Published On: mar, Iun 15th, 2010

Vrajitoarele storc si ultimul leu din buzunarele naivilor

Share This
Tags

“24 de cartisoare, 24 de osicioare…”, asa isi incep vrajitoarele din Braila “textul” prin care sug si ultimul ban din buzunarele unor oameni naivi, dar care au probleme de sanatate, in dragoste sau in afaceri. In acest mod naivitatea unora devine sursă inepuizabilă de resurse pentru cei obişnuiţi să obţină bani prin înşelătorie, numai in ultimele doua zile doua femei fiind pagubite cu 900 lei, respectiv, 1.000 lei. Misticismul şi credinţa că întotdeauna alţii poartă vina pentru ceea ce ni se întâmplă rău în viaţa de zi cu zi îi determină pe unii dintre semenii noştri să devină victime sigure ale „ghicitoarelor”. Aflate în diverse situaţii conflictuale din care nu ştiu cum să iasă într-un mod favorabil, ori sub impulsul de a găsi alinarea suferinţelor emoţionale, aceste persoane sunt uşor de identificat de către aşa- zisele  specialiste în arta chiromanţiei.
De la începutul lunii în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au intrat două cazuri similare de înşelătorie. În prima situaţie, este vorba despre o tânără în vârstă de 30 de ani, din judeţul Tulcea, care a fost ademenită de o femeie necunoscută sub pretextul că aceasta din urmă îi face vrăji. Tânăra a plătit în avans serviciile de care urma să beneficieze, care au costat-o 400 de lei şi un lănţişor cu pandantiv, un inel şi verigheta din aur, în valoare de 500 de lei. Cea de-a doua situaţie, aproape identică, este aceea a unei alte tinere din oraşul Însurăţei care a fost abordată pe stradă de două persoane care i-au propus să-i ghicească viitorul. „Tariful” perceput a constat într-un lănţişor din aur care valora 1.000 lei.
Dacă în primul caz, petrecut în municipiul Brăila, „ghicitoarea” de ocazie a dispărut fără urmă, deşi fapta a fost sesizată la sediul Poliţiei la numai o jumătate de oră de la săvârşire, în cel de-al doilea caz prejudiciul a fost recuperat, iar făptuitorii au fost identificaţi de poliţişti şi li s-a întocmit dosar penal.
Explicaţiile pentru care oamenii devin victime ale acestor persoane care pretind că pot rezolva probleme dintre cele mai complicate, că au puteri tămăduitoare, fac şi desfac farmece, ghicesc viitorul în palmă, tarot sau cafea sunt multiple: în unele cazuri este vorba despre un nivel deficitar de educaţie, de un grad ridicat de sugestionabilitate; în alte situaţii este vorba de nevoia disperată de a găsi un răspuns sau de a primi asigurarea că anumite aşteptări se vor împlini. În toate cazurile, însă, este vorba de naivitate şi imaturitate, mai ales când pentru astfel de servicii sunt pretinse în mod nejustificat sume imense de bani sau obiecte de mare valoare.     Chiromanţia, cartomanţia etc. sunt mai degrabă modalităţi de satisfacere a unor nevoi de ordin emoţional, în niciun caz nu trebuie considerate ca puncte de sprijin pentru stabilirea unor strategii de rezolvare concretă a unor situaţii dificile, indiferent de natura lor.
Ignorând cu desăvârşire aspectul penal, ca să nu mai vorbim de cel moral, aceste persoane îşi aleg cu mare iscusinţă victimele. În general, ghicitoarele de ocazie care de obicei „lucrează” în grup vizează persoane de sex feminin, singure, uşor influenţabile şi care prezintă interes sub aspect financiar, etalând obiecte de valoare, în special bijuterii. Mizând pe problemele şi neajunsurile cotidiene (neînţelegeri între soţi sau între părinţi şi copii, tensiuni între rude, intruziunea unor persoane în relaţiile familiale etc.), „ghicitoarele” prezintă aceste situaţii ca fiind adevărate revelaţii, iar ca să le confere şi mai mult o conotaţie mistică le pun în legătură cu evenimente viitoare favorabile victimei. Încrederea deja obţinută, nu mai rămâne decât ca victima să achite suma cerută, astfel încât „profeţiile” să se împlinească.

Comentarii

comentariu

About the Author

-