Published On: mie, Iun 23rd, 2010

Directorii spitalelor din judet isi pot pierde postul in circa trei saptamani

Share This
Tags

* cei cu adevarat vizati sunt directorul Spitalului Judetean, Stefan Mihailescu, pe care presedintele CJ vrea sa-l dea jos de mult si directorul Spitalului “Sfantul Pantelimon”, Violeta Vasile, care nu are “minimul de experienta” in domeniul medical, pe care si l-ar dori primarul * nici angajatii din spitale nu pot sta linistiti, pentru ca se intrevad disponibilizari de personal

Punerea in practica, in luna iulie, a masurilor de descentralizare in Sanatate da posibilitatea primarului Aurel Simionescu si respectiv, presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, sa ia masuri imediate de inlocuire din functie a directorilor de spitale pe care le vor avea in subordine, dupa cum considera de cuviinta, in functie doar de aprecierile personale ale activitatii managerilor respectivi. Reglementarile in vigoare permit celor doi reprezentanti ai administratiei locale sa faca aceste schimbari fara a cere acordul si votul consiliilor cu care lucreaza, ci doar printr-o dispozitie de primar sau de presedinte de Consiliu Judetean.

Informatiile au fost facute publice astazi de catre prefectul judetului, Dumitru Popa, care a prezentat intr-o conferinta de presa reglementarile legale  in acest sens:  “ Presedintele/primarul stabileste prin act administrativ pana la ocuparea prin concurs a postului, managementul institutiei spitalicesti. Deci poate sa-I schimbe imediat dupa transfer. Act administrativ inseamna o hotarare de consiliu, sau chiar o dispozitie de presedinte de consiliu judetean sau dispozitie de primar”.

In judetul Braila avem cinci spitale supuse descentralizarii, dintre care 3 ( Spitalul Judetean de Urgenta, Maternitatea si Spitalul de Pneumoftiziologie) sunt transferate catre Consiliul Judetean, unul (Spitalul “Sfantul Pantelimon”), catre Consiliul Local Municipal si unul, catre Consiliul Local Faurei. Pe de alta parte, se desfiinteaza Spitalul din Viziru si cel din Dudesti, care erau sectii exterioare ale Spitalului Judetean si care nu mai figureaza in actul normativ ce vizeaza transferul unitatilor de acest gen catre administratia publica locala. “Oricum, aceste spitale nu aveau nici autorizatie de functionare, nici apa, nu aveau nimic. Ele sunt desfiintate printr-un ordin de ministru care stabileste structura Spitalului Judetean”, a precizat prefectul.

Calendarul dupa care se desfasoara transferul este foarte strans: la Faurei, totul se va intampla pana in 30 iunie, iar la spitalele din municipiul Braila, protocoalele de predare-primire trebuie semnate pana pe 3 iulie, iar hotarile de Consiliu Local Municipal, respectiv de Consiliu Judetean vizand preluarea spitalelor trebuie aprobate cel tarziu pe 9 iulie.

Prefectul Popa a mai spus ca preluarea unitatilor spitalicesti se va face in contextul in care datoriile spitalelor scadente pana la data de 31 martie vor fi achitate de Guvern la viitoarea rectificare, cel mai probabil, in luna iulie. El a mai precizat ca preluarea se face cu tot personalul existent, insa, imediat dupa aceea, Consiliile Locale Braila si Faurei, precum si cel Judetean pot opera reduceri de personal.

Avand in vedere evolutia relatiilor intre reprezentantii administratiei publice si conducerile spitalelor din judet, este de asteptat ca presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, sa treaca imediat la inlocuirea din functie a managerului Spitalului Judetean, doctorul Stefan Mihailescu. In ceea ce-l priveste pe primarul Aurel Simionescu, caruia nu-i plac masurile in forta, este de presupus ca acesta nu va proceda la schimbarea directorului Violeta Vasile, ca sa nu iste discutii, ci va astepta pana la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post.  In ceea ce priveste personalul aferent, Stancu s-a pronuntat in repetate randuri asupra numarul “exagerat de mare” de angajati ai Spitalului Judetean si a necesitatii reducerii semnificative de personal, printre altele, prin descentralizarea unor servicii. Aurel Simionescu, in maniera blanda care-l caracterizeaza, este de parere, in general ca reducerea de personal este ultima masura la care sa recurga, numai dupa ce a incercat orice altceva, inclusiv reducerile salariale. Pe de alta parte, el  a declarat recent ca nu se pot respecta reglementarile in vigoare cu privire la cheltuielile salariale, daca nu se fac disponibilizari. Aceste ultime decizii  nu pot fi luate, insa, decat prin hotarare de consiliu, in baza unei analize a activitatii spitalelor, ceea ce inseamna ca angajatii respectivi isi vor pastra postul macar pana in luna august, inclusiv.

Comentarii

comentariu

About the Author

-