Published On: mie, Iul 7th, 2010

Munca de Sisif, la consolidarea digurilor din Insula Mare a Brailei

Share This
Tags

* zeci de jandarmi, pompieri si militari muncesc zi de zi la intarirea malurilor in Insula Mare * pentru prima data, dupa cateva saptamani, satenii din zona si arendasul rasufla usurati: Dunarea incepe sa scada

Sunt aproape doua saptamani de cand sute de oameni lucreaza non-stop la malul de pamant, pentru a impiedica revarsarea fluviului in incinta Insulei Mari a Brailei. Localnici, jandarmi, pompieri, specialisti in imbunatatiri funciare si chiar angajati ai arendasului “TCE 3 Brazi” muncesc cot la cot, pentru a intari malurile de pamant care despart cele cateva localitati, dar si culturile agricole, de apa Dunarii. Se lucreaza in schimburi, zi si noapte, pentru ca autoritatile vor sa se asigure ca, dupa ce au scapat de decizia unei inundari controlate, nu vor trai nenorocirea ruperii digului, din cauza presiunii apei.

Satenii urmaresc cu disperare cum creste nivelul si debitului apei fluviului de la o zi la alta si se roaga ca digurile suprainaltate cu saci de nisip sa reziste. Initial, in punctele vulnerabile, malurile s-au inaltat cu un metru, pe trei randuri de saci cu pamant, dupa care s-au adaugat inca doua randuri de saci. Munca este cu atat mai grea, cu cat, din cauza infiltratiilor, deplasarea si transportul materialelor pe drumurile de pamant din Insula devin din ce in ce mai anevoiase. Incepand de ieri, pe langa pompierii si jandarmii care lucrau la consolidarea malurilor in Insula, au fost trimisi si 50 de militari din Garnizoana Braila.

Specialistii s-au temut ca, daca va continua sa ploua, munca  de consolidare a digurilor din Insula va fi pusa in pericol, intrucat malurile de pamant se vor inmuia. Din fericire, insa, astazi a fost prima zi in care nivelul fluviului a scazut cu 4 centimetri, astfel incat cota inregistrata azi dimineata la mira Braila a fost de 709 centimetri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-