Published On: mar, Iun 29th, 2010

Smardanul continua sa fie sub ape

Share This
Tags

* cele cateva zeci de familii care si-au parasit gospodariile aflate sub ape cred ca nu vor putea reveni in casele lor in saptamanile urmatoare * ei sunt ingrijorati ca hotii care vin cu barca, direct pe fluviu, le vor prada locuintele, pana atunci

Cele cateva zeci de familii din comuna tulceana Smardan care au gospodariile acoperite de apa sunt din ce in ce mai disperate, cu fiecare zi pe care o petrec departe de casa lor. Daca in primele zile dupa ce fluviul le-a inundat gradinile si curtile, oamenii au refuzat sa-si paraseasca locuintele, cand apa a depasit o jumatate de metru, cei mai multi dintre sinistrati si-au gasit refugiu in alta parte. Cel mai greu au cedat cei mai in varsta, care nu s-au indurat sa lase tot ce au adunat intr-o viata, la cheremul hotilor care sunt gata sa profite de pe urma nenorocirii consatenilor. Oamenii se tem nu doar pentru ca bunurile adunate intr-o viata de om se distrug, pe masura ce trece timpul, ci si de faptul ca acestea ar putea fi furate de hotii care se strecoara in case, mai ales pe timpul noptii, venind cu barca direct pe Dunare. Sinistratii si-au depozitat prin vecini o parte din bunuri, insa nu au putut goli casele complet, iar cea mai mare parte din mobila, dar si din haine, a ramas inauntru. Fiecare a carat din casa tot ce a avut mai de valoare si a cantarit mai putin, insa au ramas inca multe bunuri in urma, sub ape

Sinistratii verifica zi de zi nivelul raului si constata, cu disperare, ca acesta creste, iar prognozele sunt amenintatoare. Pe digul Smardan- Macin, zeci de muncitori incarca saci cu nisip, cu care intaresc malul de pamant, pentru a-l proteja impotriva asaltului fluviului. Camioanele descarca in zona munti de pietris si pamant, pentru lucrarile de inaltare a digului, insa specialistii se tem ca daca Dunarea mai creste circa 20 de centimetri, totul va fi in zadar.

Localnicii de dincolo de dig fac si ei verificari zilnice, iar unii deja au inceput sa se gandeasca unde ar putea sa-si depoziteze o parte din bunuri, pentru ca, spun ei, daca apa trece malul, vor fi prinsi ca intr-o galeata, iar din casele lor nu se va mai vedea decat acoperisul. “Acum, de bine, de rau, se va retrage apa, dar daca trece dincolo, noi suntem intr-o groapa, care se va umple si nu va putea fi golita nici peste o luna. Ne inecam ca soarecii! Nu stiu ce o sa ne facem. Am tot zis ca o sa se opreasca odata si odata cresterea Dunarii, dar acum am auzit ca nici vorba de asa ceva. Nu stiu ce o sa facem, ca avem si zeci de animale, unde sa le ducem, ca le-am duce, daca am avea unde!”, ne-a spus o sateanca venita pe malul Dunarii.

Dunarea a crescut astazi 8 centimetri, fata de ziua de ieri, iar prognozele indica noi cresteri, in zilele urmatoare. Localnicii se tem ca abia peste cateva saptamani Dunarea va reveni in matca, iar ei se vor putea intoarce la casele lor, pentru a-si relua viata normala.

Comentarii

comentariu

About the Author