiliza personal. Saptamana viitoare, lucrurile vor intra pe fagasul normal, in sensul in care va avea loc o sedinta a noului Consiliu de Administratie, care a fost completat acum, iar actualul manager, Violeta Vasile, careia ii expira mandatul pe 3 august, va fi inlocuita, potrivit surselor noastre, cu Florentin Craciun.

Comentarii

comentariu

About the Author

-