Published On: sâm, Iul 3rd, 2010

Inundarea Insulei Mari, o varianta luata in calcul de autoritati

Share This
Tags

* in conditiile in care Dunarea creste amenintator, premierul Boc si autoritatile brailene, tulcene si galatene au discutat astazi, printre altele si despre varianta inundarii Insulei Mari a Brailei * pana astazi dimineata, solutia amintita era exclusa, insa se pare ca situatia devine pe zi ce trece mai disperata si ar putea necesita masuri disperate

Autoritatile brailene, tulcene si galatene sunt din ce in ce mai ingrijorate, pe masura ce nivelul si debitul Dunarii cresc si pun in pericol rezistenta digurilor. In ciuda faptului ca, la Braila, dupa inundatiile din 2006, s-au facut lucrari de consolidare la malurile de pamant cele mai vulnerabile, iar acestea au fost intarite suplimentar acum cu saci cu nisip, specialistii recunosc, neoficial, ca “ la presiunea pe care apa o exercita asupra digurilor, orice se poate intampla, in orice moment”.

Astazi, la Braila, Dunarea a atins maximul istoric inregistrat in urma cu patru ani, 699 de centimetri, iar progonzele indica faptul ca pe 9 iulie se va ajunge la 731 de centimetri si fluviul va continua sa creasca. Practic, autoritatile nu mai pot decat sa se roage ca digurile sa nu cedeze, cele mai mari probleme fiind in Insula Mare a Brailei. Prefectura are planuri de interventie rapida si pentru aceasta situatie, cu evacuarea a peste 5000 de persoane, insa autoritatile inca spera ca nu se va ajunge la un asemenea dezastru.

Prefectul Dumitru Popa ne-a declarat astazi la pranz ca, in ciuda situatiei critice, nu se pune sub nici o forma problema inundarii controlate a Insulei, pentru ca la o asemenea presiune a apei, nu se mai poate vorbi despre interventie “controlata”. In plus, odata ajunsa sub ape, ne spunea Popa, Insula va ramane pe veci asa. “Odata inundata, se produce o catastrofa naturala. In Insula Mare a Brailei nu se va mai face niciodata Balta Brailei, pentru ca lucrarile ar trebui facute invers, tot ceea ce s-a nivelat trebuie sapat, baltile nu vor mai fi balti, vor fi niste mlastini de 20-25 de centimetri, va fi un dezastru. Si in momentul in care apa navaleste in Insula si evacuam populatia, nu cred ca vreodata vom mai muta populatia inapoi”, ne-a declarat prefectul.

Situatia s-a schimbat insa, in cateva ore, ca urmare a intalnirii care a avut loc la Galati intre primul ministru Emil Boc si prefectii judetelor Braila, Galati si Tulcea. Oficialii amintiti au analizat nivelul si presiunea apei fluviului in cele trei judete, prognoza meteo si hidro pe urmatoarea saptamana si situatia digurilor si au ajuns la concluzia ca trebuia sa ia in calcul cele mai dramatice scenarii, dat fiind ca situatia devine din ce in ce mai periculoasa. Astfel, s-au luat in discutie, cu titlu de inventar, chiar si variantele excluse pana astazi, respectiv spargerea unui dig catre Tulcea si inundarea controlata a Insulei Mari. Prefectul Popa n-a confirmat  in aceasta dupa-amiaza ca varianta inundarii Insulei a fost discutata, de principiu, insa a precizat ca nu s-a luat nici o decizie in acest sens. El a mai spus ca maine va avea loc o noua intalnire cu premierul, pentru a se analiza situatia exacta si in functie de evolutia situatiei din teren, se va hotari ce este de facut.

Intre timp, in municipiu, pe faleza, fluviul a muscat si mai mult din mal si mai are cativa metri pana la sediul fostei Capitanii. Intrarea autovehiculelor pe faleza prin dreptul Centrului de Dializa a fost oprita complet, din cauza nivelului mare al apei infiltrate in zona.

In schimb, in locul unde, cu cateva saptamani in urma, oamenii stateau pe terasa si beau o bere, admirand privelistea, acum inoata si fac sarituri in apa copiii. Si locurile de joaca amenajate pe mal au devenit acum piscine pentru micuti, in care apa ajunge la circa un metru. Tinerii mai curajosi si-au gasit acum distractii periculoase: se aventureaza in apa pana in apropierea navelor andocate in zona si prinsi de cate un cablu, se distreaza  sa vada cat rezista, in vartejul produs de apa care vine cu viteza mare.

Traversarea Dunarii cu bacul catre Insula Mare se face in continuare numai pe la Gropeni, iar trecerea bac catre Smardan este in continuare restrictionata pentru masinile mari.  In plus, incepand de astazi, au fost instituite restrictii la circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe DN 22 (E87) intre localitatile Macin si Smardan, din judetul Tulcea.

Prefectura Braila a anuntat ca organizeaza, incepand cu data de 6 iulie, o actiune de preluare, depozitare si transport a donatiilor populatiei pentru  ajutorarea persoanelor sinistrate din nord-vestul tarii, puternic afectate de inundatii. Cei interesati sa faca donatii se pot indrepta catre mai multe puncte de colectare. In parteneriat cu Compania de Utilitati Publice “Dunarea”, la adresa Strada Aleea Mecanizatorilor Nr.1, Braila se va deschide un centru de colectare a  materialelor de constructie (la iesirea spre Viziru, de la benzinaria MOL in stanga catre Dunare).  In parteneriat cu SC “Metex” SA, la adresa Cartier Vidin,  Strada Industriei, Bloc D5, parter (la linia de tramvai), se vor colecta alimente, de preferinta ambalate, ulei, zahar, malai, faina, orez, paste fainoase, lapte praf, gris; obiecte si materiale pentru curateni, detergenti, ligheane, galeti,obiecte si materiale pentru menaj, vase si ustensile pentru gatit, tacamuri, vesela, etc. Donatiile se primesc de luni pana vineri intre orele 08:00-20:00, iar sambata si duminica, intre orele 08:00-14:00.

Comentarii

comentariu

About the Author

-