Published On: mie, Iun 30th, 2010

PDL si PNL au parafat pactul impotriva sanatatii brailenilor

Share This
Tags

Manevrele de culise dintre PNL si PDL au generat o situatie fara precedent. Din dorinta de a-l bloca pe presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, democrat liberalii si liberalii braileni au format un pact care sa actioneze ca o unitate de guerilla, primele rezultate aparand deja la sedinta CJ de ieri. Consilierii judeteni ai noii majoritati PDL-PNL, platiti mult prea bine din bani publici, au decis sa scoata de pe ordinea de zi a sedintei punctele referitoare atat la construirea podului peste Dunare cat si, foarte important, cele referitoare la sanatatea populatiei!
Oamenii de casa ai PDL si PNL au refuzat sa discute urmatoarele proiecte: “Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza Documentatie de avizare a lucrarilor de interventii si indicatorii tehnico-economici pentru lucrarea „Reabilitare sectie urologie Spital Judetean de Urgenta Braila”; “Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza Documentatie de avizare a lucrarilor de interventii si indicatorii tehnico-economici pentru lucrarea „Bloc operator sectie urologie  Spital Judetean de Urgenta Braila” si “Proiect de hotarare privind aprobarea constituirii Colectivului de coordonare si supervizare pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice al carui obiect il va constitui terenul si realizarea obiectivului investitional „Constructie pod suspendat peste Dunare in zona Braila”.
Despre ce nu au dorit sa discute fratii liberali? Despre posibilitatea ca brailenii sa fie tratati mai bine in Sectia Urologie a Spitalului Judetean de Urgenta, sectie care arata, in opinia multora, foarte rau, iar reabilitarea acesteia se impune de urgenta. Din nefericire, comentariile puerile ale liberalilor si artagul de bodega al pedelistului, ex-PCR, ex-ApR, ex-PNL, Nicolae Mitroi au fost singurele semne de interes aratate sanatatii brailenilor, adica acelora carora le cer votul o data la patru ani. Atmosfera din cele doua grupuri, acum unite intr-unul singur, a fost una de beatitudine, pe fondul unei prime victorii impotriva lui Stancu. Ce au uitat consilierii puterii – PDL si opozitiei – PNL este ca ar fi fost bine sa-si dea mana pentru binele si nu impotriva celor care i-au trimis vremelnic in Consiliul Judetean. Daca victoria lor impotriva lui Stancu ar fi fost una pur politica, fara implicatii sociale majore, am fi privit gestul – nesabuit in conditiile prezentate mai sus – al PDL si PNL ca o noua manevra politica la malul inundat al Dunarii, insa gestul impertinent de a scoate de pe ordinea de zi, adica de pe agenda publica, niste probleme legate strict de sanatatea brailenilor este o dovada de crasa nesimtire, lucru taxat de altfel de brailenii chestionati de Infobraila pe aceasta tema.
Revenind la filmul evenimentelor, va prezentam succint felul in care o mana de oameni ne demonstreaza cat de mult am gresit trimitandu-i in Consiliul Judetean si nu in alta parte! Inca de la inceputul sedintei, fratii liberali dadeau dovada de un entuziasm deloc retinut, seful PNL, Catalin Boboc, glumind chiar pe seama construirii podului peste Dunare de catre Stancu, pe care-l vedea facand doar “podul la gimnastica”. Dupa ce au intrat in sala, consilierii PDL si PNL au declansat circul, prima grija fiind sa ceara scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor mentionate mai  sus. Presedintele CJ a acceptat decizia noii majoritati a fratilor liberali, insa le-a spus: “Nu exista acoperire logica in ceea ce spuneti, din puncul meu de vedere. Este o simpla rautate si fara sa o manifestati in cadrul plenului Consiliului Judetean, sunt de acord si rog si consilierii nostri sa o voteze sau sa se abtina la acest proiect. Eu nu sunt pentru a condamna populatia, cei care sunt… dar nu stiu daca stiti ce inseamna durerea de rinichi, ca nu intamplator ne-am dus in zona urologiei. Pentru ca, intamplator am avut-o pe mama, domnul Mihailescu stie, si am vazut mai mult sectia asta. Poate sa fie sectii mai rele decat asta, dar durea de rinichi este insuportabila!”. El a fost oprit de vociferarile grupului de “sunet si lumina” nou creat in CJ Braila. In continuare, Stancu le-a atras atentia ca, in conditiile in care i se pun bete in roate, se implica mai putin in munca de la Consiliul Judetean. “Eu va spun ca veniturile judetului probabil ca vor scadea si probabil ca si cheful meu de a aduce bani, cu nemiluita la judet, probabil ca va scadea, pentru ca daca ne scaldam intr-un astfel de comportament, fie de o parte, fie de si alta, o sa fac si eu cum au facut altii, au luat ani de zile banii de la CJ, sa stau sa-i toc. Se pare ca-i mai important sa nu faci nimic, decat sa faci ceva si sa raspunzi la nu stiu ce organe ale statului sau trebuie sa ma cert cu dumneavoastra!”
Consilierul judetean PDL Nicolae Mitroi a replicat, acuzandu-l pe presedintele CJ ca atunci cand nu este de acord cu cineva, il acuza de joc politic. “Faceti mult caz cu chestia asta, dand pe jocul politic. Cine nu e de acord cu dvs, face joc politic”, a spus Mitroi. Acesta a fost tonul unei lungi discutii fara istoric, discutii care a arata ca pentru imagine, unii consilieri sunt dispusi sa-i calce in picioare pe cei care i-au votat, atitudinea lor fata de o problema reala si importanta a Brailei neputand fi decat astfel catalogata!

