Published On: mar, Iun 22nd, 2010

La iarna, facturile la incalzire nu vor ajunge sa se dubleze

Share This
Tags

* este promisiunea facuta de municipalitate brailenilor racordati la sistemul centralizat de termoficare * viceprimarul Stanel Necula anunta ca Primaria incearca sa mareasca subventia locala, ca sa mai compenseze din efectul anularii subventiei guvernamentale

Nu se va ajunge chiar la dublarea facturilor pentru incalzirea apartamentelor, la iarna si in nici un caz, la triplarea acestora! Este asigurarea pe care o da brailenilor viceprimarul municipiului, Stanel Necula, care sustine ca cetatenii racordati la sistemul de termoficare nu trebuie sa se teama de o crestere uriasa a facturilor. Necula a explicat ca municipalitatea cauta solutii pentru reducerea pierderilor pe retea si a cheltuielilor de operare ale centralei CET, in paralel cu efortul de a construi o noua sursa de agent termic, moderna, care sa fie si mai aproape de oras.

Vicele a declarat astazi ca, prin dispozitia primarului Aurel Simionescu, s-a infiintat o comisie care urmeaza sa rezolve problema asigurarii unei noi surse, iar aceasta  a avut deja o prima sedinta: ”Intentionam sa propunem CLM un proiect vizand necesitatea si oportunitatea infiintarii unui serviciu public de producere distributie si transport energie termica. Practic, scopul este sa gestionam proprietatea CLM, puncte termice si centrale termice din oras, intr-o forma de 100% CLM,  pentru a putea ajunge in situatia unei cofinantari pentru noua sursa”

Varianta juridica amintita de Necula faciliteaza posibilitatea incheierii unui parteneriat public-privat, prin care municipalitatea sa gaseasca investitori pentru viitoarea centrala moderna: “Este un prim pas catre realizarea noii surse, avand ca termen final 2012. Stim ca o noua propunere de model de proiect de lege pentru parteneriatul public-privat a trecut de Senat si este in consultare la Camera Deputatilor, iar odata adoptata, noua forma va simplifica vechile reglementari pe aceasta tema. Singura solutie de realizarea unei surse noi la Braila este acest tip de parteneriat, in care Primaria sa puna la dispozitie terenul, cladiri, utilitati, iar investitorul sa aduca echipamentul sa faca partea de montaj”.

Necula considera ca CET-ul este depasita din punct de vedere tehnic, cu pierderi de 38%, iar faptul ca are mari datorii nu este de natura sa imbunatateasca situatia: “Are foarte multi bani de incasat de la stat, are credite neperformante acumulate din perioada 2005-2007, iar de la Primarie mai are de incasat circa 50 de miliarde lei vechi. In orice caz, cu siguranta CET nu va intra in faliment pana in 2012, pentru ca, in primul rand, sunt niste pasi legali, nu intri direct in faliment, intri intai in insolventa. In momentul asta, daca CET-ul primeste sumele restante de la Guvern, plus banii de la  Primarie despre care am discutat, achita toate datoriile pe care le are la gaz si ramane cu ceva bani, ca sa achite dobanzile la credite. Daca va uitati la evolutia situatiei financiare a societatii in ultimii ani, vedeti ca este vorba despre o pierdere din ce in ce mai mica, de la 70 miliarde lei vechi acum doi ani, la 34 de miliarde anul trecut si estimam ca, in urma demersurilor facute, este posibil anul asta sa ajungem undeva pe zero. CET va ramane furnizorul de agent termic sigur in iarna 2010-2011, iar in conditiile in care realizam parteneriatul public-privat, probabil ca 40-50% din necesarul de caldura pe care il vom utiliza in iarna 2011 -2012 il vom asigura din sursa noua”.

Pana atunci, viceprimarul ii asigura pe braileni ca facturile nu se vor tripla, asa cum se aud diverse zvonuri si cu ceva efort din partea Primariei, nu vor ajunge nici macar la dublu: “Din pretul gicacaloriei, pana acum se platea astfel : Guvernul – o parte, Primaria – o parte, cetateanul- o parte. In conditiile in care Primaria nu poate mari spectaculos aportul la pretul gigacaloriei, probabil se va merge pe formula:  putina crestere a facturii la cetatean, putin crestere la Primarie si descresterea pretului de productie aducand sursa in oras. Daca noi, Primaria Braila, nu am fi  de acord sa marim subventia catre populatie cu nici un leu, atunci vor fi duble facturile. In situatia in care noi, Primaria, avem in vizor o crestere a subventiei, nu stim cat de mare, poate cu 50%, atunci cu siguranta intram sub acel plafon de dublu”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-