Published On: mar, Iun 22nd, 2010

Dunarea a atins o cota-record astazi, la Braila

Share This
Tags

* nivelul apei este de 630 de centimetri, cel mai mare, de la inundatiile din 2006 * Primaria se pregateste pentru evacuarea locatarilor din caminele situate pe strada Ancorei, in cazul in care apa va creste in continuare

Dunarea continua sa creasca la Braila , iar prognozele nu sunt deloc optimiste, dupa ploile din ultimele 24 de ore. Nivelul apei inregistrat astazi dimineata la mira Braila a fost de 630 de centimetri, un record pentru ultimii patru ani. Autoritatile sunt in alerta, specialistii in imbunatatiri funciare verifica zilnic digurile, iar patrulele de sateni organizate la nivelul comunelor monitorizeaza si ele 24 de ore din 24 malurile de pamant. Autoritatile se arata convinse ca, in ciuda presiunii mari exercitate de apa care vine cu debit mare, nu vor aparea sparturi in malurile de pamant. “Cota este de 630 de centimetri si un debit de 13.510 mc/sec, inregistrandu-se cota cea mai mare din anul 2006 si pana acum. Digurile sunt sub presiune, se afla in faza a doua si a treia de aparare, se manifesta anumite tendinte de infiltratii, fenomene normale pentru cota si debitul la care se afla fluviul acum. Subliniez ca pana la acest moment nu exista nici un pericol de inundatii in judetul Braila . Suntem cu totii pe diguri, suntem zi si noapte acolo, luam imediat masurile care se impun, daca este cazul”, ne-a declarat  Adrian Turiac, dir “Apele Romane”  Braila .

Si satenii din localitatatea Chiscani sunt linistiti, pentru ca malul a fost intarit cu foi de tabla adanc infipte in pamant : “Dunarea e mare, dar nu-i pericol, ca au bagat tablele astea in pamant si il tine bine, nu se mai surpa, nu apar sparturi. Daca inunda, de la infiltratii, sunt terenuri agricole, nu-i bai, nu intra in casele oamenilor”, ne-a declarat un chiscanean.

Batranii satului isi amintesc ca, in urma cu mai multe decenii, digurile au fost ridicate de hotii prinsi si pusi la munca, ce au carat pamantul cu roaba. “Am 77 de ani si imi amintesc ca unele dintre digurile astea au fost facute in tineretea mea, cu hotii care erau prinsi si pedepsiti sa munceasca. Ei carau pamantul cu roaba, ca sa faca digul si a durat vreo doi ani, pana sa se termine lucrarea. Dar uite ca au facut   treaba buna, fiindca pana acum, cand au intarit autoritatile malul, a rezistat foarte bine, nu s-a produs nicaieri vreo spartura, sa inunde”, ne-a spus un satean aflat astazi pe digul din Chiscani.

Din cauza debitului mare, apele au adus la mal resturi, PET—uri si trunchiuri de copaci din amonte, care formeaza o bordura de gunoaie lata de circa 1 metru de la mal, in zona digului Noianu – Chiscani.

In ceea ce priveste municipalitatea, aceasta  se organizeaza, pentru eventualitatea in care nivelul apei va creste atat de mult, incat se va ajunge la inundarea caminelor din zona falezei, din cauza infiltratiilor. In caz de inundatii, locatarii vor fi dusi, ca si in 2006, in tabara Lacu Sarat: “Se lucreaza la sigilarea canalizarilor si am rezolvat saptamana trecuta niste racorduri electrice la o pompa de mare capacitate, in ideea de a tine sub control nivelul canalizarilor in zona respectiva. Am facut astazi demersuri la Directia Taberelor, unde am gasit sprijin  pentru o eventuala gazduire a locatarilor sau chiriasilor din imobilele respective, sunt 30 de familii, 92 de persoane, am vorbit si pentru transport, in situatia in care va fi nevoie. Nu vorbim despre o protectie externa a digului sau despre izolarea cladirilor cu saci cu nisip, pentru ca problema este una simpla: infiltratiile se produc pe  principiul vaselor comunicante si canalizarile din interiorul cladirilor refuleaza, deci vom tine nivelul canalizarii sub control, avand echipamentele necesare sa facem acest lucru”, a declarat astazi viceprimarul Stanel Necula.

Comentarii

comentariu

About the Author

-