Published On: joi, Iun 24th, 2010

O noua cota record a Dunarii, astazi, la Braila

Share This
Tags

* nivelul fluviului a ajuns la 638 de centimetri * masinile mai mari de 7,5 tone nu mai au acces pe bacul care traverseaza Dunarea catre Smardan

Nivelul apei Dunarii inregistreaza, de la o zi la alta, noi cote record la Braila , iar prognozele indica o crestere continua, in urmatoarele zile. Astazi dimineata, cota citita la mira Braila era 638 de centimetri, cu 5 mai mult decat ieri. “Astazi mira Braila a batut recordul anului 2010, cota este de 638 de centimetri si un debit de 13.784 mc/sec. Este un debit si un nivel ingrijorator, dar situatia este inca sub control. Toti cei raspunzatori sunt in alerta, sunt niste zile in care toti specialistii  patruleaza pe diguri, pentru a monitoriza situatia minut de minut”, ne-a declarat Adrian Turiac, seful “Apele Romane” – filiala Braila .

Din cauza infiltratiilor prin dig, in unele zone de pe mal s-au format balti intinse pe sute de metri patrati, care impiedica circulatia autoturismelor, iar in alte parti, nu pot intra nici macar camioanele. Una dintre intrarile in sediul firme “Agroport” a fost complet inchisa, dupa ce lacul format in fata acesteia s-a intins catre sosea pe o distanta de peste 100 de metri, iar adancimea a ajuns, in unele gropi, de peste 60 de centimetri.

“A crescut apa foarte mult in ultimele zile si se pare ca va continua sa creasca.  Sunt infiltratii puternice in partea asta de mal si uitati, ca s-a ajuns sa nu se mai poata intra nici cu TIR-urile pe aici. Din cate vad eu, este posibil sa mai dureze vreo doua saptamani, pana sa scada apa la un nivel la care drumul sa devina iar practicabil”, ne-a spus un muncitor din zona.

Ca sa evite inundarea cladirilor situate pe faleza, pe strada Ancorei, autoritatile folosesc zi si noapte o pompa care scoate apa din canalizari si o evacueaza in Dunare.  “E un camin unde vine apa reziduala de la casele de langa Zona Libera si o pompam in Dunare. In cazul in care noi nu facem treaba aceasta, din cauza cresterii mari a Dunarii, canalizarile refuleaza si intra apa la oameni in case”, ne-a spus astazi unul dintre membrii echipei care actiona la pompa amplasata pe mal.

Incepand din aceasta dimineata, pe digul Macin-Smardan, din judetul Tulcea, s-au instituit restrictii de viteza si tonaj, astfel incat la trecerea bac dinspre Braila, camioanele mai mari de 7,5 tone sunt intoarse din drum.

Comentarii

comentariu

About the Author

-