Published On: vin, Iun 25th, 2010

La Braila, Dunarea mai are numai 9 centimetri pana la cota de pericol

Share This
Tags

* evacuarea celor 100 de persoane din caminele de pe strada Ancorei pare inevitabila * mutarea ar putea avea loc chiar in aceasta seara, daca situatia o va impune

Dunarea continua seria recordurilor pe ultimii patru ani, iar astazi dimineata, cota era de 651 de centimetri, una care ingrijoreaza foarte mult autoritatile brailene. Daca pana zilele trecute, declaratiile acestora erau optimiste, astazi, atat reprezentantii Primariei, cat si cei ai “Apele Romane” lasau sa se intrevada ingrijorarea ca se va ajunge la situatii dificile. “Din pacate, nu avem vesti foarte bune, din nou inregistram un record, o cota de 651 de centimetri si debit 14.200 de metri cubi pe secunda. Dupa cum vedeti, apa a iesit din matca si a inundat faleza orasului. Se anunta inca eventuale cresteri, in primul rand din cauza precipitatiilor care au loc in tara si suntem sub cod galben si  cod portocaliu in aceasta regiune, atat sub regim hidrografic, cat si sub regim meteo. Din 28 iunie asteptam o noua viitura pe Dunare, in principiu, totul este in momentul acesta sub control, dar este foarte greu sa intervenim, daca apar ceva probleme, pentru ca ploaia asta ne paralizeaza, pur si simplu. Asta nu ne face insa sa nu luam toate masurile necesare, ca totul sa fie sub  control. As vrea sa va spun ca nu numai Dunarea ne face probleme, pe Prut si pe Siret sunt coduri galbene si portocalii de inundatii. Si Siretul si-a iesit din matca, la nivel de judet, a ajuns la diguri, dar imbucurator este faptul ca nu a ajuns la cota de atentie”, ne-a declarat astazi Adrian Turiac, directorul “Apele Romane”, filala Braila .

Apa a depasit nivelul malului pe mare parte din faleza, iar angajatii uneia dintre terase au fost nevoiti sa-si stranga scaunele si mesele, pentru ca fluviul a inundat complet zona. “ De cateva zile nu ne mai putem desfasura activitatea. Apa a inundat zona putin cate putin, iar acum, in apropiere de gardutul de la mal, are aproape o jumatate de metru. Nu mai trece nimeni pe aici, am ridicat toate mesele si scaunele si cine stie cand vom putea sa deschidem din nou, ca vad ca apa tot creste… Si mai este si ploaia asta, numai ploaie nu ne trebuia! ”, ne-a spus unul dintre barbatii care strangeau astazi dimineata ultimele scaune.

Ingrijorarea este si mai mare in randul celor circa 100 de locatari ai caminelor aflate in zona, pentru ca, din cauza ploii, apa a inundat din nou strada. Oamenii si-au strans lucrurile si le-au depozitat la vecini sau pe holul de la etaj, iar acum sunt pregatiti pentru ce este mai rau: evacuarea. “Nu stiu ce o sa ne facem. Mi-am strans toate lucrurile, chiar si mobila si am depozitat totul la vecinii de la etajul. Altii si-au lasat lucrurile in hol, la etaj. Nu am vrea sa plecam de acasa, dar decat sa nu inunde… Problema e cine ne pazeste locuintele aici, ca pot sa intre hotii, ca astia n-au nici un Dumnezeu, sunt gata sa fure si de la niste amarati ca noi!”, ni s-a plans o locatara.

Chiriasii din cele doua camine au fost vizitati astazi si de reprezentati ai asociatiilor rromilor, care au vrut sa vada daca autoritatile le ajuta conationalii.

Primarul municipiului a fost si el prezent in zona, pentru a verifica situatia in teren. El a dat dispozitie sa se aduca cinci noi pompe care sa evacueze apa din canalizari, dat fiind ca aceea deja existenta nu reusea sa faca fata volumului mare de apa. Edilul-sef a admis ca se teme ca se va ajunge la evacuarea oamenilor, cel tarziu maine: ”Sunt doua lucruri de facut, mai aducem sase pompe care sa traga apa si daca lucurile continua, pentru ca prognoza de maine este una care indica inca 10-15 centimetri crestere, avem locul amenajat si putem sa-i luam si sa-i ducem pe oameni astfel incat sa nu se intample ceva. Deocamdata mai sunt 15-20 cm ca sa creasca, pana sa le intre apa in casa, dar nu cred ca trebuie sa asteptam pana atunci.  E posibil ca maine dimineata, daca lucrurile curg in continuare asa, sau chiar in seara asta, sa-i mutam. Suntem pregatiti cu autobuze, cu locatia respectiva, dar oamenii au si ei lucruri, vor sa aiba grija de ele, nu-i asa usor”

Daca se va ajunge la evacuare, oamenii vor fi transportati in tabara Lacu Sarat, unde vor fi gazduiti pana trece viitura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-