Published On: mie, Iul 7th, 2010

Judetul Braila, zona cu risc maxim la furturile din TIR-uri

Share This
Tags

*este rezultatul  unei analize realizate la nivel national de Politia Romana

Politistii braileni realizeaza, in perioada  1-15 iulie, o campanie de prevenire a furturilor din autovehiculele de transport rutier de marfa. Actiunea a fost demarata in urma rezultatelor unei analize efectuate  la nivel national, din care reiese ca judetul Braila se afla in zona identificata ca fiind cu risc maxim, in ceea ce priveste acest tip de infractiuni. In acest context, politistii incearca sa previna furturile, prin informarea conducatorilor de autovehicule cu privire la masurile preventive pe care trebuie sa le adopte, pentru a nu deveni victime ale hotilor.

„In ultimii doi ani, transportul rutier de marfuri si bunuri a cunoscut o crestere la nivel national, inclusiv traficul international catre Romania. Prin transport rutier se intelege orice transport de bunuri, produse sau valori, care se efectuează cu autovehicule a caror masa este mai mare de 7,5 tone (autotrenuri cu prelata, carosate, cisterne sau autotrenuri cu platforma, pentru transportul de containere).

Avand in vedere valorile ridicate ale traficului rutier de marfuri, furtul  din autovehiculele care transporta bunuri a devenit in ultimii doi ani o infractiune frecventa. Conform statisticilor Politiei Romane, din numarul total al furturilor din auto comise intre anii 2008 – 2009, furturile din autovehiculele de transport rutier de marfuri a constituit doar 1,03% in anul 2008 si 1,21% , in anul 2009. Desi ponderea acestora este una redusa, furtul din autovehiculele de transport rutier de marfuri ramane totusi o amenintare, prin sumele foarte mari la care se ridica prejudiciile aduse prin savarsirea acestor fapte. Dintre modurile de operare identificate, cele mai frecvente sunt: inteparea pneurilor in stationare sau in timpul rularii; taierea prelatei; furtul din cabina (obiecte de valoare sau bani); furtul de combustibil din rezervoare.

In judetul Braila, in 2009 au fost sesizate 8 infractiuni de acest tip, fata de 3 în 2008, iar in anul 2010 nu a fost inregistrata nicio astfel de fapta. Cu toate acestea, analiza datelor la nivel national si coroborarea cu alte informatii, au dus la identificarea unor zone cu nivel de „risc maxim” si a unor zone cu nivel de „risc ridicat”, in ceea ce priveste comiterea de furturi din transportatoarele rutiere de marfuri, judetul Braila aflandu-se in zona de „risc maxim” ”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de purtatorul de cuvant al IPJ Braila, insp. Jenel Sogor.

Soferii de TIR-uri sunt indrumati sa parcheze in locuri special amenajate, pazite si iluminate, sa nu lase nesupravegheate masinile si sa controleze frecvent starea pneurilor, avand grija sa nu prezinte intepaturi sau taieturi. Politistii ii sfatuiesc pe conducatorii autovehiculelor de transport rutier de marfa sa verifice daca prelata este legata corespunzator si daca usile din spate ale trenului de marfa sunt bine inchise. De asemenea, atunci cand stationeaza, daca observa persoane dubioase in jurul autovehiculului, sau care incearca sa le capteze atentia sub diverse pretexte, „sa fie constienti de faptul ca acele persoane sunt interesate de marfa pe care o transporta si nu de conversatia cu soferul de TIR”. Mai mult decat atat, nu trebuie permis accesul in cabina persoanelor necunoscute, in special a celor care ofera servicii sexuale, deoarece acestea pot sustrage diverse bunuri sau chiar pot pune somnifere sau alte substante in bauturi, dupa care pot fura din marfa aflata in autovehicul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-