Published On: vin, Iul 30th, 2010

Dupa ’89, nici pensionarii nu mai sunt ce erau

Share This
Tags

Dupa cum ati aflat, probabil, deja, potrivit unui recent sondaj de opinie, daca ar fi alegeri duminica, iar Nicolae Ceausescu ar trai si-ar candida, ar fi votat de 41% dintre romani si ar intra in turul II. Asta ne duce cu gandul la titulatura de “judet rosu”, asa cum a fost denumita Braila vreun deceniu dupa adunatura din Decembrie ’89, pe vremea cand Tataia Lungu, care nu era cel mai iubit fiu al poporului, ci cel mai iubit tatuc al lui, era in plina glorie politica.

Si ne imaginam ca, daca ar mai trai, Anton Lungu ar aduna in jurul lui puhoi de pensionari ai Brailei, gata sa porneasca la lupta, pentru a-si apara, fie si cu piepturile goale – ca de haine nu mai au demult bani, iar cele cumparate imediat dupa Revolutie s-au destramat, ca si iluziile lor de mai bine – bruma de pensie la care au dreptul. Chiar daca pana acum nu s-au aratat atat de combativi precum varstnicii galateni – poate si pentru ca liderii organizatiilor de pensionari braileni incearca sa suga de la mai multe oi si ca atare, fac ciocul mic – batranii din judet ar putea simti, la un moment dat, ca le-a revenit sangele in instalatie, dupa ce postasul le-a pus-o-n mana. Pensia de mizerie, redusa cu 15%, ca la ea ne referim. Si cine mai potrivit sa conduca revolta populara, decat propovaduitorul ideilor de etica si echitate socialista, pensionarul Anton Lungu? Ca doar si el ar fi simtit ce insemna o pensie mica si ce-i aia sa mananci salam cu soia – dar nu, nu cu soia, ca acum, produsele cu soia sunt eco, platesti greutatea lor in aur; salam cu zgarci, ca e un exemplu mai bun.

Ii si vedem pe bietii nostri bunici sau parinti, porniti la razboi, sotanc-sotanc, impotriva exploatatorilor democrat-liberali, care au rebranduit “alimentatia rationala” sub forma unui regim tip Auschwitz, in care, asa cum se intampla in natura, numai cei puternici supravietuiesc. Si daca i-ar fi condus in lupta, calare pe un cal alb, Anton Lungu, care dintre actualele autoritati i s-ar fi impotrivit?

Ca pe multi dintre acestia, el i-a facut oameni – politici sau de alta natura. Daca e sa ne gandim, Simionescu i-ar fi semnat in alb toate cererile de autorizare a unor manifestatii de protest, oriunde ar fi fost ele organizate. Cel mai probabil, l-ar fi invitat pe conducatorul ostilor pensionarilor sa ocupe Piata Independentei, fiindca ar fi fost sigur ca acesta ar fi avut grija de panselute. Nici Hahui sau Jipa, cu politistii lor comunitari, n-ar fi miscat in front la miscarile protestatarilor, ca-i trimitea Tataia la cules de porumb in Insula, pentru restul vietii.

Ca sa faca fata politistilor si jandarmilor, Lungu ar fi putut masa in primele randuri ale noii Revolutii, nu portocalii, ci cacanii, ca si situatia din teren, pensionarele mai vanjoase, care, daca nu i-ar face din melita pe oamenii legii, i-ar rezolva cu cateva posete in cap – ca n-are nimeni inima sa pocneasca o batranica, sau s-o culce la pamant, cu mainile la spate, fiindca risca sa nu o mai poata ridica de acolo decat pe targa. Iar revolutie cu victime colaterale, produse de spasme musculare, cine a mai vazut! Si daca ar fi avut nevoie de intariri, il chema la ordine pe Balcan, care venea cu prietenii sai, valutistii de ieri, interlopii de azi, afaceristii de maine si punea cu botul pe labe pe oricine s-ar fi atins de pensionarul de onoare al judetului.  Ca vorba aceea: “Noi, din anul 2000, nu mai suntem, bai, copii!”.

Cum insa Tataia ne-a lasat, iar Cibu s-a dus si el (la peste), nu vedem ce pensionar brailean viguros ar mai putea pune sula-n coaste autoritatilor, in fata Prefecturii. Si daca ne gandim bine, si daca le-ar pune-o, ce-are sula, cu Prefectura?! Ca daca e sa-si foloseasca cineva s(c)ula din dotare, la Cotroceni e locul de parcare! (Che Guevara)

Comentarii

comentariu

About the Author

-