Published On: lun, Iul 12th, 2010

Directia Agricola Braila are o idee destul de vaga asupra calamitatilor produse de precipitatiile din ultima perioada

Share This
Tags

* o recunosc specialistii institutiei, care au si o explicatie: fermierii asigurati discuta direct cu firmele de profil si nu mai raporteaza pagubele la DADR, iar cei neasigurati nu au anuntat toti suprafetele calamitate * ce este cert e ca sunt peste 2.200 de hectare de culturi afectate, la nivel de judet

Precipitatiile abundente din ultimele saptamani n-au afectat prea tare casele si gospodariile brailenilor, insa, la capitolul recolte, efectul a fost unul cat se poate de grav. Taranii care practica o agricultura de subzistenta, pe terenuri de cateva hectare, se plang ca in unele zone, graul este calamitat in proportie de 90% , iar in unele sole, din cauza terenului imbibat cu apa, nici nu se poate intra cu utilajele, pentru a se culege ce a mai ramas in camp. Oamenii spun ca graul a incoltit in spic, insa si culturile de rapita, orz si floarea soarelui au avut de suferit. Ploile si vantul au scuturat rapita, iar leguminoasele sunt si ele afectate de excesul de apa. In plus, culturile de floarea soarelui si porumb este de asteptat sa fie afectate de un val de daunatori. Agricultorii spun ca situatia este cu atat mai grava, cu cat, din acest an, nu se mai aplica nici prevederile Legii nr. 381, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati din agricultura, asa ca vor suporta integral pierderile, pana la ultimul leu.

Potrivit datelor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, precipitatiile abundente inregistrate pe teritoriul judetului au adus cantitati de apa pana la 100 de litri/mp. Printre cele mai afectate localitati se numara Mircea Voda si Gaiseanca.

Gabriela Maftei, reprezentant al DADR Braila, ne-a informat astazi ca informatiile detinute de institutie sunt mai mult decat aproximative, dat fiind ca fermierii care au avut asigurate culturile la societati de profil nu mai raporteaza pagubele la DADR, ci discuta direct cu firmele  in cauza, iar in ceea ce-i priveste pe cei neasigurati, daca tot stiu ca nu mai primesc despagubiri pentru calamitati, unii nici nu se mai obosesc sa raporteze pierderile. Din informatiile stranse pana acum, se poate spune ca ploile torentiale, vantul puternic si grindina au fost afectat culturi pe o suprafata de 2.248 ha, la nivel de judet. Matftei a precizat insa ca este vorba doar despre o situatie partiala, pentru ca nu au fost colectate toate datele si in plus, este posibil ca si in aceasta saptamana sa fie calamitate alte suprafete de teren, in conditiile in care judetul este sub avertizare de cod galben pentru ploi. Printre localitatile cu cele mai mari suprafete calamitate se numara Ianca, Unirea, Maxineni si Dudesti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-