Published On: mie, Iul 21st, 2010

Circa 650 de angajati ai Spitalului Judetean Braila vor fi concediati

Share This
Tags

*este vorba despre o prima transa, insa presedintele Consiliului Judetean nu exclude sa mai existe si o a doua transa de concedieri * seful CJ, Gheorghe Bunea Stancu, spune ca este o chestiune de zile, pana sa se opereze disponibilizarile.

Spitalul Judetean de Urgenta Braila va trece, in perioada urmatoare, printr-o restructurare severa, in urma careia vor mai ramane doar circa 1000 din cei peste 1600 de angajati. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, si-a facut socotelile si a ajuns la concluzia ca unitatea se poate descurca foarte bine fara  circa 650 de salariati, dintre care cele mai multe vor fi asistente medicale. Stancu se intreaba de ce au fost tinuti acesti oameni pana acum, in conditiile in care spitalul nu avea nici medicamente, nici materiale sanitare, nici materiale pentru reparatii:

“Din socotelile pe care le-am facut, conform normativului de personal, la care nu au aparut inca normele de aplicare, trebuie sa plece cateva sute de oameni, motivul fiind ca exista o relatie matematica. La medici nu va pleca nimeni, pentru ca la medici suntem deficitari. La personalul legat de asistenti, infirmiere, femei de serviciu, statisticieni, registratori si de alte categorii vor pleca. Va dau un singur exemplu: la farmacisti sunt 28 la corpul A, plus 11, la corpul B, sunt 39 de farmacisti. Nu pun decat o singura intrebare: ce au facut farmacistii astia in ultimele sase luni, ca sa nu spun mai mult, daca nu au avut medicamente? In afara sa ia salariu, cu ce s-au ocupat? Ce au facut muncitorii, circa 135 – dupa parerea mea, sunt mai multi -, daca  ei nu au avut un cui sa bata, nu au avut un sac de var, nu au aveau un sac de ipsos? Ei se duceau la munca, ca sa aiba de unde pleca, nu? Si asa mai departe, asistentii, daca nu au avut medicamentele respective,  mai faceau o injectie… dar sa am 805 asistenti medicali mi se pare o enormitate”.

Presedintele CJ nu exclude posibilitatea ca, dupa primul val de disponibilizari, sa mai existe unul, daca se va constata in timp ca se poate lucra si cu mai putine persoane: “Parerea mea este ca vor pleca in jur de vrei 650, din 1641.  Asta, parerea mea, ca este prima treapta. Poate sa existe si a doua treapta. Deci nu putem sa intram intr-o normalitate, ca braileanul, ca si pacient, sa mearga in spital, sa aiba un tratament civilizat, pentru ca daca toti banii ii luam si-i cheltuim pe salarii, atunci nu ne mai raman bani de medicamente, nu ne mai raman bani de utilitati, de intretinerea spitalului, nu mai vorbesc de dotari, unde CJ a bagat o groaza de bani. Nu va face Consiliul Judetean reducerile, acestea trebuie facute in cadrul spitalului, de catre cei care se pricep, trebuie pastrati  oamenii cei mai buni, care vor sa faca treaba. E un lucru dureros, asta e normativul, nu l-am facut eu, l-a facut Guvernul, trebuie sa-l aplicam. Este foarte adevarat ca cei care au condus pana mai ieri spitalul asta nu au facut altceva decat sa angajeze la partea de sus a plafonului, de asta a ajuns Spitalul Judetean cu un numar asa mare de angajati”.

Intrebat fiind cand se va proceda la aceste reduceri de personal, Stancu a explicat ca asteapta sa apara normele de aplicare a actului normativ respectiv, pentru a trece imediat la concedieri: “Cat mai repede, atunci cand ne va permite legea, speram de la o zi la alta sa apara instructiunile de aplicare a normativului. In orice caz, parerea mea este ca salariile la Spitalul Judetean nu trebuie sa depaseasca 25 de miliarde lei vechi, intre 25 si 30 de miliarde”

Presedintele CJ este multumit de faptul ca aparatura de Imagistica recent inaugurata este folosita din plin, insa vrea sa introduca un soft special, care sa monitorizeze modul in care se utilizeaza atat aparatele, cat si substantele necesare functionarii lor: “A inceput sa functioneze din plin Imagistica, trebuie sa facem ordine acolo, am stabilit sa cumparam un soft si pentru partea contabila, pentru statistica, pentru farmacii, dar si pentru Imagistica. Va fi un soft special pentru Imagistica, unde vom urmari de la substanta care se utilizeaza la aceste aparate, pana la numarul de bolnavi, totul va fi inregistrat si monitorizat. Am inteles ca in circa 10 zile s-au facut 109 expuneri, dar aparatele trebuie utilizate  in mod corespunzator, conform instructiunilor pe care ni le da producatorul, nu ne trezim ca  facem noi ce vrem”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-