Published On: lun, Iun 28th, 2010

Dunarea a facut prapad la Smardan

Share This
Tags

* cateva zeci de gospodarii sunt inundate, iar in unele, apa are peste un metru

Daca la Braila, Dunarea nu a inundat decat doua camine sociale, pe partea cealalta a fluviului, in comuna tulceana Smardan, cateva zeci de gospodarii sunt sub ape. In unele dintre acestea, apa se ridica la 1,2 metri, in altele, unde satenii sunt mai norocosi, aceasta are abia 30 de centimetri. Mare parte dintre localnicii care au casele inundate s-au mutat la vecini sau rude, dupa ce au incercat sa-si protejeze lucrurile din locuinte si le-au urcat pe mese sau pe dulapuri. Cateva batranele, care se incapataneaza sa nu plece din case, se suie seara in pat direct din apa si dorm iepureste, de teama ca fluviul sa nu creasca foarte mult peste noapte si sa le inece. Cei care au ramas in casele lor spun ca se tem ca, daca ar pleca, hotii ar intra in gospodariile lor si le-ar fura agoniseala de o viata.  “Mi-a intrat apa in toata casa, cu exceptia unei singure camere, unde dormim acum toti. Daca mai creste Dunarea, o ne inunde si camera asta si nu stiu ce o sa facem. Nu pot sa-mi las gospodaria, va dati seama, ne e teama de hoti. Am lasat aseara pasarile afara, ca era inundata curtea si s-au auzit deja niste zgomote suspecte. Mi-e frica, te astepti la orice, chiar si-n vremuri de-astea de necaz mare, tot se mai gasesc unii cu gandul la furat!”, ne-a spus Viorica Panait. In curtea femeii, in apa care avea o adancime de circa 30 de centimetri, se vedeau cu ochiul liber pestii inotand printre galeti si butoaie.

Oamenii au incercat sa-si protejeze casele cu saci cu pamant, insa nici acestia nu au putut stavili navala apelor, care cresc zilnic. Inca de saptamana trecuta, autoritatile le-au oferit satenilor aflati la necaz posibilitatea de a se adaposti, pana trece viitura, la un hotel din apropiere, unde ar putea primi si o masa calda, insa deocamdata, nimeni nu a folosit aceasta varianta. “Noi le-am aisgurat oamenilor locuri pentru a se adaposti atat la un hotel din comuna, cat si la caminul cultural si la scoala, insa, deocamdata, nimeni nu a fost interesat. Exista la hotel si o sala de mese, am putea asigura hrana pentru o saptamana-doua, dar satenii prefera sa mearga la rude. Dunarea continua sa creasca, insa eu sunt optimist, nici nu vreau sa ma gandesc ca va intra apa dincolo de dig, in localitate. Marea problema va fi daca se va rupe digul intre Smardan si Macin, ca noi avem vreo 8800 de hectare de teren care ar fi inundate”, ne-a declarat  Petrica Marculescu, primarul localitatii.

In aceasta seara, pe soseaua dig Smardan-Macin, prin care aparusera infiltratii, mai multi muncitori asezau saci cu pamant pentru a intari malul. Acestia erau coordonati de un reprezentant SNIF, care lucra in colaborare cu fermierii locali, direct interesati sa-si protejeze suprafetele de teren concesionate. “Digul acesta trebuia reparat de mult, dupa inundatiile care au fost catastrofale din anii ’90, apoi din 2006, dar nu s-a facut  nimic. Acum, facem si noi ce putem, avem saci cu pamant, pietris, dar nu stiu daca va fi de ajuns. Oricum, daca apa mai creste mult, nu se mai pune problema ca se rupe digul, fiindca Dunarea trece peste el”, ne-a spus Dumitru Samoila, sef statie SNIF.

Localnicii spun ca asemenea inundatii nu au mai fost decat in 2006, insa se tem ca, dupa cum se anunta prognozele, Dunarea va depasi in urmatoarele zile nivelul record de acum, patru ani, de 699 de centimetri.

Comentarii

comentariu

About the Author