Published On: joi, Iun 17th, 2010

“Preluarea spitalelor va determina concedieri la Spitalul Sf. Pantelimon”, apreciaza Simionescu

Share This
Tags

* conducerea Spitalului “Sf.Pantelimon” ar putea fi si ea  schimbata

Autoritatile locale nu sunt prea incantate de ordonanta de urgenta aprobata de catre Guvern, care stabileste ca 373 de spitale din cele 435 trec in administrarea primariilor. Mai mult, peste 9.000 de paturi din spitale au fost desfiintate, la decizia Ministerului Sanatatii, inainte de transferul catre autoritatile locale, lucru care va determina concedierea personalului medical. Explicatia a fost data de catre primarul Aurel Simionescu, care considera reglemetarile privind preluarea spitalelor drept contradictorii. “Reducerea numarului de paturi va avea efect asupra finantarii ceea ce face ca pozitia autoritatilor locale sa fie delicata. Spun asta pentru ca exista reglementari care impun ca personalul medical sa primeasca 85 la suta din bugetul alocat spitalului, iar daca finantarea scade nu se poate respecta legea decat dispunand reduceri de personal”, a explicat edilul sef.

In aceste conditii, cand autoritatile sunt supuse unor presiuni financiare deosebite, salariul pe care managerii unitatilor spitalicesti il incaseaza da dureri de cap primarilor, obligati sa le plateasca in continuare. La Braila, la Spitalul “Sf. Pantelimon”, managerul Violeta Vasile are 130 de milioane de lei vechi salariu, ceea ce l-a determinat pe Aurel Simionescu sa cera de urgenta verificari asupra grilei, primarul fiind deja ingrijorat de situatia financiara a spitalului. “Este un salariu interesant, pot spune, cam de trei ori salariul primarului”, a comentat Cibu.
Spitalele vor fi transferate “curate”, cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, adica plata datoriilor peste termenul de scadenta, suma care se ridica la aproximativ 673 de milioane de lei, bani prevazuti in ordonanta de urgenta referitoarea la preluarea spitalelor de catre primarii. Potrivit ministrului Sanatatii, descentralizarea creeaza premisele unei restructurari profunde a sistemului sanitar, inclusiv de reorganizare, acolo unde este nevoie, in alte tipuri de unitati spitalicesti. Mai mult, ministrul Sanatatii a subliniat faptul ca va fi redus numarul maxim de membri ai comitetului director. Astfel, daca pana in prezent existau chiar si peste sapte directori intr-un spital, prin proiectul aprobat de Guvern numarul maxim de manageri se va reduce la trei. El a explicat ca exista un sistem bicefal, in sensul in care cladirile in care functioneaza spitalele sunt in proprietatea autoritatilor administrative locale, in timp ce de management se ocupa statul.

Comentarii

comentariu

About the Author