Published On: sâm, Iun 26th, 2010

Dunarea a depasit la Braila cota de pericol

Share This
Tags

*astazi, fluviul a atins 661 de centimetri, cu un centimetru mai mult decat cota de pericol * circa 100 de persoane, locatari ai celor doua camine de pe malul Dunarii, au fost evacuate in aceasta dupa-amiaza

Dunarea continua sa creasca amenintator, la Braila, iar astazi a depasit cota de pericol cu un centimetru. Asa cum banuiau autoritatile, s-a inregistrat o crestere de 10 centimetri, comparativ cu ziua de ieri, iar pe 90% din lungimea falezei, apa a trecut de buza malului. Zeci de braileni se aflau astazi, la pranz, la faleza, ca sa vada cu ochii lor nivelul record al fluviului pe ultimii 4 patru ani. Aseara, cu ajutorul a sase pompe, autoritatile reusisera sa scoata complet apa din vecinatatea Zonei Libere, unde se afla si cele doua camine sociale. Eforturile au fost inutile, pentru ca in aceasta dimineata, din cauza ploii, dar si a debitului mare cu care venea fluviul,  baltile crescusera alarmant , iar intrarea in Zona Libera se putea face numai cu masini de teren.

Pefectul  Dumitru Popa, care a inspectat situatia in teren, s-a convins ca cele sapte pompe cu care se lucra faceau fata cu greu nivelului crescut al apei. La randul sau, primarul si viceprimarul s-au aflat in zona de mal de la fosta societate “Vermatta”, unde Dunarea inundase malul, iar apa avea circa 25 de centimetri. Edilii au solicitat sa se aduca saci cu nisip, pentru a ridica malul, in speranta ca, daca vor opri intrarea apei prin acea zona, vor reusi sa rezolve situatia la camine cu pompele pe care le aveau in functiune si nu va fi nevoie sa se treaca la evacuarea oamenilor.

In fata unuia dintre cele doua blocuri, insa, apa ajusese la 25 de centimetri si bloca, practic, intrarea, iar locatarii au inceput sa se agite. A fost suficient ca cineva sa lanseze zvonul ca primarul le-a cerut sa-si faca bagajele, pentru a evacua imobilul, ca, in cateva zeci de minute, toata lumea era gata de plecare. In jurul orei 11, cateva zeci de persoane, dintre care multi erau copii, stateau cu sacosele pregatite pe halda de gunoi de langa bloc, inconjurate de o haita de caini, in asteptarea autobuzelor care sa-i duca in tabara Lacu Sarat. Cum acestea nu veneau, oamenii au inceput sa devina nervosi si sa acuze Primaria ca-i lasa se se inece.

 

Afland ca oamenii sunt pregatiti pentru o evacuare de care nu stie nimeni, primarul Aurel Simionescu l-a trimis in zona pe viceprimarul Necula, care a aparut ca scos din cutie, la costum cu cravata si a incercat sa le explice locatarilor ca nu este nici un pericol, decamdata si ca pana spre seara, apa va fi scoasa de pe strada lor cu pompele. Iritati  sa vada ca vicele, care parea venit la nunta – de fapt, participase la manifestarile prilejuite de Ziua Drapelului si adoptase o costumatie adecvata momentului – le spune sa intre in casa, prin apa de circa 25 de centimetri, unele dintre locatare i-au cerut sa le dea scris ca nu-i inunda, daca se intorc. Vicele le-a promis ca daca pana la ora 14,30 nu se intrevad sanse ca apa din strada sa fie evacuata, le va trimite autobuzele, ca sa-i transporte in tabara.

La ora 14, mai multe autobuze au venit in zona si pe o ploaie torentiala pornita din senin, cei circa 100 de locatari au fost  transportati cu autobuzele in tabara Lacu Sarat, unde au fost primiti de viceprimarul Doinita Ciocan. Sinistratii vor fi gazduiti in casute pana cand va trece viitura. Ei vor primi in aceasta seara o masa calda si vor fi ajutati cu mancare si in zilele urmatoare. In plus, autoritatile au asigurat patrule de politisti comunitari care sa pazeasca blocurile evacuate de eventualii hoti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-