Published On: Soare, Iul 4th, 2010

Insula Mare nu mai este luata in calcul, deocamdata, pentru o posibila inundare controlata

Share This
Tags

* dupa o sedinta de circa doua ore, autoritatile s-a decis construirea unui dig de circa 4,5 metri pentru protejarea Galatiului si ca varianta extrema, daca Dunarea ca continua sa creasca, se va rupe digul in zona Cotu Pisicii

Comandamentul pentru situatii de urgenta condus de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, alaturi de care s-a aflat si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a decis in urma cu circa o ora planul de actiune in vederea prevenirii inundarii orasului Galati si a localitatilor limitrofe. La discutiile de la Galati au facut prezenti presedintii de consililii judetene, prefectii si specialistii ISU din judetele Braila, Galati, Ialomita, Calarasi si Tulcea. Analiza zonelor in care s-ar putea realiza deversari controlate s-a facut cu avantaje si dezavantaje, pentru fiecare solutie in parte. Dupa cum v-am informat, in discutie a intrat si ipoteza deversarii controlate in Insula Mare a Brailei, insa numeroasele dezavantaje pe care le presupune aceasta varianta au facut sa se renunte la ea, cel putin deocamdata.

Decizia comandamentului a fost, asadar, sa se construiasca un dig de circa 4,5 km la marginea Galatiului, pentru care vor fi mobilizate in urmatoarele cinci zile peste 1000 de persoane. In cazul in care digul respectiv nu va rezista, sau Dunarea va creste atat de mult , incat sa treaca pe deasupra lui, varianta extrema va fi realizarea unei brese in dig, in zona Cotu Pisicii. Pentru construirea digului, la care se va lucra zi si noapte, vor fi trimise la Galati forte din cadrul MAI si MapN din judetele limitrofe, astfel incat pe data de 9 iulie, cand se astepta varful de viitura, acesta sa fie deja finalizat.

“Concluzia a fost sa se apere Galatiul cu un dig, pentru constructia caruia vor lucra peste 1400 de oameni, jandarmi, pompieri, armata.

Vor fi 4,5 km de dig, iar daca acesta nu va reusi sa stavileasca apele Dunarii, se va sparge digul de la Cotu Pisicii , pentru o deversare controlata. Asadar, deocamdata, nu se pune problema inundarii Insulei Mari a Brailei. Din judetul Braila nu vor pleca oameni la Galati, pentru a ajuta la constructia digului, dat fiind ca si noi avem problemele noastre aici. Oamenii nostri sunt mobilizati zi si noapte pe diguri, patruleaza km cu km, verifica daca nu apar eventuale infiltratii.  Poate ca nu se vede, dar toate fortele locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor muncesc din greu, in aceste zile, de paza la diguri”, ne-a declarat  prefectul Dumitru Popa.

Si purtatorul de cuvant al ISU Braila, maiorul Stefan Stoian, ne-a declarat ca toate fortele institutiei pe care o reprezinta sunt angrenate in activitatea de prevenire a unei eventuale catastrofe de Dunare sau pe Siret: ”Este deja o saptamana de cand oamenii  nostri se ocupa de intarirea si monitorizarea digurilor. Avem oameni la Corbu Vechi, la Chiscani-cheson si in Insula Mare. Chiar in aceasta seara intra in Insula 20 de angajati ISU, care ii schimba pe jandarmii care au fost acolo, la diguri. Ne ocupam, in paralel, atit de activitatile specifice pompierilor, de stingere  a focului, cat si de patrularea pe diguri si eventuale interventii, in caz de infiltratii. Nu am avea de unde sa mai trimitem oameni si la Galati. Din cate am fost informati, institutiile din judetul Braila subordonate Ministerului Administratiei si Internelor, respectiv ISU, Jandarmerie si Politie de Frontiera si Politie, nu vor trimite oameni la Galati, pentru ca avem mult de lucru si noi, aici. Doar armata va trimite forte in orasul vecin, dar numai in limita asigurarii necesarului de oameni pentru a acoperi nevoile judetului Braila ”.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Braila, mr. Iulian Timofei, ne-a informat ca jandarmii sunt si ei implicati cu toate fortele in activitatile de prevenirea a inundatiilor, in paralel cu activitatile ce tin strict de competenta lor, respective interventiile pentru restabilirea ordinii si linistii publice.

Astazi, la Braila, Dunarea a inregistrat o cota de 703 centimetri, cu 4 centimetri mai mult decat ieri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-