Published On: mie, Iun 30th, 2010

Dunarea continua seria recordurilor, la Braila

Share This
Tags

* astazi, fluviul a inregistrat la mira Braila 684 de centimetri, in crestere cu numai 3 centimetri fata de ziua de ieri

Apele Dunarii cresc amenintator de la o zi la alta si musca din mal cateva zeci de centimetri in fiecare zi. Astazi, la o cota de 684 de centimetri, fluviul revarsat a acoperit complet aleea pietonala de pe mal si a intrat si in spatiul verde. Cea mai mare parte a pontoanelor trase la mal sunt izolate in larg, iar accesul pe acestea nu se mai poate face decat cu barca. Infiltratiile au umplut de apa si zonele mai joase din apropierea falezei, iar in dreptul Zonei Libere si al caminelor sociale care au fost deja evacuate, balta formata are peste o jumatate de metru. Autoritatile au asezat saci cu nisip pe mal, pentru a preveni inaintarea Dunarii, insa nu au mari sperante ca digul suplimentar astfel format va putea opri prea mult timp furia apelor.

Daca zilele trecute, fluviul crestea cu 8, pana la 15 centimetri zilnic, intr-un ritm amenintator, astazi este prima oara cand apele s-au inaltat cu doar 3 centimetri. Nivelul este insa unul periculos, cu numai 15 centimetri sub maximul istoric, atins in 2006.  Autoritatile spun ca si acest nivel istoric va fi depasit la inceputul lunii iulie si se pregatesc de ce este mai rau. De cateva zile, edilii au oprit  pompele care evacuau apa din canalizarile aflate pe mal, pentru ca acestea nu mai faceau fata, la un nivel al fluviului atat de ridicat, astfel incat faleza a fost inundata. Brailenii vin cu zecile pe malul Dunarii, pentru  vedea cu ochii lor pana unde a ajuns apa, iar in zona terasei aflate chiar pe mal, unde cu cateva saptamani in urma, oamenii stateau la masute si savurau privelistea, acum fluviul are aproape 80 de centimetri.

Marinarii care doresc sa ajunga pe unul dintre vasele trase la cheu, ale caror pasarele sunt inca practicabile, sunt nevoiti sa mearga pe sacii de nisip asezati pe mal.

Surse neoficiale spun ca autoritatile sunt extrem de ingrijorate de prognoza pe urmatoarele zile si se tem ca, din cauza presiunii mari a apei, digurile se pot rupe in orice moment, mai ales cele din Insula Mare a Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-