Published On: Soare, Iun 27th, 2010

Daca Dunarea continua sa creasca, in doua zile, faleza va fi complet acoperita de ape

Share This
Tags

* intrarea in Zona Libera si in caminele sociale de pe mal este blocata de ape, iar aleile pietonale de pe faleza sunt si ele inundate * autoritatile aseaza saci cu pamant pe mal, ca sa opreasca inaintarea apelor, insa acestia vor fi inutili, daca Dunarea creste peste 10 de centimetri

Dupa ce ieri, au fost mutati cu catel, cu purcel, in tabara Lacu Sarat, sinistratii din caminele sociale de pe malul Dunarii au incercat astazi sa se gospodareasca fiecare, cum a putut, cu cratitele, oalele si vesela aduse de acasa. La cateva ore de la instalarea in casute, aseara, oamenii au fost vizitati de primarul municipiului, Aurel Simionescu, pe care l-au rugat sa asigure paza caminelor din port, pentru ca putinele bunuri pe care le au sa nu fie furate. Primarul i-a asigurat ca va face toate eforturile ca oamenii sa se poata muta inapoi in casele lor cat mai repede posibil. Desi oamenii erau necajiti, in Lacu Sarat domnea o atmosfera de veselie, dat fiind ca niste braileni veniti la relaxare petreceau cu mici pe gratar si manele date la maximum

Inca de la primele ore ale diminetii, autoritatile au fost pe teren, pentru a verifica situatia, in contextul in care Dunarea a crescut cu 7 centimetri fata de ziua de ieri. Colonelul Florin Silvi, seful ISU Braila, aflat in zona pompelor care evacueaza apa din canalizari, ne-a declarat: “S-a actionat ieri cu 3000 de saci umpluti cu nisip, cu peste 30 de jandarmi, 40 de  pompieri, 40 de politisti comunitari cu utilaje, in ploaie, cu apa pana la brau, in zona fostei “Vermatta”, unde apa a depasit malul . Ne-am descurcat, am reusit sa ne facem treaba si acum, ne concentram pe partea aceasta de faleza, din apropiere de Zona Libera”.

Autoritatile se tem insa ca daca nivelul fluviului creste cu mai mult de 10 centimetri, nu vor mai putea controla situatia, iar apa va acoperi complet faleza, pe o latime de zeci de metri. Viceprimarul municipiului, Stanel Necula, era ingrijorat de cresterea amenintatoare a apelor: “Incercam sa sigilam malul Dunarii pentru o posibila crestere de maxim 10 centimetri. In situatia in care Dunarea va creste mai mult decat atat, toate eforturile noastre vor fi in zadar, pentru ca va incepe sa intre apa in amonte, pe faleza”.

Si reprezentantii Companiei de Utilitati Dunarea aveau aceleasi temeri, ca in doua zile, cel mult, pompele vor fi inutile, pentru ca toata zona va fi acoperita de apa. “Tragem cu  sase pompe numai din acest camin, insa Dunarea creste si se anunta o viitura. Se anunta ca apa va creste in urmatoarele doua zile vreo 20 de centimetri. Noi ne dam tot interesul; depinde acum de Dumnezeu si de mama natura, daca ne pasuieste sau nu”, ne-a declarat si Victor Noghia, de la Compania amintita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-