Published On: Soare, Iul 25th, 2010

Aparatura de Imagistica, luata cu asalt de rudele angajatilor Spitalului Judetean

Share This
Tags

* pentru ca a aflat ca salariatii spitalului vin cu tot familionul, sa se caute de sanatate cu aparatura ultramoderna de Imagistica, presedintele CJ instaleaza un soft de control

La mai putin de trei saptamani dupa inaungurarea oficiala a aparatelor extrem de performante pe Imagistica aduse la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, presedintele Consiliului Judetean are deja nemultumiri legate de modul in care acestea sunt utilizate. Mai exact, Gheorghe Bunea Stancu a cerut periodic o situatie cu numarul si situatia pacientilor investigati si a descoperit ca mult prea multi dintre beneficiari sunt rude sau cunostinte ale medicilor sau asistentelor din spital, care s-au gandit sa beneficieze de avantajele aparatelor ultramoderne, pe gratis. Stancu a gasit deja si rezolvarea problemei: un soft care sa urmareasca minut cu minut modul de

functionare a aparatelor, cantitatea substantelor folosite, starea exacta a pacientilor verificati, diagnosticul acestora, precum si numele medicului care a cerut investigatiile, pentru a se sti cine este repsonsabil de cheltuirea banilor. Efectul evident va fi ca daca se va constata ca investigatiile respective nu erau neparat necesare, ci au fost solicitate pe ochi frumosi, medicul care a semnat solicitarea va suporta consecintele.

Si ca un bonus, softul despre care vorbeste presedintele CJ si pe care era dispus sa dea bani buni, a fost obtinut gratis: “Am fost de acord in principiu sa se achizitioneze un soft de mare performanta, care este in mai multe spitale, care va rezolva problema tinerii contabilitatii, urmaririi achizitiilor publice, problema evidentelor statistice ale spitalului, problema legata de urmarirea circuitului medicamentelor catre bolnavi. Vom instala si un soft pe care l-am obtinut fara bani, pentru Imagistica, pentru ca de cum s-au vazut baietii cu aparatele acelea moderne, toate neamurile, toate cunostintele au fost gramada pe ele. De acum inainte, se duc si citesc contorul si in fiecare zi vreau sa am pe masa cazurile de la aparatele respective si dupa ce trece luna sa-mi arate si modul in care au fost platite aceste servicii. Ca de multe ori le pun intrebarea si-mi spun: “Pai nu, ca asta o facem din veniturile spitalului!”. Asta-i foarte bine, dar care sunt veniturile spitalului? Ioc, ce venituri are spitalul, in afara de cele de la Casa de Asigurari de Sanatate? Trei lulele, trei surcele ! Deci insasi mentalitatea lor de a gandi si de a actiona este gresita. Sunt acuzat de multe ori ca  gandirea mea este disctatoriala si in interesul banului. Da, pentru ca daca este dezordine, nu poti sa faci o activitate spitaliceasca eficienta, fiindca daca spitalul are bani, imbunatateste conditiile si beneficiaza si cetateanul, nu? Si exemplele continua. Fiecare vrea sa comande acolo. Si am zis: “Vreti sa comandati, foarte bine, semneaza cutare, cutare si cutare, cu cat sunt mai multe semnaturi pe un act, cu atat mai bine!”. Ca daca semneaza doar unul, numai el stie ce face si ajungem la ce a fost pe vremea lui Mihailescu”.

Stancu a precizat ca se vor stabili in curand si tarife pentru cetatenii care sunt dispusi sa plateasca investigatiile cu aparatura de ultima generatie care functioneaza acum la Spitalul Judetean. Pentru a atrage cat mai multe  persoane si a mari astfel veniturile spitalului, presedintele CJ s-a gandit ca aceste tarife sa fie cu circa 100 de lei mai mici fata de cele percepute in spitalele din judetele Galati si Constanta, catre care se orientau pana acum pacientii. Tarifele trebuie insa aprobate de Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean, care, deocamdata, nu s-a format, pentru ca Ministerul Sanatatii nu si-a nominalizat cei doi reprezentanti in acest for.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-