Published On: lun, Iun 14th, 2010

Braila se topeste la propriu!

Share This
Tags

Vremea caniculara a pus stapanire pe inima Baraganului, temperaturile fiind cuprinse intre 29 si 37 de grade Celsius, efectul caldurii fiind amplificat de cerul variabil si vantul slab. Sunt doar expresii ale meteorologilor care au trimis avertizarea de Cod Galben, insa dincolo de cuvinte stau zecile de mii de braileni care vaneaza cu disperare o bucatica de umbra si asteapta seara pentru a se putea racori cat de cat pe Faleza Dunarii, in Parcul Monument sau in Gradina Mare.
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00 si sa consume intre 1,5 si 2 litri de lichid zilnic, precum si fructe si legume.

Recomandari:

* In perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Trebuie sa consumam un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
* Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
* Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
* Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
* Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
* De evitat activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si trebuie avuta grija persoanelor varstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilitati oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-