Published On: lun, Iun 7th, 2010

GUVERNUL RADE PE PROPRIA BARBA PENSIILE DE LUX

Share This
Tags

Guvernul si-a asumat, luni, raspunderea asupra celor doua proiecte de lege anuntate – cel care vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare (inclusiv scaderea salariilor si a pensiilor) si cel care prevede eliminarea pensiilor speciale si a privilegiilor din sistemul public de pensii. Imediat dupa incheierea discursului premierului, pentru asumarea raspunderii asupra primului proiect de lege (privind masurile de austeritate din sistemul bugetar), PSD a depus in Parlament motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc.

In plenul Parlamentului, Emil Boc a spus ca “suntem in fata unor decizii care trebuie sa fie asumate, pentru a asigura prezentul si viitorul acestei tari. Poate ca niciodata in Romania nu au fost mai actuale cateva vorbe ale lui Abraham Lincoln: Cred cu tarie in oameni. Daca le spui adevarul, ei te pot ajuta sa infrunti orice criza nationala”. Premierul a declarat ca ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani si ca “adevarul este ca in plan intern consumam mai mult decat producem”, motiv pentru care “suntem in situatia de a face imprumuturi de miliarde”.

“Atata vreme cat consumam mai mult decat producem si avem nevoie sa ne imprumutam pentru a acoperi cheltuielile, riscam sa ajungem in incapacitate de plata si sa nu mai putem plati deloc salariile si pensile”, a conchis premierul Guvernului Romaniei. Cat despre solutiile gasite pentru rezolvarea crizei, Boc a spus ca a “facut mai multe analize – care este cea mai buna solutie. Puteam creste TVA-ul si cota unica. Am ajuns la concluzia ca o asemenea solutie nu ne-ar ajuta sa pregatim iesirea din criza si sa pregatim resursele necesare pentru ca aceasta tara sa mearga pe drumul cel bun”. Mai mult, el este de parere ca “avem un sistem de pensii nesustenabil. Avem conducatori auto cu certificate de handicapati. Ce facem? Corectam aceste lucruri sau ne facem ca ele nu exista?”

CASTIGUL MEDIU DIN PRIVAT ESTE MAI MIC DECAT CEL DIN MEDIUL PUBLIC

Boc a explicat de ce bugetarii sunt prima “tinta” a reducerilor. “Am decis sa reducem cheltuielile bugetare si sa lasam maximum de spatiu pentru mediul privat, pentru ca firmele sa isi revina. Mediul de afaceri este motorul redresarii economice. Castigul mediu din sectorul privat este sub cel din sectorul public – e o situatie unica,. Ce-ar fi insemnat cresterea taxelor si impozitelor in sectorul privat? Ar fi insemnat sa secam si acest ultim izvor de redresare economica a tarii. Ar fi insemnat ca 50 de mii de agenti economici sa isi inceteze activitatea numai in trimestrul II al acestui an. Cresterea taxelor ar fi condus foarte clar la cresterea inflatiei (spre 10%) si la scaderea puterii de cumparare a oamenilor.  Cursul euro-leu ar creste substantial, in cazul majorarii cotei unice si a TVA-ului. Mi-e si frica sa avansez o cifra”, a explicat Boc.

“In contextul crizei economice, o asemenea situatie trebuie stopata si trebuie sa facem curatenie acolo unde nimeni nu a avut curajul sa o faca. Acest program de austeritate are, in continuarea lui, si masuri de stimulare a activitatii economice. In aceste conditii, avem posibilitatea ca pentru firme, sa avem un miliard de euro pentru firme, pentru a plati datoriile firmelor, care astfel isi vor continua activitatea. Vom extinde plafonul de garantii guvernamentale, pentru a sprijini IMM-urile. Nimeni nu a avut curaj, timp de 20 de ani, sa impuna stadarde de cost. Impunerea acestora aduce economii substantiale la bugetul de stat. Niciun Guvern, pana la noi, nu a avut curajul sa vina sa spuna cat costa un kilometru de drum judetean”, a declarat Emil Boc.

SALARIUL MINIM DE 600 DE LEI NU VA FI AFECTAT

“Nu este un lucru placut pentru un prim-ministru sa vina in fata dumneavoastra si sa propuna un asemenea program de austeritate. Nu am vrut sa afectam oamenii care sunt intr-o situatie dificila. Salariul minim de 600 de lei nu va fi afectat. Pensia sociala minima garantata nu este afectata – nicio pensie nu va scadea sub 350 de lei. Venitul minim garantat nu este afectat, dar fi extrem de bine tintit, doar pentru persoanele care au intr-adevar nevoie de el. In ultimii 20 de ani, acest venit a ajuns si la cei care aveau Mercedes in curte. Ministerul Muncii efectueaza deja controale in teritoriu. Nu sunt afectate bursele pentru elevi si studenti sau renta viagera pentru sportivii de performanta. Alocatia de stat pentru copii nu este afectata, nici cea pentru copiii cu handicap. Am curajul sa ma uit in ochii romanilor, pentru ca sunt un om care vine de jos, din mediul rural. Am ales raul cel mai mic – ca Romania sa poata plati salarii si pensii, chiar daca diminuate, decat sa nu le mai putem plati. E dureros pe termen scurt, dar sanatos pe termen lung”, sustine premierul.

PENSIILE SPECIALE SUNT RASE

Emil Boc a spus in plenul Parlamentului, despre proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale: “Nu poti sa reduci salarii si pensii mici si sa platesti in continuare pensii de lux. Prin acest proiect incercam sa eliminam derapajele din sistem. Acest proiect de lege va duce la recalcularea pensiilor speciale. Numai din recalcularea a 8.236 de pensii, se face o economie din care ar putea fi platite lunar peste 60 de mii de pensii medii, lunar. De aceea, derapajele din sistemul public de pensii trebuie corectate. A mentine luxul ar insemna acum o forma de dispret la adresa celor care au pensii mici, si diminuate temporar. Proiectul de lege reglementeza si pensiile de invaliditate, al caror numar s-a triplat in ultimii 6 ani. Cei care nu sunt in aceasta situatie nu vor mai primi pensii de invaliditate si vor suporta si rigorile legii. In maximum un an de zile se va finaliza controlul in acest caz. Cei care nu sunt indreptatiti sa primeasca aceste pensii se vor intoarce la munca”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-