Published On: vin, Iun 25th, 2010

Stancu va taia in carne vie, intre directorii Spitalului Judetean

Share This
Tags

* presedintele CJ considera ca nu este normal ca spitalul sa aiba “un culoar de directori” * el a lasat sa se inteleaga ca managerul unitatii, dr. Stefan Mihailescu, dar si directorii medicali ai celor trei spitale ce vor trece in administrarea CJ vor fi schimbati * Stancu este in cautarea metodelor de reducere semnificativa a numarul anjagatilor Spitalului Judetean * el sustine ca noile numiri nu se vor face pe criterii politice

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, este temperat in declaratii, cu privire la masurile ce se vor lua, odata cu transferul a trei spitale in subordinea institutiei pe care o conduce. Daca pana de curand, el tuna si fulgera impotriva modului in care este condus Spitalul Judetean, mai nou, cand stie ca, in doua saptamani, va putea opera masurile dorite, acesta are comentarii mult mai retinute.

Stancu a precizat astazi, intr-o conferinta de presa, ca managementul defectuos al unor spitale a avut ca rezultat acumularea de datorii mari, inclusiv in lunile aprilie, mai si iunie, care nu vor fi platite de Guvern: “Sunt multe plati, de exemplu, la Finante, in cazul Brailei, sunt plati la furnizori. Am reusit sa avem un normativ de personal care, chiar daca nu mai face nimic, nu mai operam, personalul exista si contorul merge si salariile trebuie platite. Sunt peste 2000 de angajati numai la Spitalul Judetean. Problema Casei de Asigurari de Sanatate va fi una deosebit de grea si daca Guvernul crede ca ne-a pasat motanul si noi suntem prostii nu stiu cui, sa arate ei cu degetul la noi, nu suntem de acord cu asta.  Probabil ca dupa preluarea spitalului, vom pune niste conditii foarte clare din acest punct de vedere, pentru ca daca CJAS nu va plati serviciile prestate de spital, judetul nu se poate transforma in finantatorul spitalului, adica sa fie o vaca de-asta care mananca si atat”.

Stancu a explicat ca a cerut lamuriri ministrului Sanatatii, legate de normativele de personal in spitale, ca sa stie ce schimbari poate opera, din acest punct de vedere. De asemenea,  presedintele CJ a cerut “despartirea privatului de public”, adica medicii sa nu mai aiba voie sa lucreze si in spitale publice si la cabinete particulare. O alta propunere a lui Stancu a fost legata de posibilitatea ca “atentiile” primite de medici de la pacienti sa fie inregistrate la casieria spitalelor si impozitate.

Intrebat de ziaristi daca va uza de posibilitatea de a-l schimba imediat pe directorul Spitalului Judetean, presedintele CJ a precizat astazi ca nu va fi o decizie pe care sa o ia de unul singur: “Eu nu cred ca asta este cel mai important lucru, nu am o preocupare majora vizavi de persoana Mihailescu. Am o preocupare majora vizavi de manageriatul acestui spital. Lucrurile acestea se discuta intr-un colectiv mai larg, nu Stancu este cel care va hotari soarta oamenilor. Acelasi lucru se va discuta despre externalizari, care sunt mult mai importante decat Mihailescu. In principiu, dupa managementul pe care l-a facut, probabil voi propune celor cu care voi discuta, nu am nici un nume astazi, pe care sa il vehiculez, dar voi propune probabil un alt tip de manageriat, bazat pe performanta.  Managementul lui, din punctul meu de vedere, este prost. Dar toata lumea poate sa aiba si zile mai bune. A avut cativa ani de zile, patru, cinci, sase, zece ani mai prosti, poate ca urmatorii ii are mai buni”.

Stancu a mai spus ca imediat ce s-a stabilit data exacta a preluarii spitalelor de catre administratia publica locala, a trimis adrese catre cele trei unitati care vor trece in subordinea CJ, prin care le instiinta ca nu mai este cazul sa faca achizitii pe termen lung, ci doar plati curente. El nu exclude insa posibilitatea, ca, in ciuda acestor adrese, sa mai gaseasca vreun contract “defectuos”, la momentul la care se va face preluarea propriu-zisa. “Avand in vedere ca sunt trei spitale, noi intentionam sa facem un compartiment specializat , un serviciu, o directie specializata pe sanatatea publica si daca si legea permite, ne gandim ca achizitiile publice sa treaca la aceasta directie, pentru a nu mai avea discutii. Sau le putem externaliza, o firma specializata poate sa faca achizitiile in spital. In acelasi timp, nu vom prelua spitalele fara a incerca sa facem un audit. Ne vom gandi foarte serios la cel care va fi director medical, nu am sesizat pana astazi ca directorii medicali, atat cat am putut eu sa sesizez, isi fac datoria, nu! Si vreau sa precizez ca nu va prima in nici un caz criteriul politic. Este exclus, in ceea ce ma priveste, sa fac numiri pe criterii politice, nu asta este interesul nostru”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-