Published On: joi, Iul 29th, 2010

Angajatii pe AS si o parte dintre liftierele de la Spitalul Judetean, printre primii concediati

Share This
Tags

* circa 70 de angajati pe posturi de asigurari sociale au fost instiintati deja ca de la 1 august raman fara serviciu, iar 4 din cele 24 de liftiere urmeaza sa-si primeasca preavizul * presedintele CJ considera, de principiu, ca nu este nevoie de niciun liftier, fiindca pot si brancardierii “sa apese pe buton”, cand urca in lift * Gheorghe Bunea Stancu sustine ca sindicatele cer ca, pe cat posibil, “durerea sa fie suportabila”

Circa 70 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Braila, dintre care 41 de asistenţii medicali, angajati pe asa-numitele “posturi AS”, de asigurari sociale, vor ramane fara locuri de munca, de la 1 august. Conducerea spitalului renunta la salariatii respectivi - angajati pe perioada determinata, pe posturile unor persoane aflate in concediu de maternitate – din lipsa de fonduri. Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care a avut ieri o sedinta cu conducerea si sindicatele din Spitalul Judetean, sustine ca juristii au studiat legislatia in vigoare si sustin ca aceasta este o formula legala, pentru disponibilizarea celor care pana acum au lucrat pe AS: “Motivatia  este ca nu sunt bani, 50 de miliarde lei vechi incaseaza de la Casa de Asigurari de Sanatate, cam 50 de miliarde platim salarii. Ieri, din discutia cu sindicatele, le-am explicat strategia judetului in ceea ce priveste Spitalul Judetean si le-am spus ca de la 1641, cu siguranta ca numarul trebuie sa se duca undeva in jur de 1000 de salariati, daca nu mai putin, conform normativului la care urmeaza sa apara normele de aplicare. Pana atunci, vom lua masuri de a taia pe ici, pe colo, pentru a reduce cat putem de mult aceste costuri, pentru a putea plati medicamentele, ca spitalul nu poate sa functioneze fara medicamente, pentru a plati utilitatile, ca spitalul nu poate sa functioneze fara apa calda, fara abur si asa mai departe. Din discutia noastra, toti cei de la sindicate s-au aratat interesati de modul in care gandim, toata lumea doreste sa fie o durere din asta, suportabila, o s-o lungim atat cat putem, dar una peste alta, in spital vor ramane cei care vor sa munceasca si care nu vin la serviciu ca sa intinda mana la plic, ci vin la serviciu ca sa-si faca datoria in cele 8 ore, cat sunt platiti”.

Presedintele CJ  a precizat ca, la discutia de ieri, reprezentantii sidicatelor au avut un alt fel de atitudine, mult mai putin ostila, comparativ cu reactiile lor initiale, dovada ca au inteles ca situatia financiara este critica: “Sindicatele au avut o atitudine normala la discutii si le-am spus ca suport orice afirmatie pe care o fac, daca au in spate o acoperire, daca au logica in ceea ce spun. Le-am spus ca am rabdare sa stau de vorba oricat cu dumnealor, daca discutam si din punct de vedere financiar si din punct de vedere al oamenilor, din punct de vedere social; nu as baga latura morala, numai la disponibilizari colective, daca ajungem vreodata acolo, dar nu discutam de disponibilizari colective la Spitalul Judetean pentru ca nu au aparut normele, asa cum va spuneam si in acelasi timp, daca se ajunge vreodata la un astfel de aspect, disponibilizari colective, vor fi criterii care nu vor ocoli sindicatul, ca si punct de vedere”.

Intrebat daca, la aceste discutii, sindicatele s-au aratat, in principiu, de acord cu reducerile de personal, Stancu a declarat: “Bine, in principiu, ei niciodata nu sunt pentru reduceri, sunt pentru angajari, dar le-am povestit ca as fi foarte fericit daca as angaja 1.000 de oameni, dar sa aiba si ce sa faca si ei sa-mi gaseasca sursa. Eu as fi deosebit de incantat, Braila are locuri de munca si as dori sa fie cat mai multe locuri de munca. La urma  urmei, sunt asa de multi ca nici nu pot sa functioneze acolo, se dau fund in fund, deci asta este realitatea. Eu am innebunit cand am auzit ca avem 24 de liftiere! Innebunesti! Am schimbat in doi ani toate lifturile, inclusiv lifturile de rufe murdare, de mancare, de nu stiu ce. “Pai nu, cica, e lift de persoane”. Si care-i problema, daca e lift de persoane, nu poate sa apese brancardierul pe buton? “Nu, ca sunt norme ISCIR”. Ei, in prima etapa am inghitit-o, din 24 raman 20, dar nu pot nici sa ma duc acolo sa iau coasa si sa… pentru ca intram in convulsii sociale, in alta zona si nu e bine, incercam sa-i ajutam.

Cheltuielile cu analizele medicale s-au redus deja cu circa 1 miliard lei vechi, in jur de 30 de oameni se pensioneaza anul acesta iar alti circa 70, anul viitor, dar si prin controale, cei depistati ca nu-si fac datoria vor pleca. Incercam sa ne incadram in cele 26 de persoane, asa cum spun specialistii, sa nu ajungem disponibilizari colective. Noi trebuie sa ne echilibram din punct de vedere financiar, trebuie sa platim o datorie de 150 miliarde lei vechi, Consiliul Judetean nu are de unde sa puna bani si poate ii are, dar nu are voie sa puna bani pentru functionarea  spitalului, decat pentru utilitati si ceea ce inseamna imobile”.

Una dintre variantele pe care le are in vedere Stancu, pentru a atenua impactul social, dupa concedierile masive care trebuie facute in perioada urmatoare la Spitalul Judetean, este transformarea Corpului B al Spitalului Judetean nu intr-o institutie de invatamant, cum se gnadea pana de curand, ci intr-un asezamant social, sau o casa de batrani care ar rezolva partial si problema numarului tot mai mare de pensionari care au nevoie de asistenta sociala, dar si a personalului medical ce ar urma sa fie disponibilizat.

Seful CJ spune ca dincolo de cei care se tem sa nu-si piarda locul de munca, insa, sunt si unii nemultimiti ca li s-a redus substantial salariul, de cand nu mai au functii si ameninta ca isi vor cauta alta slujba: “Exista o temere in randul personalului Spitalului Judetean ca acolo a venit Bau-bau si ca asta n-are altceva in cap decat sa-i dea afara pe toti. Ieri am intrat in cateva birouri, am intrat la Juridic, am avut o discutie cu celebrul Ciprian Mandru, mana dreapta a domnului Mihailescu, din ceea ce am inteles de la altii, care a ajuns la jumatate din salariu, prin masurile pe care le-a luat conducerea, ca toata lumea avea spor de conducere acolo. Era o fericire, acolo! Si oamenii au inceput sa se reorienteze si eu le-am urat “succesuri”. Sa mearga, sa-si gaseasca, eu i-am spus: “Domnule, dumneata esti o mare valoare, sunt convins ca vei gasi !”. Am desfiintat multe posturi de conducere acolo, le-am lasat pe alea care trebuie si acum le-am promis ca vom realiza  un fond de stimulare de 3-5 miliarde lei in viitor, pentru ca apar garzi suplimentare, ore suplimentare. O sa-i trimit pe multi la specializare, tot din banii astia, pentru ca nu poti sa realizezi Imagistica de ultima ora fara asa ceva”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-