Published On: joi, Iul 1st, 2010

Prefectul a prezentat doua scenarii horror privind ruperea digurilor din Insula Mare a Brailei

Share This
Tags

 

Cresterea vertiginoasa a apelor Dunarii pune in pericol cea mai mare exploatatie agricola din Europa – Insula Mare a Brailei. Autoritatile au luat in serios posibilitatea ca apa sa navaleasca in IMB si au pus la punct scenarii de salvare a oamenilor aflati acolo, lucru confirmat dimineata de primarul Aurel Simionescu.

In cadrul unei discutii cu premierul Emil Boc, prezent astazi la Braila, impreuna cu ministrii Vasile Blaga si Laszlo Borbely, prefectul judetului, Dumitru Popa, a prezentat tipurile de scenarii luate in calcul si felul in care, cu ajutorul Armatei, vor fi salvati oamenii, in caz de inundatii. “Noi avem inclusiv luat in calcul si foarte bine pus la punct scenariul dezastruos. Sunt doua tipuri de scenarii: daca apa da peste dig sau daca se rupe un dig. Daca apa da peste dig, e mai usor, pentru ca in aceasta incinta, apa la Marasu in cel mai inalt punct, care este pe un vechi grind, va ajunge cam la doi metri, iar la Braila, in capatul celalalt al insulei, 7,5m – 8 m. Sunt vreo doua miliarde de metri cubi de apa si, daca nu ma insel, se umple cam in 36- 48 de ore. Armata ne sprijina, este langa noi. In cealalta situatie, cea dezastruoasa, cei de la Frecatei, in momentul in care apa navaleste, ii evacuam pe malul drept, la vecinii nostrii de la Tulcea, pentru ca ei au acolo munte si pe ei nu-i afecteaza. Deci toate localitatile dupa partea aceea au Muntii Macinului si avem unde sa-i evacuam pe toti pe acea parte, dupa care luam masuri sa-i ducem unde trebuie si ne gandim in primul rand la aviatie, sa-i scoatem de acolo. Iar pe cei de la Marasu ii aducem la noi pe terasa, in cea mai pesimista varianta. Avem cifre, avem ore exacte, stim exact cat si in ce fel trebuie sa procedam”, a declarat prefectul Dumitru Popa.

Scenariile prezentate de prefectul Popa au starnit zambete in randul specialistilor in aparare contra inundatiilor, unul dintre acestia, sub protectia anonimatului, declarand pentru Infobraila: “Nu se rupe niciun dig, pentru ca garda este la cota 720-725. Cand veti vedea la mira port cota 720-725, abia atunci este pericol. Sunt multi dintr-astia care se uita de pe dig la apa, insa putini se pricep. Nu este cazul lansarii unor astfel de scenarii de groaza, cel putin deocamdata. Interesant ar fi sa-i intrebati pe aceia care lanseaza asa ceva daca nu cumva situatia aceasta, cu apa foarte mare, a fost prevazuta de anul trecut. Stiu sigur ca cei de la IMB stiau, de exemplu. Si  ei, dar si altii au fost preveniti asupra unei astfel de probleme, insa atunci doar s-au mirat si atat!”

Comentarii

comentariu

About the Author

-