Published On: vin, Mai 7th, 2010

Istorie de vanzare

Share This
Tags

Centrul vechi al Brailei, plin de case boieresti, mestesugit construite cu o suta de ani in urma, se umple de anunturi si afise sec inscriptionate, “De vanzare”. Imobilele mari, cu multe camere spatioase, nu mai servesc intereselor proprietarilor care au mai ramas in zona. pe de o parte, centrul istoric este construit pe hrube care stau sa cada in orice clipa. Pe de alta parte, intretinerea unor asemenea conace este mult prea costisitoare pentru buzunarele din ce in ce mai goale ale locatarilor, cei mai multi pensionari. Insa cel mai important este ca aceste cladiri sunt atat de vechi si de subrezite, incat pot, oricand, sa se prabuseasca peste ocupantii care nu-si permit sa le consolideze.
Un agent imobiliar brailean, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, ne-a spus ca “desi nu toate casele din zona sunt scoase la vanzare, daca intrebi proprietarii, aproape 80% dintre ei vor sa vanda”. De vandut, se vand, intr-adevar, multe proprietati, dar cine are bani sa le cumpere? Mai multa lume decat s-ar putea presupune, la prima vedere. Acelasi agent ne-a marturisit ca “unii cer 40.000 euro, altii, pe case aproape la fel, in aceeasi stare, cer 100.000″. De peste doua ori mai mult, adica. De ce? Pentru ca, pentru unii, cladirile au valoare sentimentala si materiala foarte mare. Altii vor doar sa scape de ele sau pun accent pe terenul de sub constructii, cu toate ca demolarea unor case atat de vechi se poate face doar cu foarte multe avize si aprobari, incat mai bine sunt lasate in paragina sa cada singure.
In momentul de fata, in care piata imobiliara abia mai rasufla, foarte putini oameni cauta proprietati atat de vaste. Unele case din centrul vechi sunt scoase de ani buni la vanzare. Agentul imobiliar ne-a spus ca “inainte de 2008, veneau cetateni straini care vedeau ceva in aceste imobile. Dar, acum, chiar ei le vand”. Nu e greu de inteles ce atragea ochii strainilor. Braila este cunoscuta pentru cladirile vechi, in stiluri arhitectonice diferite si unice. Dar, cum tot ce e frumos costa, criza i-a prins pe investitori fara prea multi bani la saltea, iar acestia prefera sa scape de problema prin vanzarea caselor, decat sa bage o poala de bani in renovarea lor. Colac peste pupaza, legea ii obliga sa-si renoveze macar fatadele, in caz contrar riscand sa plateasca amenzi usturatoare. Iar, daca piata imobiliara nu-si va reveni, multe dintre bogatiile arhitectonice ale Brailei s-ar putea transforma, cu sau fara ajutorul vreunui cutremur, in mormane de moloz, singurele resturi valorificabile urmand a fi terenurile de sub ele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-