Published On: lun, Iul 5th, 2010

“Nu voi intelege niciodata de ce sa sacrifice niste tulceni, in avantajul galatenilor!”

Share This
Tags

* este supararea vicepresedintelui CJ Tulcea, Ion Boeru * tulcenii sustin ca spargerea digului la Cotu Pisicii ar insemna peste 20.000 de persoane afectate si inundarea a circa 60.000 ha de teren, din care mare parte sunt culturi agricole * ei cred ca este un pret prea mare de platit, pentru protejarea Galatiului de inundatii

De ce sa fim sacrificati noi si sa fie salvat Galatiul? Este intrebarea, retorica, pe care si-o pun satenii din comuna tulceana Grindu, dupa ce au aflat ca autoritatile pregatesc o inundare controlata in zona Cotu Pisicii, din apropiere, ca sa protejeze de navala apelor Dunarii orasul Galati. Oamenii din Grindu, dar si autoritatile judetene tulcene, sunt indignati de solutia extrema de salvare a Galatiului, gasita ieri de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru salvarea orasului de la Dunare. Cei din Grindu nici nu vor sa auda despre spargerea digului in apropiere de comuna, la Cotu Pisicii, pentru o inundare controlata, mai ales ca, la acest nivel si debit al fluviului, ei nu au incredere ca se mai poate controla ceva in furia apei. Primaria a inceput deja contructia unui dig imprejmuitor pentru comuna, preventiv, insa satenii spun ca acesta nu va rezolva mare lucru, dat fiind ca localitatea va fi complet inonjurata de ape, fara nici o cale de acces catre exterior. Primarul din Grindu a rezolvat si problema mutarii, la nevoie, a celor peste 10.000 de animale din comuna, insa spune ca nici nu concepe sa se ajunga la o deversare controlata. El considera nedrept sa fie sacrificati zeci de mii de tulceni, numai ca sa se salveze un cartier al Galatiului. “Nu s-a discutat de bresa asta, la Cotu Pisicii, decat ca solutie in ultima instanta. In primul rand, noi facem acum digul de centura, pentru a salva localitatea si vietile omenesti si dupa aceea, eventual intr-o zi-doua, sa lamurim crescatorii de animale, daca se poate, fiindca am vorbit cu vecinii din localitatile cele mai apropiate si ei si-au aratat disponibilitatea de a ne primi acolo circa 10.000 de ovine. Dupa aceasta, am discutat si cu alte comune din judet, unde sa ducem restul de efective de animale. Daca se face bresa in dig, ar insemna sa se inunde toata zona, de la Bratianu pana la Isaccea, deci toate terenurile agricole,  si va ramane Grindu o comuna izolata complet. Localnicii nu vor mai avea nici o cale de acces, ramanem o insula,vom fi pe undeva izolati, ai nimanui. Daca sparg digul in apropiere si nu ne protejam cu digul de aparare, apa va fi de circa un metru in Grindu. Va fi un dezastru, deci nici nu ne gandim sa facem o bresa acuma, ca sa fie pe placul Galatiului, ca a mai fost in 2006 tot asa discutia si au venit  domnul Tariceanu si domnul Basescu si le-au spus la galateni “cautati-va solutii la voi, pe teritoriul judetului vostru, nu pe baza altui judet!”. Din 2006 pana in 2010 au trecut cativa ani. Daca si-au luat masuri, daca si-au facut ceva, sau nu, e treaba lor! Nu  ne intereseaza ca ei vor sa-si salveze acolo Valea orasului, nu stiu ce cartier, sau Santierul naval, noi ne gandim aici la vieti oamenesti, in primul rand, la case, locuinte, plus animale, plus mii de hectare de culture care astepta sa fie recoltate”, ne-a declarat astazi primarul Neculai Neagu (PDL).

Vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Ion Boeru, este si el indignat de faptul ca s-a preferat protejarea Galatiului si inundarea unor localitati tulcene. Boeru sustine ca inundarea controlata ar afecta circa 22.000 de persoane si ar acoperi cu apa circa 60.000 de hectare, ceea ce ar fi o adevarata nenorocire pentru judet. In plus, spune vicele CJ, peste 70.000 de animale ar trebui mutate undeva , in siguranta . “Nu voi intelege niciodata de ce sa sacrifice niste tulceni, in avantajul galatenilor. Nu pot sa inteleg de ce trebuie sa aduc din tara, din intreaga Romanie, la Galati, peste 1.400 de militari, in conditiile in care nu mai departe de ieri, galatenii isi faceau week-endul, in loc sa puna saci, sa-si construiasca propriul dig de aparare. Nu pot sa inteleg ca dupa  20 de ani in care Galatiul a avut ministri plini – si stiti dumneavoastra despre cine vorbesc eu, despre domnul Nica, despre domnul Pacuraru, ministri secretari de stat,  functii mari  in ministerul de Interne, al Muncii – , nu au fost in stare sa-si faca un dig de aparare pentru localitate!”, ne-a spus Ion Boeru (PDL).

Pana una-alta, autoritatile au adus deja la Grindu autocamioane si excavatoare care lucreaza la contructia digului de aparare in jurul comunei, pentru a proteja macar casele oamenilor.  Altfel, in caz de inundatii, apa ar depasi un metru in comuna. “Facem un dig provizoriu, la marginea satului, pentru a-l apara de posibile inundatii. Va fi un dig inalt de 5,5 metri si va avea o lungime de 800 de metri. In plus, vom suprainalta un dig vechi, existent la cota joasa”, ne-a declarat inginerul constructor Cornel Marianciuc.

Nici satenii din Grindu nu sunt de acord cu solutia de avarie gasita de Guvernul Boc. “Nu ni se pare corect sa ne inunde pe noi, ca sunt animale, avem culturi agricole, de ce sa ne distruga tot? Sa inunde in alta parte, nu la noi! Nu o sa mai avem nici o posibilitate de transport, daca se rupe digul asta. De unde luam mancare, se ineaca pasari, porci”, ne-a spus un satean.

Localnici si autoritati, deopotriva, inca mai spera ca nu se va ajunge totusi, la deversarea controlata in zona lor. Pentru orice eventualitate, digul de aparare va fi gata pana vineri, cand se anunta viitura la Galati.

Comentarii

comentariu

About the Author