Published On: mie, Iul 14th, 2010

Braila – codasa la capitolul reducerea poluarii

Share This
Tags

* municipiul Braila si alte noua localitati din judet sunt pe lista  restantierilor la aprobarea planurilor pentru reducerea poluarii * ministrul Mediului le-a cerut edililor rezolvarea de urgenta a acestei chestiuni

Municipiul Braila si alte noua localitati din judet au fost amintite ca exemplu negativ intr-o recenta sedinta la Ministerul Mediului, pe tema consecintelor grave ale nerespectarii termenelor de aprobare a planurilor si aplicarii masurilor de reducere a poluarii.  Ministrul de resort a cerut autoritatilor locale sa urgenteze aprobarea acestor programe, in caz contrar, Romania riscand sa fie sanctionata cu o amenda usturatoare. Potrivit reglementarilor in vigoare, in fiecare an, autoritatile locale sunt obligate sa aprobe si sa puna in aplicare un plan de reducere a poluarii, astfel incat indicatorii sa se incadreze in standardele europene de mediu. La Braila, planul amintit abia este afisat pe site-ul primariei municipiului, iar pe 21 august va avea loc dezbaterea publica obligatorie, inainte de aprobarea sa in Consiliul Local. Mai apoi, programul pentru municipiu, impreuna cu cele ale celorlalte localitati din judet, vor fi integrate intr-un plan unitar, ce va fi supus aprobarii Consiliului Judetean. Este lesne de dedus ca abia prin luna septembrie, cel mai devreme, planul pe anul 2010 va deveni oficial, iar autoritatile vor avea la dispozitie inca trei-patru luni, sa faca ce n-au facut in opt luni.

Potrivit conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului, la nivelul Brailei, masuratorile au indicat ca exista o poluare a aerului cauzata de particule cu diametru de 10 microni rezultate din trafic, din functionarea centralelor termice de apartament, dar si de pe urma santierelor de constructii. “In momentul in care traficul este mare, se antreneaza practic aceste particule si din sursele de suprafata, cele mai multe sunt din incalzirea rezidentiala, ceea ce se elimina pe cos, atunci cand incalzirea are loc cu combustibil solid si cele rezultate atunci cand se desfasoara lucrari in santierele in aer liber”, ne-a declarat Manona Avram, seful  Agentiei.

Efectele acestor poluanti asupra organismului uman sunt serioase, spun medicii. Cei mai afectati sunt copiii si persoanele cu boli cronice. “Pot da afectiuni din astea de tip respirator, asemanatoare astmului bronsic. Asta ar fi pentru copii si tineri, care nu au un fond, ca sa spun asa, patologic mostenit, cum sunt cei cu astmul bronsic. Mai avem probleme cu bolnavii respiratori cronici, astmaticii cronici, adultii, la care acesti poluanti respiratori le pot exacerba bolile”, ne-a spus dr. Maria Tichescu, medic primar pneumolog.

Edilii sustin ca procedura de aprobare a planului de reducere a poluarii este complicata din punct de vedere birocratic si de aceea s-a si intarziat atat. Viceprimarul Doinita Ciocan ne-a precizat ca documentele au fost depuse de la inceputul anului la Agentia de Protectie a Mediului si au stat acolo destul de mult: “L-am intocmit si ni l-am propus si l-am transmis Agentiei de Mediu de la inceputul acestui an. E o procedura putin mai laborioasa, a inceput o dezbatere in primul rand pe comisia de specialitate de pe langa Agentia de Mediu si apoi efectiv dezbatere publica, care va avea loc in luna august”. Ciocan spune insa ca masurile prevazute in acest plan se aplica deja, deci aprobarea lui in sedinta de Consiliu, programata pentru finele lunii august, nu va insemna decat ca acesta a devenit oficial. Ea ne-a mai informat, ca, ironia sortii, statia de masurare a calitatii aerului este amplasata in parculetul de la intersectia strazii Grivitei cu calea Galati , adica exact unde este acum santier de lucrari si de aceea, nu este de mirare ca masuratorile indica valori mai mari ale unor indici.

Printre masurile prevazute in planul amintit se numara maturarea strazilor si chiar spalarea lor cu apa, protejarea zonei de santier, pentru ca praful sa nu se imprastie in vecinatate, amplasarea de perdele de spatii verzi si chiar restrictionarea traficului pe anumite strazi sau intre anumite ore.

Comentarii

comentariu

About the Author

-