Referindu-se la cele intamplate la ultima sedinta a CJ Braila, presedintele Stancu a declarat: “Au scos sectia de urologie de pe ordinea de zi, de parca o luam eu si o duceam undeva. Nu ma mira nimic din ceea ce fac ei, ca sunt foarte isteti si foarte destepti. Doar PSD-ul a votat sa se faca sectia de urologie”.

Directorul medical al Spitalului Judetean, dr. Cristian Pricop (membru PDL), ne-a declarat astazi ca, in opinia sa, reabilitarea sectiei Urologie este una dintre prioritatile unitatii: “ Sigur ca este necesara reabilitarea acestei parti a spitalului. Din punctul meu de vedere, in calitate de director medical, as spune ca prioritatea numarul 1 este reabilitarea Terapiei din corpul A, largirea ei si asezarea intr-o alta locatie, pentru ca de realizarea unor circuite medicale obligatorii depinde autorizarea noastra, ca si spital. Imediat dupa aceea, este necesara reabilitarea Urologiei. De altfel, despre aceste chestiuni noi deja am discutat cu domnul presedinte Stancu , precum si in comisia de sanatate a Consiliului Judetean. Sectia Urologie este unica pe judet si deserveste un numar mare de pacienti, deci nu se pune  problema ca nu ar fi de dorit o modernizare a acesteia. Sper insa sa fie doar o chestiune de timp discutarea proiectului respectiv in Consiliul Judetean si aprobarea lui. Eu sper ca in viitor sa se rezolve mai multe probleme ale Spitalului Judetean, daca va deveni o prioritate pentru autoritatile judetene. In opinia mea, lucrurile se vor imbunatati cu ocazia descentralizarii in Sanatate, pentru ca vom deveni si noi, Spitalul Judetean, importanti pentru o autoritate cu putere de decizie in domeniu.  Eu cred ca toate aceste chestiuni ce tin de Sanatate nu ar trebui amestecate cu politica, fiindca sunt lucruri de interes public. Daca este sa ne gandim, oricare dintre noi, daca se confrunta cu o urgenta medicala, ajunge intai la Spitalul Judetean. Ca dupa aceea, daca isi permite, se poate duce sa faca investigatii sau tratament in alt oras sau in alta tara, este altceva, dar intai si-ntai ajunge la Spitalul Judetean si deci, este important pentru noi toti ca acesta sa fie bine dotat. Cu atat mai mult pentru noi, barbatii, care, la un moment dat al vietii noastre, ajungem cu totii la Urologie”.

In ceea ce-i priveste, brailenii nu au primit cu aceeasi bucurie veste blocarii acestor proiecte, ei aratandu-se nemultumiti si criticand dur politicienii. “Ar trebui sa-i doara de Spitalul Judetean si de cei care au fost alesi, populatia care i-a votat. Ar trebui sa-i doara totusi, nu?”, s-a intrebat unul dintre cei chestionati, iar altcineva a catalogat gestul fratiei liberale PDL-PNL drept “o grava eroare”. Un alt brailean si-a manifestat mirarea fata de decizia luata in Consiliu, mai ales ca, in opinia lui, consilierii PDL ar fi trebuit sa se sfatuiasca cu directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta, Cristian Pricop. “Cum sa respinga acest proiect? Este curios, pentru ca directorul medical al spitalului Judetean este membru PDL. Degeaba, ca e o absurditate! Este o ambitie intre ei. Ambitie prosteasca, asta e parerea mea.  Are de suferit populatia Brailei, din moment ce spitalul deserveste populatia Brailei. Bunea Stancu este bine intentionat. Cine l-a obstructionat acolo, si de ce, spuneti dumneavoastra de ce?”, a comentat acesta. Nu in ultimul rand, au fost si braileni furiosi pe gestul politic al PDL-PNL si le-au transmis urmatorul mesaj: “Asa sunt ei, nu vor sa faca ei pentru asa ceva, pentru sanatatea omului. Nu vor, ei se gandesc la sanatatea lor si la buzunarul lor, nu la noi, la omul de rand. Vreau sa le transmit sa o duca tot asa, sa duca tara de rapa, cat mai mult, sa-si bage ei banii in buzunar si lumea sa stea si sa moara de foame!”.

Va prezentam, in continuare, lista consilierilor  PDL si PNL care se bazeaza pe faptul ca nu vor ajunge prea curand la Urologie si de aceea, considera ca reabilitarea sectiei respective nu este o urgenta: Boboc Catalin, Datcu Vasile, Ganciu Petre – medic, Minescu Bogdan – medic, Cortez Vasile, Dogarescu Vasile, Jirlaianu Neagu, Ritzinger Adrian (consilieri PNL), Boala Cristian, Sarbu Sorin, Mitroi Nicolae, Ion Stefan, Lungu Danut, Radu Silviu, Adetu Ionel, Sarbu Marian (consilieri PDL). Acestora li se adauga Giana Patrascu (PDL), care, daca are noroc, ar putea scapa de vizitele la Urologie, asa incat poate vota linistita chiar pentru desfiintarea sectiei.

Comentarii

comentariu

About the Author